6 Απρ 2020

Αλέξης Τσίπρας: #ΜένουμεΌρθιοι με γενναία μέτρα στήριξης της οικονομίας ΤΩΡΑ - VIDEO

Αναλυτικά το πρόγραμμα, ύψους 26 δισ. ευρώ, για την κοινωνία και την οικονομία, που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους


   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι, ύψους 26 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
   Στη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν και οι τομεάρχες Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Την παρουσίαση συντόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.
   To μεγάλο στοίχημα είναι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που έγιναν στην μάχη για τον κορωνοϊό, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεραστεί η κρίση.
   «Όλα όσα θεωρούσαμε θέσφατα για την οικονομία έχουν ήδη ανατραπεί. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν μόνο όσοι δράσουν στοχευμένα και με σχέδιο. Ένα τέτοιο σχέδιο, με αίσθηση ευθύνης, παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό».



   «Πιστεύω βαθιά ότι είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας και όποιος σκέφτεται έτσι.» «Αρκεί να δράσουμε έγκαιρα, χωρίς ολιγωρίες και ανεπάρκειες. Αυτό είναι το μήνυμα του προγράμματος που σας παρουσιάζουμε. Να δράσουμε έγκαιρα. Να δράσουμε τώρα. Να μην πέσουμε από την σκύλα στην χάρυβδη δηλαδή από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση».
   Μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις αμήχανα και άβουλα καθώς και αν επιλέξουμε πολιτικές που θα επιδεινώνουν την κρίση.
   Η χώρα μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Το πλεονέκτημα είναι το μαξιλάρι ρευστότητας που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η χρηστή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο μας έβγαλε από τα μνημόνια αλλά διασφάλισε να προχωρήσουμε με ασφάλεια για να μην αντιμετωπίσουμε τις ίδιες συνθήκες κρίσης.
   Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δαπάνες χωρίς να αυξήσει τον δανεισμό της. Διότι έχει 10% του ΑΕΠ απόθεμα απ’ όπου μπορεί να αντλήσει χωρίς να μπούμε σε περιπέτειες.
   Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Καταθέτουμε σήμερα ένα ολοκληρωμένο πακέτο άμεσων παρεμβάσεων ώστε από αυτή την κρίση να βγούμε όρθιοι. Άμεση αξιοποιήση του υπερόπλου που διαθέτει η χώρα μας απέναντι στην κρίση. Εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις.
   Τρεις αλληλένδετους άξονες: Την ποιότητα, την ποσότητα των παρεμβάσεων και τον χρόνο υλοποίησής τους. Περίπου 20 δις ευρώ είναι οι άμεσοι πόροι που έχουμε και άλλα τόσα περίπου από σειρά ευρωπαϊκών πακέτων. Ισχυρό εμπροσθοβαρές πακέτο ύψους 26 δις ευρώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Αναλυτικά τι προβλέπει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:
    Πρώτον: Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δις επιπλέον χρηματοδότηση – 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού
   Δεύτερον: Επέκταση της προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους
   Τρίτον: Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
   Τέταρτον: Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος ύψους 1,5 δις. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εργόσημο και μη επιδοτούμενοι άνεργοι. Συνολική περίμετρος 1,7 εκατ. δικαιούχοι
   Πέμπτον: Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δις ευρώ. Μια παρέμβαση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα, όταν βγούμε από τα σπίτια μας να ξαναξεκινήσουμε από εκεί που αφήσαμε τη ζωή μας όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια
   Έκτο: Αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες
   Έβδομο: Πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση
    Όγδοο: Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους
   Ένατο: Επιτάχυνση εκταμίευσης πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων
   Δέκατο: Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής, αντίστοιχο δηλαδή αυτού που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, για τις επιχειρήσεις, με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δις ευρώ, αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης
   «Το πρόγραμμα αντιστοιχεί στις κοινωνικές ανάγκες και στις ανάγκες της κοινωνίας. Το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα τώρα στην οικονομία ή αύριο όταν τελειώσει η πανδημία, με συντρίμμια και νέες περιπέτειες. Απαντάμε μένουμε όρθιοι με γενναία μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας τώρα γιατί έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε εκμεταλλευόμενοι το απόθεμα των 37 δις. για μία έκτακτη στιγμή ανάγκης» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
   Όπως σημείωσε, αν οι παρεμβάσεις δεν είναι εμπροσθοβαρείς αλλά είναι με λογική βλέποντας και κάνοντας όπως συμβαίνει τώρα, τότε οι συνέπειες θα είναι δραματικές. «Θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες από τις σημερινές για να ανατραπούν αυτές οι συνθήκες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.