27 Ιουν 2020

Προ των πυλών η οικονομική κατάρρευση

- Έρευνα - σοκ του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ: Διευρύνεται η εικόνα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης της Ν.Δ. να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πανδημία
- Σε φιάσκο οδηγείται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»: Οι επιχειρήσεις αγνοούν το δήθεν επιτυχημένο πρόγραμμα Βρούτση, μόλις 3.000 έχουν ενταχθεί!


Έρευνα-σοκ του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ - Μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας - Μία στις τρεις (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι θα βάλει "λουκέτο" - Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό - Το 55,1% των επιχειρήσεων δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Στο 46% η μέση μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

   Διευρύνεται η εικόνα κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης της Ν.Δ. να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πανδημία. Η ανησυχία που δημιουργείται για την αύξηση της ανεργίας συνδυάζεται με τα "λουκέτα" κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων που φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά, τείνοντας να δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα στην κοινωνία αλλά και την οικονομία, την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.
   Η επικαιροποιημένη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει την αγωνία ενός μεγάλου τμήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Συνομοσπονδία, "εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες χωρίς να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα τόσο για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όσο και για την αναπλήρωση των εισοδημάτων ώστε να τονωθεί η ζήτηση, τότε κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας που θα προκύψει από το απότομο και μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων και την απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης".

  Η ζοφερή κατάσταση
   Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο στις δέκα επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, μία στις τρεις (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της το επόμενο διάστημα, ενώ σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και 33,4% στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Επίσης, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46%. Ακόμη η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν είναι ικανοποιημένες με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθότι σχεδόν έξι στις δέκα (55,1%) δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες.


  Απογοήτευση από τα κυβερνητικά μέτρα
   Το 55,1% των επιχειρήσεων δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένες με τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, έναντι του 39,9% που δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένες. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει μια αντιστροφή του βαθμού ικανοποίησης των επιχειρήσεων για τα μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με την έρευνα που είχε διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα τους. Συνεπώς, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δείχνουν απογοητευμένες από τις παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου.

  Έκρηξη ανεργίας
   Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τις θέσεις εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, περισσότερες από δύο στις δέκα επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε προσλήψεις.
   Μετά από ανάλυση των στοιχείων της έρευνας εκτιμάται πως, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.
   Στα επιμέρους στοιχεία της έρευνας, τα μεγαλύτερα ποσοστά αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού καταγράφονται στον κλάδο των υπηρεσιών (24,9%) και στις μεγαλύτερες με βάση τον αριθμό εργαζομένων επιχειρήσεις (27,3% για επιχειρήσεις με τέσσερα-πέντε άτομα και 26,3% για επιχειρήσεις με πάνω από πέντε άτομα). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις με έναν εργαζόμενο καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό (11,3%). Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως χαρακτηριστικό ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότερης προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, είτε ως χαρακτηριστικό ανάγκης, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η απώλεια του εργαζόμενου θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.


  Χειροτέρευσε η κατάσταση
   Σε σύγκριση τόσο με τις πιο πρόσφατες προηγούμενες έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιουλίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020) όσο και με την έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2020, καταγράφεται μια σημαντική επί τα χείρω μεταβολή των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων. Στην προηγούμενη έρευνα (Απρίλιος 2020), το 12,7% των επιχειρήσεων εκτιμούσαν ότι θα προχωρούσαν σε μείωση προσωπικού. Δηλαδή σε διάστημα μόλις δυο μηνών το ποσοστό αυτό έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για τη συγκράτηση της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας δεν θα έχουν την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα.

  Μεγάλη πτώση τζίρου
   Σοβαρή μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων μετά από τη σταδιακή άρση του lockdown.
   Περισσότερες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Το 11,8% δήλωσαν πως δεν υπήρξε καμία μεταβολή, ενώ μόλις το 3,9% δήλωσαν πως κατέγραψαν αύξηση του κύκλου εργασιών. Στα επιμέρους στοιχεία, οι επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών (86,7%), οι μικρότερες (86,3%) με βάση τον τζίρ [έως 50.000 ευρώ τζίρο] και οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (84,9%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Επιπλέον, οι εννέα στις δέκα (89,3%) που επαναλειτούργησαν κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους, έναντι μόλις του 1,3% που κατέγραψαν αύξηση. Η εικόνα για τις επιχειρήσεις που δεν διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του lockdown, αν και είναι καλύτερη συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, παραμένει αποκαρδιωτική καθώς 2 στις 3 (66,2%) δήλωσαν μείωση του τζίρου τους.

