23 Μαρ 2020

Μη κατοικήσιμα 96 κτίρια από το σεισμό μόνο στο Δήμο Πάργας, συνεχίζεται η καταγραφή στους γειτονικούς Δήμους

- Ποιες περιοχές των Δήμων Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Δωδώνης προτείνεται να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Κώστας Μπάρκας: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους πληγέντες - Ερώτηση προς Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών & Μεταφορών


   Ακατάλληλα έχουν κριθεί 94 κτίρια που ελέχθηκαν μέχρι στιγμής στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ. Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη και εκτίμηση όλων είναι πως ο αριθμός των σπιτιών που κρίνονται μη κατοικήσιμα θα αυξηθεί.
   Από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Πάργας υπήρξε άμεσα μέριμνα ώστε οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, με όλα τα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται εξ αιτίας της επιδημίας του κορωνοιού. Παράλληλα, κινείται η διαδικασία για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
   Με έγγραφό της η Διεύθυνση Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Σουλίου, Πάργας, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Δωδώνης.
   Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αιτήματα των ανωτέρω Δήμων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτείνεται να κηρυχθούν οι περιοχές:
      Α. Δήμος Σουλίου: Τ.Κ. Γλυκής, Χόικας, Γαρδικίου, Σκανδάλου, Καρβουναρίου, Ξηρολόφου, Σαμονίδας.
      Β. Δήμος Πάργας: Το σύνολο της Δ.Ε. Φαναρίου
      Γ. Δήμος Πρέβεζας: Τις Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου
      Δ. Δήμος Ηγουμενίτσας: Τις Τ.Κ. Μαργαριτίου, Παλαιοκάσστρου, Σπαθαραίων, Αργυρότοπου, Καρτερίου και της Ηγουμενίτσας
      Ε. Δήμος Δωδώνης:Τις Τ.Κ. Παλαιοχώρι Μπότσαρη και Σεριζιανών


   Η πρώτη καταγραφή ζημιών στο Δήμο Πάργας και συνεχίζεται στους άλλους γειτονικούς Δήμους.
   Σύμφωνα με το Δελτίο της Επιτροπής Ελέγχου Κτηρίων, για το Δήμο Πάργας κατοικήσιμα χαρακτηρίστηκαν43 κτίρια που ελέγχθηκαν και μη κατοικήσιμα 96.
   Μη κατοικήσιμα χαρακτηρίζονται:
       85 κατοικίες στις Τ.Κ. Καναλλακίου (27), Σκεπαστού (1), Νάρκισσου (25), Κάστρου (2), Κορώνης (4), Σταυροχωρίου (13), Μουζακάνικων (3), Βουβοποτάμου (7), Αχερουσίας (3).
       4 επαγγελματικοί χώροι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (3) Αχερουσίας (1)
       2 Δημόσια κτίρια στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1), Σκεπαστού (1).
       5 Αποθήκες- στάβλοι στις Τ.Κ. Καναλλακίου (1)Καστριού (1), Κορώνης (1), Σταυροχωρίου (2).
   «Έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους Δήμου Πάργας και Σουλίου που επλήγησαν ιδιαίτερα από το σεισμό της Παρασκευής 20/Σαββάτου 21 Μαρτίου, ως επίσης και με τους γειτονικούς Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας που έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές», ανάφερε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ- Προεδρείου ΚΕΔΕ, με την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών.
   Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργο επισκέφθηκαν και την Κυριακή πληγείσες περιοχές, συναντήθηκαν με κατοίκους και είχαν συνεργασία με Δημοτικές Αρχές προκειμένου να επιλυθούν άμεσα ζητήματα.
πηγή


