26 Μαρ 2020

Ανοιχτό πόλεμο στους εργαζόμενους, με εξοντωτικές ρυθμίσεις, κήρυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη

- Θύελλα αντιδράσεων για την προκλητική οριζόντια μείωση μισθών κατά 50%
- Ξεπερνώντας κάθε όριο κυνισμού, νομοθετούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με διαδικασίες "fast track" και εκτελούν το "δόγμα του σοκ" στην αγορά εργασίας


   Θύελλα αντιδράσεων συνεχίζει να προκαλεί η προκλητική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στις λειτουργούσες επιχειρήσεις (και τις κερδοφόρες) να προχωρήσουν, με μονομερή απόφαση του εργοδότη, σε εκ περιτροπής εργασία που θα αφορά από το 50% έως και το 100% του προσωπικού τους, οδηγώντας έτσι σε οριζόντια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.
   Όπως αποκάλυψε πρώτη η “Αυγή”, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το προβλεπόμενο διάστημα του «έκτακτου μέτρου» φτάνει τους έξι μήνες, οπότε οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του εξοντωτικού μέτρου για τους εργαζόμενους έως τις 21 Σεπτεμβρίου!
   Την εξοντωτική ρύθμιση για τους εργαζόμενους παραδέχθηκε την Τρίτη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο μέτρο ως βοήθεια στις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία!
   Όπως έχει ήδη αναφέρει η «Αυγή», μέσω της ΠΝΠ και του συγκεκριμένου άρθρου 9, επιβάλλεται ένα νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, με πλήρη εφαρμογή του διευθυντικού δικαιώματος και χωρίς καμία διαβούλευση, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος βέβαια καταργείται μέσω της ΠΝΠ. Να σημειωθεί ακόμα ότι η ΠΝΠ δεν προβλέπει τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες χάνονται, όπως και τα ένσημα των εργαζομένων για το διάστημα που δεν θα εργάζονται.

  Γενικευμένη επίθεση στους εργαζόμενους
   Αντιδρώντας στο συγκεκριμένο μέτρο, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως 'μέτρα προστασίας της εργασίας', αλλά στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία». Ακόμα, προειδοποιεί ότι »τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα".
   Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας η κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για το νέο κύμα ανέργων και φτωχών εργαζομένων.
   «Η κυβέρνηση, την ώρα που βαθαίνει η οικονομική κρίση, πατάει γκάζι στην κατηφόρα. Οι παρεμβάσεις της στα εργασιακά δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά πολλές από αυτές λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχουν ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία. Τα μέτρα που ανακοινώνει ο υπουργός Εργασίας συνιστούν μια γενικευμένη επίθεση στην εργασία» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
   Ειδικότερα για την ΠΝΠ που προβλέπει οριζόντια μείωση των μισθών στο 50% ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:
   "Μετά τη fast track διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθέτησε και fast track διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για έξι μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση, ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.
   Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως "μέτρα προστασίας της εργασίας". Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς βαθαίνουν την οικονομική κρίση και ενισχύουν τις ανισότητες".
   Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί «πλήρη προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος», τονίζοντας ότι «οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν και η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά».


  ΓΣΕΕ: "Να αποσυρθεί άμεσα"
   «Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων για δύο εβδομάδες τον μήνα, καταβάλλοντας τον μισό μισθό» ζητεί με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ
   Η ΓΣΕΕ απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας «να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα, και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.