3 Μαΐ 2020

Οδυνηρή από Δευτέρα η νέα πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

- Μνημόνιο Βρούτση με μειώσεις μισθών και απολύσεις
- Και πρόστιμα στους εργαζόμενους για τα ατομικά είδη προστασίας!


   Μια νέα οδυνηρή πραγματικότητα με απολύσεις και μειωμένους μισθούς, που σε αρκετές περιπτώσεις θα κινηθούν μεταξύ 30% και 50%, θα είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
   Και αυτή η νέα πραγματικότητα -όσον αφορά τους μισθούς- θα αφορά επίσης οριζόντια όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είτε είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης το προηγούμενο διάστημα είτε εργάζονταν κάτω από το καθεστώς που διαμόρφωσαν από τις 20 Μαρτίου και μετά οι διαδοχικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Και αυτό καθώς επεκτείνεται και θα αφορά οριζόντια όλες τις επιχειρήσεις το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.

  Και απολύσεις!
   Ακόμα χειρότερα, οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν δεν θα έχουν κανένα μέτρο προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, στην παρουσίαση των νέων μέτρων προχθές, Πέμπτη, στο υποτιθέμενο καθεστώς προστασίας από τις απολύσεις, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις 20 Μαρτίου. Μόνο που αυτό δεν αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, αφορά μόνο τις πληττόμενες που έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ και επανέρχονται (σταδιακά) και οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν ούτε την ίδια σύνθεση προσωπικού. Επομένως το πρώτο κύμα εργαζομένων που θα επανέλθει στην εργασία του από μεθαύριο Δευτέρα (περίπου 68.000 εργαζόμενοι) είναι εντελώς απροστάτευτοι.

  Πρόστιμα για μάσκες στην εργασία
   Αποκορύφωμα συμβολικό, αλλά και πραγματικό, της επιδείνωσης της εργασίας, από Δευτέρα, αποτελεί η «συνυπευθυνότητα» εργαζομένων και εργοδοτών όσον αφορά στα μέτρα προστασία στους χώρους εργασίας από τον κορωνοϊό σε όλες τις επιχειρήσεις.
   Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, «θεσπίζονται αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες». Συγκεκριμένα, «οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν τη Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης, η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ».
   Επίσης, ανακοίνωσε εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση αυτών των μέτρων από το ΣΕΠΕ, «για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων»! Με απλά λόγια, και οι εργαζόμενοι θα επιβαρύνονται με πρόστιμο αν δεν διαθέτουν οι ίδιοι και αν δεν τους διαθέτει η επιχείρηση γάντια και μάσκες!

  Αναπλήρωση στους μειωμένους μισθούς
   Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Αυγής» για το νέο τοπίο στην εργασία, ο υπουργός ανακοίνωσε «οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους», αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία» συμπλήρωσε.
   Δηλαδή δεν αναφέρθηκε στο ποσό ενίσχυσης από το κράτος (που θα φτάσει το πολύ στο 50% του επιδόματος αναστολής σύμβασης εργασίας - 344 ευρώ), επιβεβαιώνοντας ωστόσο την οριζόντια εφαρμογή τής εκ περιτροπής εργασίας, που σημαίνει μείωση των μισθών κατά 50%.
   Ακόμα, όπως ανακοίνωσε:
   * Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.
   * Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
   * Ανακοίνωσε επίσης τη δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες. Όπως διευκρίνισε, οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020. Επομένως δεν θα επιστρέψουν όλοι στην εργασία τους, αλλά όσοι επιθυμεί ή χρειάζεται ο εργοδότης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.