28 Απρ 2020

«Αχρείαστο ρίσκο» το άνοιγμα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες

- Ποια κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα
- Ανησυχία και έντονες επιφυλάξεις από τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεφωνική επικοινωνία του με καθηγητές και επιδημιολόγους


   O Σωτήρης Τσιόρδας ανακοίνωσε ότι η επιτροπή θα εισηγηθεί το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων ενώ ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις ειδικά για το πώς θα διασφαλιστεί η υγεία μαθητών –τριων, εκπαιδευτικών και πολιτών εν μέσω πανδημίας.
   Επιδημιολόγοι, γιατροί και εκπαιδευτικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το άνοιγμα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Κρίσιμα ερωτήματα μένουν αναπάντητα ενώ την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με καθηγητές και επιδημιολόγους, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
   Όπως αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας - για μόλις είκοσι μέρες - όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια». 
   Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα σχολεία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συγχέονται με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ πρόσθεσε πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, χώρες οι οποίες μάλιστα κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ για τον ιό και έχουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του στην κοινότητα, δεν προχωρούν στο άνοιγμα των σχολείων».
   Τέλος, τόνισε ωστόσο ότι «η περίπτωση της τρίτης Λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».
   Σοβαρά ερωτήματα θέτει ο Νεκτάριος Κορδής στο Alfavita για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις για τα μέτρα προφύλαξης που θα πρέπει να ληφθούν όπως διαπιστώνεται και από όσα είπε ο επιδημιολόγος Ν. Σύψας για το θέμα της μάσκας. Τέλος σοβαρές αντιρρήσεις για την συζήτηση περί ανοσίας της αγέλης ως στόχευση στη χώρα μας εκφράζει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
   Δεν αρκεί λοιπόν η κυβέρνηση να διατείνεται ότι έχει ως προτεραιότητά της την υγεία των πολιτών αλλά να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα και να μην αναλαμβάνει ρίσκα, εν μέσω πανδημίας μετά από δύο μήνες καραντίνας και περιορισμούς του ελληνικού λαού.
   Την ανάγκη να διενεργηθούν οι εξετάσεις για τη Γ’ Λυκείου καθώς και οι πτυχιακές για τα Πανεπιστήμια τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θεωρεί «αχρείαστο ρίσκο» την επιστροφή των μαθητών μόλις για ένα μήνα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
   «Ρωτάει μάλιστα σε τι θα εξυπηρετούσε μια τέτοια βεβιασμένη απόφαση από πλευράς της κυβέρνησης, στο βαθμό που η επανέναρξη μαθημάτων για λίγες μόνο μέρες δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ, μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και του γενικού πληθυσμού. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο όσα πετύχαμε επί δύο μήνες να ανατραπούν;
   Επιπλέον, σε όσες ευρωπαϊκές χώρες έχει αποφασιστεί επαναλειτουργία των σχολείων, αυτή συνδυάζεται με δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως, κάτι που στη χώρα μας δεν είναι δυνατό, όταν επί μήνες έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 70.000 τεστ και είμαστε ουραγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσθέτει μάλιστα πως η κατάσταση των σχολικών κτιρίων δεν προσφέρεται για άμεση οργάνωση υγειονομικών μέτρων.

  Κρίσιμα ερωτήματα χωρίς απάντηση για το άνοιγμα των σχολείων
   Με αφορμή το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων από τις 11 Μαΐου που προγραμματίζει η κυβέρνηση ο αιρετός Νεκτάριος Κορδής στο Alfavita θέτει κρίσιμα ερωτήματα που δεν έχει ακόμα δοθεί απάντηση:
   Ορισμένες απλές ερωτήσεις που προκύπτουν στο σοβαρό αυτό ζήτημα:
   - Θα υπάρξει άμεσα συνολικός προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος για μαθητές και εκπαιδευτικούς για την αποφυγή μιας μαζικής διασποράς του COVID 19; Θυμίζω ότι τα σχολεία έκλεισαν όταν τα κρούσματα ήταν 10. Σήμερα δεν έχουν γίνει μαζικοί έλεγχοι στη χώρα και δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς!
   - Λόγω της χρόνιας αδιοριστίας οι εκπαιδευτικοί είναι πολύ επιβαρημένοι ηλικιακά! Το 47% των Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών είναι από 56-65 ετών! Το 73% των μονίμων εκπαιδευτικών είναι πάνω από 50 ετών! Πολλοί/ες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και υποκείμενα νοσήματα! Τι θα γίνει με αυτούς; Θα επιστρέψουν στο σχολείο σα να μην συμβαίνει τίποτα;
   - Τι θα γίνει με τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής; Αγνοούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των μαθητών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και φυσικά δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής; Οι εκπαιδευτικοί των ΣΜΕΑΕ –εκ των πραγμάτων- έχουν πολύ μεγαλύτερη εγγύτητα με τους μαθητές τους! Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αυτούς;
   - Η σταδιακή λειτουργία των σχολικών μονάδων έχει και μια σοβαρή παράμετρο: Όσα μέτρα κι αν ληφθούν και με δεδομένο ότι τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να συμμορφωθούν σε αυστηρούς κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής, θα έχουμε αναπόφευκτο συνωστισμό και η κατάσταση ενδέχεται να βγει εκτός ελέγχου με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων και με διακύβευμα την ακύρωση, τελικά, των ίδιων των Πανελλαδικών!
   - Πώς θα γίνουν οι μαζικές μετακινήσεις 41.000 αναπληρωτών/τριων στις περιοχές που υπηρετούν; Δεν κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι διάδοσης της πανδημίας όταν από την καραντίνα θα περάσουμε σε μαζικές μετακινήσεις;
   - Θα θεσπιστούν άμεσα ειδικές άδειες ασθενείας για όσους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, νοσήσουν, επιπλέον των προβλεπόμενων, με ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Θα ληφθεί ειδική μέριμνα και για τις άδειες των αναπληρωτών, ώστε να μην έχουν περικοπές στο μισθό και το επίδομα μη ληφθείσας αδείας ή στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους;
   - Σε περίπτωση κρούσματος σε σχολική μονάδα το πρωτόκολλο προβλέπει καραντίνα 14 ημερών για τις άμεσες επαφές του ασθενούς. Αναρωτηθήκαμε τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή; Για παράδειγμα θα υπάρχουν οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί – που λόγω των μέτρων ο αριθμός τους θα είναι πολύ αυξημένος- για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών;
   - Και τελικά θα υπάρξει δωρεάν διάθεση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού; Οι απλές χειρουργικές μάσκες πωλούνται μέχρι και 2 ευρώ η μία! Ποιος θα μπορεί να πληρώνει τόσα χρήματα για την ατομική του προστασία;
   - Οι ηρωικές καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων θεωρούμε ότι επαρκούν –αν δεν γίνουν προσλήψεις- για την απολύμανση και τον καθαρισμό τόσων χώρων;