  Μεγάλη έλλειψη ρευστότητας
   Ένας επιπρόσθετος δείκτης που φανερώνει σε πόσο ευάλωτη θέση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία αφορά τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
   Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (40,7%) είτε δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα (14,8%) είτε επαρκούν για λιγότερο από έναν μήνα (10,7%) είτε επαρκούν για έναν μήνα (15,2%). Το 13,7% δήλωσαν πως επαρκούν για δυο μήνες, το 14,8% για τρεις-τέσσερις μήνες, το 9,9% για πέντε-έξι μήνες και το 10,6% για περισσότερο από έξι μήνες.
   Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν τα λιγότερα (μέχρι και ένα μήνα) ή καθόλου ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (73,5%) των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο τρίμηνο. Αποτελούν επίσης το 61,4% των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως δεν θα καταφέρουν να φανούν συνεπείς στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις και το 42,2% των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού.
   Είναι προφανές πως απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων αυτών που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ένταση τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, κάτι το οποίο φαίνεται να μην απασχολεί την κυβέρνηση της Ν.Δ.

  Γυρνούν την πλάτη στο “Συν-Εργασία”
   Οι επιχειρήσεις αγνοούν το δήθεν επιτυχημένο πρόγραμμα Βρούτση για επιχειρήσεις και εργαζομένους, γυρίζοντας την... πλάτη τους στο οικονομικό επιτελείο. Αυτό προκύπτει και από την ερώτηση που έγινε σχετικά με το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, που αποτελεί και το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για τη συγκράτηση της απασχόλησης.
   Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι περισσότερες από έξι στις δέκα επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό (61,8%) δεν γνωρίζουν το πρόγραμμα, ενώ από εκείνες που το γνωρίζουν μόλις μία στις τέσσερις (23,4%) σκοπεύει να το αξιοποιήσει. Στο σύνολο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό, μόνο το 8,5% προτίθενται να κάνουν χρήση του προγράμματος. Στα επιμέρους στοιχεία, τα μεγαλύτερα ποσοστά όσον αφορά τις επιχειρήσεις που σκοπεύουν να το αξιοποιήσουν καταγράφονται στους κλάδους της μεταποίησης (30,2%) και των υπηρεσιών (28,4%) καθώς και στις επιχειρήσεις που απασχολούν δύο-τρία άτομα προσωπικό (37,1%) και τέσσερα-πέντε άτομα προσωπικό (33,3%). Μετά από επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων της έρευνας, εκτιμάται ότι περίπου 100.000 εργαζόμενοι των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ενδέχεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”.
πηγή

  Σε φιάσκο οδηγείται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»!

Σε αδυναμία η κυβέρνηση - Μεγάλος προβληματισμός στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, μόλις 3.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα

    Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα όσον αφορά την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσανατολίζονται είτε σε διορθωτικές κινήσεις, με νέες ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, είτε σε περιορισμό του προγράμματος και της χρηματοδότησής του!
    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις απασχολούν μερικώς τους εργαζόμενους, ενώ το Δημόσιο καλύπτει το 60% του απολεσθέντος μισθού και τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτό, έχουν ενταχθεί μόλις 3.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 33.100 εργαζομένους.
    Η αρνητική αυτή εξέλιξη, που ανησυχεί την κυβέρνηση -καθώς εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί με αυτούς τους χαμηλούς ρυθμούς η ένταξη, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τόσο η αύξηση των απολύσεων όσο και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας-, ενδεχομένως να οδηγήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
    Σύμφωνα και με πληροφορίες κυρίως από το υπουργείο Οικονομικών, στο συρτάρι υπάρχει και το σχέδιο περιορισμού του προγράμματος, με βάση και τη μειωμένη ζήτηση, ώστε τα χρήματα που έχουν προϋπολογίσει να διατεθούν σε αυτό, ήτοι περίπου 1 δισ. ευρώ, να διοχετευθούν τελικά σε άλλες δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων, που θα βοηθήσουν και στη διάσωση των θέσεων, όπως είναι η πραγματική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τον ΣΕΒ να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

  Μετέωροι οι εποχικοί
    Ακόμα χειρότερες είναι οι εξελίξεις με τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό, καθώς χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι μένουν εντελώς μετέωροι μετά και τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουριστικό και στον επισιτιστικό κλάδο, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα περιοριστούν να εισπράξουν για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή θα ζήσουν το επόμενο τρίμηνο με 400 ευρώ και θα είναι εντελώς ακάλυπτοι τον ερχόμενο χειμώνα.
    Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε κατά μέσον όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας.

  Ερωτήματα
    Ωστόσο η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, μετά και τη διευκρινιστική εγκύκλιο:
    * Αν ένας εργαζόμενος έχει συμφωνήσει με άλλον εργοδότη για τη φετινή σεζόν, με τίνος τα στοιχεία θα κάνει την αίτηση;
    * Τι γίνεται με τους εποχικά εργαζόμενους σε δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία;
    * Γιατί οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους και πώς θα επιδοτηθούν αυτοί;
    * Τι γίνεται με τους εργαζόμενους που είναι από γραφεία ενοικίασης εργαζομένων;
    * Τι γίνεται με τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίας ημέρας;
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.