Κώστας Μπάρκας: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Περιοχή του Δήμου Πάργας
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση των κρατικών μηχανισμών για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα σε περιοχές του Δήμου Πάργας. Παράλληλα, ζητείται να κηρυχθεί η περιοχή του Φαναρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως άλλωστε ζητά με σχετικό αίτημά του προς τους αρμόδιους φορείς και ο Δήμος Πάργας.      
Ειδικότερα, στην Ερώτηση καταγράφεται η παρούσα κατάσταση όσον αφορά τις ζημιές, που έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί και τις επιπτώσεις που έχουν στη καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μπάρκας σημειώνεται ότι η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται, άρα μπορεί να παρατηρηθούν επιπλέον προβλήματα σε δημόσιες υποδομές και σε περιουσίες των πολιτών, δεδομένου ότι η σεισμική δραστηριότητα, αν και χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική από τους επιστήμονες, εξακολουθεί να υφίσταται και να προκαλέσει προβλήματα σε ήδη βεβαρημένους δομημένους χώρους και υποδομές. Για τον λόγο αυτό ζητείται άλλωστε και χρονοδιάγραμμα εκτεταμένου ελέγχου στατικότητας σε δημόσια κτήρια και ειδικά σε σχολεία, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η ομαλή πρόσβασή τους σε πολίτες.
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν και οι αρμόδιοι Τομεάρχες, Ραγκούσης Γιάννης, Σπίρτζης Χρήστος και Βαρεμένος Γιώργος :
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2020

Ερώτηση
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
1)    Εσωτερικών,
2)    Προστασίας του Πολίτη,
3)    Υποδομών και Μεταφορών
  
Θέμα : Άμεσα μέτρα στήριξης των πληττόμενων πολιτών, επιχειρήσεων και υποδομών του Δήμου Πάργας, λόγω της σεισμικής δόνησης
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πάργας από την 21η Μαρτίου παρατηρείται συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, έχοντας ήδη καταγραφεί σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Richter, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εν λόγω σεισμική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν από τα συνεργεία του Δήμου Πάργας, μέχρι στιγμής, ζημιές σε μια περιοχή που καλύπτει ουσιαστικά ολόκληρο τον Δήμο Πάργας. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής, έχουν τραυματιστεί, από πτώση αντικειμένων εντός των οικιών τους τρεις συμπολίτες μας, οι οποίοι  έχουν διακομιστεί σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.Έχουν καταγραφεί τριάντα (30) οικίες με σοβαρές ζημιές και μάλιστα πέντε (5) από αυτές με σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Να σημειωθεί ότι ήδη πάνω από είκοσι (20) δημότες του Δήμου Πάργας, που επλήγησαν από τον σεισμό, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Έπίσης έχουν καταγραφεί ζημιές στο κοινοτικό οδικό δίκτυο, κυρίως λόγω κατολισθήσεων, καθώς και στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.
Η σεισμική δραστηριότητα σημειώνεται σε μια περίοδο, όπου οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η σεισμική ακολουθία, αν και χαρακτηρίζεται φυσιολογική από τους αρμόδιους επιστήμονες, συνεχίζεται. Επομένως, είναι έκδηλη η ανησυχία των πολιτών στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί, έστω και ομαλά, η σεισμική ακολουθία σε ταλαιπωρημένους δομημένους χώρους.
Επειδή, η σεισμική δόνηση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε κατοικίες, επιχειρήσεις  και σε δημόσιες υποδομές σε μια ευρύτερη περιοχή,
Επειδή, τα συγκεκριμένα προβλήματα εντείνουν την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες του Δήμου Πάργας, λόγω και των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού,
Επειδή, η ευρύτερη περιοχή στηρίζει μεγάλο μέρος του εισοδήματός της στον τουρισμό και η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που έχει ευρύτερα στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού, ουσιαστικά εκμηδενίζουν το εισόδημα από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της περιοχής,   

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του Δήμου Πάργας, λόγω των επιπτώσεων από τη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή;
Θα κηρύξετε την περιοχή του Φαναρίου του Δήμου Πάργας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ζητά ο Δήμος Πάργας με αίτημά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;
Ποιο το χρονοδιάγραμμα ελέγχων στατικότητας σε δημόσια κτήρια και ειδικά σε σχολεία, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η πρόσβασή τους σε πολίτες;     

Ο ερωτώντες  Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος
Βαρεμένος Γιώργος
Ραγκούσης Γιάννης
Σπίρτζης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.