31 Μαρ 2020

Οι έντεκα μεγάλες ανατροπές: Το «δόγμα του σοκ» στην εργασία

- Τα 11 μέτρα που φέρνουν τα πάνω κάτω στις ζωές μας
- Το είπε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο Βρούτσης: «Ξαναγράφουμε το Εργατικό Δίκαιο»!
- Ξεπερνώντας κάθε όριο κυνισμού, με διαδοχικές ΠΝΠ, νομοθετούν ένα τσουνάμι αλλαγών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο στη διάλυση της εργασίας, σε εκατόμβη ανεργίας και μαζικής φτωχοποίησης των εργαζομένων, αλλά και σε καταστροφή της οικονομίας, που θα βυθιστεί μοιραία σε ένα νέο σπιράλ βαθιάς ύφεσης


   Ξεπερνώντας κάθε όριο κυνισμού, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης την τελευταία εβδομάδα προχώρησε με διαδοχικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στην αναστολή του Εργατικού Δικαίου. Το είπε ο ίδιος ξεκάθαρα: «Ξαναγράφουμε το Εργατικό Δίκαιο»...
   Από τις 20 Μαρτίου, με διαδικασίες «φαστ - τρακ», ο υπουργός Εργασίας εκτελεί το «δόγμα του σοκ» στην αγορά εργασίας. Μετατρέπει την κρίση στην οικονομία και την απασχόληση, που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, σε ευκαιρία για φίλους επιχειρηματίες, αλλά γνωστά... «λαμόγια» της αγοράς, που δεν διστάζουν να ζητούν ακόμη και «μίζα» 100 ευρώ από το οκτακοσάρι που θα μοιράσει η κυβέρνηση στις 10 Απριλίου σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.
   Ο Γ. Βρούτσης νομοθετεί ένα τσουνάμι αλλαγών που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο στη διάλυση της εργασίας, σε εκατόμβη ανεργίας και μαζικής φτωχοποίησης των εργαζομένων, αλλά και σε καταστροφή της οικονομίας, που θα βυθιστεί μοιραία σε ένα νέο σπιράλ βαθιάς ύφεσης. Από την πίσω πόρτα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Γ. Βρούτση πέρασαν και θα περάσουν τους επόμενους μήνες:
   * Eκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων ορισμένου χρόνου χωρίς καμία αποζημίωση.
   * Απολύσεις - εξπρές εργαζομένων αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις που είναι ακόμα ανοιχτές, ορισμένες εκ των οποίων κερδοφόρες.
   * Φτωχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που καλούνται πλέον να εργάζονται τις μισές μέρες του μήνα και με μισό μισθό.

Τα έντεκα μέτρα που φέρνουν τα πάνω κάτω στις ζωές μας

Στο ΦΕΚ 68/Α'/20.3.2020 δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης». Να δούμε τι προβλέπει αναλυτικά το προβλέπει το άρθρο 9 της ΠΝΠ:
1. Αναστολή συμβάσεων εργασίας: Όσοι εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Συνέπεια: Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις αναστέλλονται είναι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ.
Παράδειγμα: Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ που τίθεται σε αναστολή η σύμβασή του θα λάβει για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου το ποσό των 800 ευρώ, αντί των 1.600 ευρώ σύμφωνα με τη σύμβασή του, ενώ δεν θα λάβει και το δώρο του Πάσχα, που αντιστοιχεί σε 400 ευρώ.

2. Εκ περιτροπής εργασία και μισός μισθός. Για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες, o εργοδότης δύναται με απόφασή του (σ.σ.: διευθυντικό δικαίωμα) να απασχολεί κάθε εργαζόμενο κατ' ελάχιστον δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. "Στον συγκεκριμένο τρόπο οργάνωσης της εργασίας εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον (σ.σ.: άρα μπορεί να φτάσει και το 100%) το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
Συνέπεια: Με το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούν να μειώνονται (μέχρι και για έξι μήνες) οι μισθοί των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 50%.

3. Με το άρθρο 10 της ΠΝΠ προβλέπεται η «Μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου».
Συνέπεια: Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις - ομίλους είναι η δυνατή η αυθαίρετη μεταφορά προσωπικού από "ανοιχτή" επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση που έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Οι επιχειρηματίες της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό που θα εντάσσεται στα έκτακτα μέτρα αποφεύγοντας έτσι την καταβολή μισθού και ασφαλίστρων.

4. Επίταξη απεργών. Με το άρθρο 12 της ΠΝΠ προβλέπεται η αναστολή της απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης, επομένως κάθε απεργία είναι παράνομη και οι απεργοί επιτάσσονται. Να σημειωθεί ότι η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη απεργών που ίσχυε την μνημονιακή περίοδο είχε αρθεί με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

5. Απελευθέρωση απολύσεων. Οι επιχειρήσεις που παραμένουν εν λειτουργία και δεν εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα μπορούν να προχωρούν σε ελεύθερες απολύσεις. Ήδη άρχισαν οι απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης (handling) του αεροδρομίου της Αθήνας "Ελ. Βενιζέλος".

6. Ελεύθερες οι απολύσεις μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων. Οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων ένα μήνα μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων.
Συνέπεια: Μπορούν επομένως το επίμαχο διάστημα να απολύουν (π.χ. υψηλόμισθους) και προσλαμβάνουν στη θέση τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Αρκεί ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να διατηρείται ο ίδιος για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη λήξη των μέτρων.

7. Τηλεργασία: Με μονομερή απόφαση του εργοδότη υποχρεούται το σύνολο του προσωπικού στην παροχή τηλεργασίας. Εργασία συνήθως χωρίς ωράριο, υπερωρίες ανάπαυση σαββατοκύριακου κ.λπ.

8. Άδεια ειδικού σκοπού: Στη λογική ότι το βάρος της έκτακτης κατάστασης πρέπει να «μοιραστεί», η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι υπολογίζεται ανά τετραήμερο χρήσης, οπότε η μία εκ των τεσσάρων συνολικά ημερών απουσίας θα αποτελεί κανονική άδεια του εργαζομένου.

9. Επιδόματα ανεργίας: Περιορίζεται σε δύο μήνες (Μάρτιος - Απρίλιος) η παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων σε όσους επιδοτούμενους ανέργους έληξε ή θα λήξει η επιδότηση εντός του πρώτου τριμήνου του 2020.
Συνέπεια: Η επιδότηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη χρονικά και αφορά μόνο το 10% των ανέργων (υπολογίζονται σε 800.000).

10. Αναστέλλεται η καταβολή του δώρου του Πάσχα. Το δώρο Πάσχα θα μπορεί να δοθεί μαζί με το επίδομα αδείας το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση... συστήνει σε όσους εργοδότες - επιχειρήσεις μπορούν να το δώσουν νωρίτερα. Όσοι καθυστερήσουν (και το δώσουν το καλοκαίρι) δεν θα έχουν κυρώσεις.
Συνέπεια: Η κυβέρνηση ματαιώνει την καταβολή του δώρου του Πάσχα υποθηκεύοντας και την καταβολή του επιδόματος αδείας.

11. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και κανένα μέτρο στήριξης για τους μη επιδοτούμενους ανέργους καθώς και για τους εργαζόμενους που υποαπασχολούνται, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε θέαμα - ακρόαμα, και τους κατ' οίκον εργαζόμενους (αποκλειστικές νοσοκόμες κ.λπ.).
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.