7 Μαΐ 2020

«Πρωταθλήτρια» σε όλη την Ε.Ε. στην ύφεση και την ανεργία η Ελλάδα

- Ύφεση 9,7%, ανεργία 19,9%, 160.000 χαμένες θέσεις εργασίας, εκτόξευση του δημόσιου χρέους, συρρίκνωση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 30%
- Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη και από το 2011, την πιο σκληρή χρονιά των Μνημονίων


Ιδιαιτέρως δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την απασχόληση, καθώς -σύμφωνα με την Επιτροπή- εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χαθούν ακόμα και 160.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της κρίσης - Το δημόσιο χρέος, με τη σειρά του, θα εκτοξευθεί στο 196,4% του ΑΕΠ το 2020 (από 176,6% σήμερα) πριν μειωθεί σε 182,6% το 2021 - Σοβαρό "σοκ" για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αφού προβλέπεται το 2020 να συρρικνωθούν κατά 30% 

   Στη μεγαλύτερη ύφεση σε ολόκληρη την Ε.Ε., ύψους 9,7% του ΑΕΠ, αναμένεται να βυθιστεί η ελληνική οικονομία το 2020, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Για το 2021, η ανάπτυξη εκτιμάται πως θα φτάσει το 7,9%, χωρίς ωστόσο το ΑΕΠ να μπορέσει να ανακάμψει πλήρως από το χτύπημα της φετινής χρονιάς.
   Συνολικά η Επιτροπή προειδοποιεί για μια “βαθιά και άνιση ύφεση”, εξηγώντας ότι, παρ’ όλο που το “σοκ” της πανδημίας είναι “συμμετρικό”, αφού θα χτυπήσει όλα τα κράτη, ωστόσο τόσο η πτώση της παραγωγής το 2020 (από -4,25% στην Πολωνία έως -9,75% στην Ελλάδα) όσο και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται να διαφέρουν “αισθητά”. “Η Ευρώπη βιώνει έναν οικονομικό κλυδωνισμό δίχως προηγούμενο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.
   Τόσο το βάθος της ύφεσης όσο και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι άνισα, καθώς θα εξαρτώνται από την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί, από το πόσο σημαντικές είναι υπηρεσίες όπως ο τουρισμός σε κάθε οικονομία και από τους οικονομικούς πόρους κάθε χώρας. Η απόκλιση αυτή συνιστά απειλή για την ενιαία αγορά και τη ζώνη του ευρώ - ωστόσο μπορεί να μετριαστεί μέσω αποφασιστικής, κοινής ευρωπαϊκής δράσης.
   Πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, στέλνοντας ένα μήνυμα πως εάν η κοινή απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης των προβλέψεων. Ωστόσο, σημείωσε πως ένα πιο “αισιόδοξο” σενάριο θα μπορούσε να βασιστεί στο υπό κατασκευήν σχέδιο ανασυγκρότησης για τη μείωση των επιπτώσεων και την ενδυνάμωση της ανάκαμψης αλλά και στις προσπάθειες για την εύρεση του εμβολίου το συντομότερο δυνατόν.
   “Η οικονομική ανάκαμψη κάθε κράτους-μέλους θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αλλά και από τη διάρθρωση των οικονομιών τους και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν εφαρμόζοντας σταθεροποιητικές πολιτικές. Δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της Ε.Ε., η δυναμική της ανάκαμψης σε κάθε κράτος-μέλος θα επηρεάσει επίσης την ισχύ της ανάκαμψης άλλων κρατών-μελών”, αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της Επιτροπής.
   Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι “η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία Covid-19 και τα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσής της το 2020”. “Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα φιλοξενίας στην Ελλάδα και του υψηλού ποσοστού πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες”, επισημαίνεται.

  Εκτόξευση της ανεργίας
   Ιδιαιτέρως δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία εκτιμάται πως θα σκαρφαλώσει στο 19,9% το 2020 (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.) για να μειωθεί στο 16,8% το 2021. Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως ενώ τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την προστασία της αγοράς εργασίας αναμένεται να αποτρέψουν “τις απολύσεις μεγάλης κλίμακας και τις χρεοκοπίες”, θα μπορούσαν να χαθούν ακόμα και 160.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της κρίσης.
   Σοβαρό “σοκ” όμως αναμένεται να υποστούν και οι ιδιωτικές επενδύσεις, αφού προβλέπεται το 2020 να συρρικνωθούν κατά 30%, για να αυξηθούν κατά 33% το 2021.
   Επιπλέον, το δημοσιονομικό ισοζύγιο από πλεόνασμα 1,9% το 2019 προβλέπεται να βυθιστεί και πάλι σε έλλειμμα ύψους 6,4% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα μετριαστεί στο 2,1% το 2021.
   Το δημόσιο χρέος, με τη σειρά του, θα εκτοξευθεί στο 196,4% του ΑΕΠ το 2020 (από 176,6% σήμερα), πριν μειωθεί σε 182,6% το 2021, υποστηριζόμενο από την οικονομική ανάκαμψη.
   Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομία της Ελλάδας “εισήλθε στο 2020 σε σχετικά ισχυρή βάση”, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 έφτασε το 1,9%, “μόνο ελαφρώς κάτω από το αναμενόμενο”. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η εν λόγω ανάπτυξη οφειλόταν κυρίως στην εγχώρια ζήτηση και σε μικρότερο βαθμό στις καθαρές εξαγωγές. Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2%, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 17,3% για το σύνολο του έτους.
   Ωστόσο, ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού αξιολογείται πως θα γίνει σοβαρά αισθητός τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στην εσωτερική κατανάλωση, με δραματικές επιπτώσεις για την οικονομία. “Δεδομένου ότι πάνω από το 70% των εσόδων από τον τουρισμό συγκεντρώνεται στους κύριους καλοκαιρινούς μήνες, οι περιορισμοί (σ.σ. στα ταξίδια) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις συνολικές εξαγωγές υπηρεσιών το 2020”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
   Σε ό,τι αφορά την εσωτερική ζήτηση, καταγράφεται πως, ”εν μέσω περιορισμένων ευκαιριών κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του lockdown και του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να παρουσιάσει ισχυρή πτώση το 2020”, ενώ τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αναμένεται να μειώσουν “σε κάποιο βαθμό”, όπως σημειώνεται, τις καταναλωτικές δαπάνες και να ανοίξουν τον δρόμο για μια ταχύτερη ανάκαμψη, το 2021.
   Η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σχετικά με τον πληθωρισμό, καθώς, όπως αναφέρει, “η πτωτική πίεση από τους μισθούς, τις τιμές της ενέργειας και τη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των τιμών καταναλωτή κατά 0,6% το 2020 και περιορισμένη αύξηση το 2021”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.