10 Ιουν 2020

Καμπανάκι

Και φτάνουμε μια εβδομάδα πριν το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», που σημαίνει χωρίς τεστ στα αεροδρόμια, να διαπιστώνουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με υψηλού κινδύνου εκπτώσεις στο υγειονομικό σκέλος, που εγκυμονούν κινδύνους...


   Ο τουρισμός συμβάλλει κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύει το 25% της εργασίας. Είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας της Ελλάδας και απείρως σημαντικότερος από ό,τι σε άλλες χώρες με ακόμη μεγαλύτερη τουριστική βιομηχανία.
   Για το λόγο αυτό μια κακή τουριστική χρονιά ισοδυναμεί με μια χρονιά με κακή σοδειά στον προβιομηχανικό κόσμο: μεγάλη δοκιμασία, με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.
   Ο κορωνοϊός, η πανδημία και το σχεδόν παγκόσμιο λοκντάουν δεν μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Ο κορωνοϊός «χαρίστηκε» στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης, και δεν είχε πολλά κρούσματα ούτε πολλούς θανάτους. Το πειθαρχημένο λοκντάουν σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο.
   Σε αυτό το διάστημα των τριών μηνών καραντίνας η κυβέρνηση είχε το χρόνο να σχεδιάσει και να προετοιμάσει την πολιτική με την οποία θα έσωζε το φετινό τουριστικό καλοκαίρι. Όμως δεν το έκανε.
   Αντιθέτως, έκανε αυτά που ξέρει να κάνει. Να σπάει κεφάλια, να διασπαθίζει δημόσιο χρήμα, να κάνει απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς, να νομοθετεί ούτως ώστε οι εργαζόμενοι -και αυτοί του τουρισμού- να πληρώσουν οι ίδιοι την κρίση αντί για τα αφεντικά τους.
   Και φτάνουμε μια εβδομάδα πριν το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», που σημαίνει χωρίς τεστ στα αεροδρόμια, να διαπιστώνουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με υψηλού κινδύνου εκπτώσεις στο υγειονομικό σκέλος, που εγκυμονούν κινδύνους.
   Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, κυρίως τα αεροπορικά, πρέπει να λειτουργήσουν ως καμπανάκι.
το Κυριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.