  Ν. Σύψας: Δεν έχουμε επιλύσει το θέμα της μάσκας για την επιστροφή
   «Αν η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανοίξουν οι χαμηλότερες βαθμίδες αυτό θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια και με προστασία των ευάλωτων ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον των μαθητών» τόνισε στο ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας.
   Ενώ προσέθεσε ότι «θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, χρειάζονται αντισηπτικά, υπάρχει το θέμα της μάσκας το οποίο ακόμα δεν το έχουμε επιλύσει, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει εκατομμύρια λεπτομέρειες για να γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει η επιστήμη».

  Γ. Μαγιορκίνης: «Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να φτάσει το 70%»
   O επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης παραθέτει στοιχεία και ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με απόψεις ότι πρέπει να στοχεύουμε σε ανοσία της αγέλης ή τις απόψεις που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κυκλοφορήσει ο ιός.
   Αναλυτικά ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει:
   «Κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί για την περίφημη «ανοσία της αγέλης» (αν έχω κάνει λάθος γιατί τα κάνω στο πόδι, διορθώστε με παρακαλώ):
   1) Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό και την διάρκεια της ανοσίας στον Covid-19. Για αυτό και ο ΠΟΥ είπε να μην βασιζόμαστε πολύ στα αντισώματα για διαβατήριο ανοσίας.
   2) Η ανοσία για να έχει αποτέλεσμα στην επιδημία πρέπει να φτάσει το 70% ΣΕ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για τον Covid-19. Δεν μπορείς να ανοσοποιήσεις τους νέους (π.χ. και καλά να κυκλοφορήσει στα σχολεία) και να νομίζεις ότι έχεις προστατέψει τους μεγάλους με «τοίχο προστασίας».
   3) Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 80.000 γεννήσεις και 80.000 θανάτους ανά έτος. Αυτό το ποσοστό μειώνει δυναμικά την ανοσία που έχει επιτευχθεί ανά έτος (γύρω στο 1-2%).
   4) Για να επιτύχουμε το θεωρητικό 12% της ανοσίας που έχει το Βέλγιο με παρόμοιο πληθυσμό θα πρέπει να δεχτούμε περίπου 7000 θανάτους, άρα συνολικά 35000 θανάτους για το 60% με το οποίο θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της επιδημίας.
   5) Για κάθε θάνατο από τους παραπάνω θα χρειαστούμε 2 κρεβάτια στις ΜΕΘ δηλαδή 70.000 κρεβάτια. Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας θα πρέπει να μείνει περίπου 20 ημέρες στην εντατική θα χρειαστούμε 1.400.000 ημέρες ΜΕΘ. Με δεδομένο ότι μπορούμε να έχουμε περίπου 500 κρεβάτια σε Covid-19 (που μάλλον δεν μπορούμε) θα χρειαστούν περίπου 7.6 χρόνια με 100% πληρότητα και 13 θανάτους ανά ημέρα από COVID-19 ασταμάτητα. Αυτό χωρίς να έχω λάβει υπόψιν την ανανέωση του πληθυσμού στο (3) και την ελλειπή ή απώλεια της ανοσίας (1).
   Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνώ κάθετα με απόψεις που κυκλοφορούν ότι μπορούμε να στοχεύουμε ή να αναμένουμε ανοσία της αγέλης, ότι και καλά «θέλουμε» να κυκλοφορήσει ο ιός».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.