3 Μαρ 2020

Συγγνώμη ζητάει ο Νίκος Μάνεσης για τα fake news

- Αποκαλύπτει με πόση επιπολαιότητα και ελαφρότητα προβάλλονται ειδήσεις και βίντεο, που μπορεί να προέρχονται από οποιονδήποτε, χωρίς να τις διασταυρώσει κανείς
- Αξιοπρόσεκτο είναι, πάντως, ότι "ένοιωσε" την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη όταν το ΕΣΡ κάλεσε τον Alpha


   Αναλαμβάνει την ευθύνη για τα fake news ο Νίκος Μάνεσης και ζητάει συγγνώμη
   Όπως εξηγεί, το επίμαχο άσχετο βίντεο το έστειλε στην εκπομπή... ένας τηλεθεατής, ο οποίος έκανε λόγο για είσοδο μεταναστών στον Έβρο.
   Αποκαλύπτει, με τον τρόπο αυτό, με πόση επιπολαιότητα και ελαφρότητα προβάλλονται ειδήσεις και βίντεο, που μπορεί να προέρχονται από οποιονδήποτε. Ένα από τα μεγάλα κανάλια της χώρας, από αυτά που υποτίθεται παρέχουν αξιόπιστη ενημέρωση και "μπαίνουν" στα σπίτια όλης της Ελλάδας, βγάζει "στον αέρα" μια σημαντική είδηση, χωρίς να τη διασταυρώσει: ότι ο φράχτης στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο έχει πέσει σε ένα σημείο και ο κόσμος περνάει από εκεί. Και να φωνάζει κιόλας ο έμπειρος δημοσιογράφος: «Απίστευτες εικόνες, ανοίγουν τα συρματοπλέγματα (σ.σ. οι πρόσφυγες), κατάλαβες τι γίνεται; Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα οι αστυνομικοί»
   Από την άλλη, όμως, είναι απορίας άξιον γιατί άργησε ο καλός δημοσιογράφος. Το βίντεο προβλήθηκε την Κυριακή το πρωί και σχεδόν αμέσως φάνηκε ότι "κάτι δεν πάει καλά", καθώς η περιοχή δεν έμοιαζε καθόλου με τον Έβρο. Γι' αυτό, κάποιοι το έψαξαν και έτσι, ήδη πριν το μεσημέρι της Κυριακής, έκανε το γύρο του διαδικτύου ότι το περιβόητο βίντεο που έδειχνε ο Μάνεσης δεν είναι ούτε από τον Έβρο, ούτε καν τωρινό!
   Είναι από τον Αύγουστο του 2015, από τα σύνορα με την τότε ΠΓΔΜ και οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν τα σύρματα για να φύγουν απόν Ελλάδα. Το βίντεο ήταν, λοιπόν, 100% fake!
   Πέρασε, όμως, το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής, το πρωί της Δευτέρας, το βράδυ της Δευτέρας, το πρωί της Τρίτης, το μεσημέρι της Τρίτης και ξαφνικά, με καθυστέρηση δυόμιση ημερών, είδαμε το "συγγνώμη λάθος", για κάτι που είχε ήδη γίνει γνωστό πάνω από 50 ώρες νωρίτερα.
   Δεν θέλω να πιστέψω ότι καταλύτης στην αυτοκριτική του καλού δημοσιογράφου ήταν το γεγονός ότι ο Alpha καλείται την επόμενη Τρίτη στο ΕΣΡ, επειδή «φέρεται ότι μετέδωσε ψευδή γεγονότα ως αληθή». Δεν το θέλω. Πάντως, είναι αξιοπρόσεκτο...
   Η τοποθέτηση, λοιπόν, του Ν. Μάνεση είναι η εξής:
   «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το γεγονός ότι στην εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΕΣΗ» της Κυριακής 1ης Μαρτίου 2020, προβλήθηκαν εικόνες του 2015 (που αφορούσαν στην εισβολή προσφύγων στη Βόρεια Μακεδονία), ως εικόνες της παρούσης χρονικής περιόδου σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο.
   Συνέβη μία σειρά σφαλμάτων: Ενώ βρισκόμουν στον «αέρα», μου παρουσιάστηκαν τα πλάνα ως ντοκουμέντα που «συμβαίνουν τώρα». Δεν έχει σημασία ποιος έσφαλε… Ως προϊστάμενος της εκπομπής οφείλω να αναλάβω ευθύνες.
   Το λάθος ξεκίνησε από μήνυμα τηλεθεατή, ο οποίος επικαλέστηκε link που παρέπεμπε σε είσοδο μεταναστών στον Έβρο. Το μήνυμα έχει σταλεί στις 12:35, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκπομπής. Tο σφάλμα έγινε στα τελευταία λεπτά της εκπομπής κι όταν το αντιληφθήκαμε ήταν αδύνατον να επανορθώσουμε, γιατί η εκπομπή είχε ολοκληρωθεί. Από ανθρώπινο λάθος και πίεση χρόνου οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην εκπομπή σαν γεγονότα που συμβαίνουν τώρα.
   Καμία σκοπιμότητα, κανένας δόλος αποπροσανατολισμού του κοινού δεν υπήρξε, τουναντίον το συμβάν αυτό είναι η απόδειξη του πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι μας απέναντι σε fake news.
   Στη ζωή μου έχω μάθει ότι τα λάθη πληρώνονται και ίσως ένα συγγνώμη είναι πολύ λίγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.