13 Απρ 2020

Μητροπολίτης και «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί παραβίασαν τις απαγορεύσεις στην Κέρκυρα

- Η αστυνομία, που περιπολούσε περιμετρικά,... δεν πήρε χαμπάρι!
- Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που αναφέρεται μόνο στο περιστατικό στο Κουκάκι


   Μπορεί η κοινή γνώμη, λόγω της σχετικής εστίασης απο τα μίντια, να ασχολείται κυρίως με τον ιερέα και τους πιστούς στο Κουκάκι ή άλλες περιοχές που «έσπασαν» την καραντίνα για να λειτουργηθούν ή να κοινωνήσουν, όμως, το πλέον ακραίο περιστατικό σημειώνεται στην Κέρκυρα, εκεί όπου δεν φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης».
   Μπορεί στο Κουκάκι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου, ο ιερέας της εκκλησίας να προσέφερε τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς, στα κρυφά, από την πίσω πόρτα του ναού, όμως στην Κέρκυρα, η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή, καθώς τους πιστούς στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, κοινώνησε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Νεκτάριος, και όχι κάποιος απλός ιερέας. Διότι, όπως επιβεβαιώνεται από ρεπορτάζ και δηλώσεις τοπικών παραγόντων, δεν ήταν μια λειτουργία ενός «αντάρτη» ιερέα και κάποιων «απείθαρχων πιστών» αλλά ενός Μητροπολίτη με «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς.
   Πιο αναλυτικά, τη λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας και Παξών, Νεκτάριος, που μάλιστα κοινώνησε πιστούς, και παρόντες, μεταξύ των περίπου 20 πιστών, ήταν η Δήμαρχος Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του ίδιου Δήμου, Δημήτρης Μεταλληνός.
   Σύμφωνα με την Αστυνομία στο ναό βρέθηκαν ο Μητροπολίτης με 6 ιερείς, τρεις νεοκόρους και ο Επίτροπος του Ναού, 4 άτομα από τηλεοπτικά συνεργεία τοπικών σταθμών που μετέδωσαν τη λειτουργία, οι δύο «επίσημοι», ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Δήμου αλλά και μικρός αριθμός πιστών. Άγνωστο παραμένει για την Αστυνομία πώς μπήκαν όλοι αυτοί στο Ναό, εφόσον αστυνομικές δυνάμεις φρουρούσαν την Εκκλησία!
   Όλοι τους παραβίασαν πολλαπλώς τις απαγορεύσεις που υπάρχουν για τις συναθροίσεις και τις εκκλησιαστικές λειτουργίες αλλά έδωσαν και το χειρότερο παράδειγμα. Αυτό άλλωστε επισημαίνει και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο, Γιάννης Τρεπεκλής, που αναφέρει σε δήλωσή του ότι εκμεταλλεύτηκαν το προνόμιο της εξουσίας για να παραβιάσουν τις απαγορεύσεις σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες της Κέρκυρας.
   Τραγική λεπτομέρεια της υπόθεσης ότι η επίσημη αυτή λειτουργία, με παραβίαση των μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού, αφιερώνεται στο «θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα» που έσωσε την Κέρκυρα από την... πανώλη το 1630!
   Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας, Διονύσιος Λαμπρίδης.
   Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως στην ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναφέρθηκε μόνο στο περιστατικό στο Κουκάκι, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους και αναφέρει πως «θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες».
   «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

  Η αστυνομία... δεν πήρε χαμπάρι
   Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στην εκκλησία της Κέρκυρας για να επιβλέπουν τα μέτρα, δηλώνουν πως δεν κατάλαβαν πως εισήλθαν εντός του ναού οι πιστοί και οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής. Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, αναφέρουν: «Όπως διαπιστώθηκε οι τέσσερις είσοδοι του Ναού ήταν κλειστές και ουδείς πιστός μπορούσε να εισέλθει εντός αυτού. Εντός του Ιερού Ναού τελούνταν ήδη η Θεία Λειτουργία για την Κυριακή των Βαϊων, ενώ αστυνομικοί περιπολούσαν περιμετρικά του Ναού για αποφυγή προσέλευσης πιστών και περαιτέρω συνωστισμό τους. Μέχρι τη λήξη της Θείας λειτουργίας την 11.30 δεν υπήρχε συγκέντρωση πιστών έξω από το Ναό.
   Με τη λήξη της Θείας λειτουργίας σε επικοινωνία με τον επίτροπο του ναού, κ. Μπούρα Σπυρίδωνα, μας γνώρισε ότι εντός του ναού κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ήταν ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Παξών και Διαποντίων Νήσων με δυο ιερείς και συνέχεια προσήλθαν άλλοι τέσσερις για την περιφορά του Ιερού Σκηνώματος εντός του Ναού. Ακόμη μας δήλωσαν ότι υπήρχαν τρεις νεωκόροι και ο ίδιος ως επίτροπος, καθώς και τέσσερα άτομα από δυο τηλεοπτικά συνεργεία. Επίσης μας γνώρισε ότι προς το τέλος της λειτουργίας εισήλθαν στο Ναό, πιθανόν όχι από τις τέσσερις θύρες που επιτηρούνταν από άντρες της υπηρεσίας μας, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μεταλληνός Δημήτριος.
   Όπως γνωρίζω η Θεία Λειτουργία μεταδιδόταν από τα δυο τοπικά κανάλια Corfu Channel και Start Channel όπου λαμβάνοντας βιντεοσκοπικό υλικό από το πρώτο, διαπιστώθηκε από μια πρώτη επισκόπηση, η παρουσία τουλάχιστον οκτώ ιερέων και του Μητροπολίτη Κέρκυρας . Επίσης διαπιστώθηκε η παρουσία της δημάρχου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του δήμου, κ. Φώτη Σκούρτη. Ακόμη, φαίνεται η παρουσία του επιτρόπου, κ. Μπούρα Σπυρίδωνα και άλλων δυο ατόμων τουλάχιστων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.