18 Μαρ 2020

Τσουνάμι στην αγορά εργασίας: Τραγική κατάσταση με 30.000 απολύσεις σε 10 ημέρες

«Πουκάμισο αδειανό» η απαγόρευση απολύσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση


   Με την επισήμανση ότι "δυστυχώς η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον Μάρτιο είναι απογοητευτική έως τραγική", ξεκίνησε την παρουσίαση των μέτρων για την αγορά εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης και κάλεσε τους εργοδότες να μην απολύουν αναίτια ή υπό το κράτος πανικού.
   Η τραγική αυτή κατάσταση σε αριθμούς έχει ως εξής: το τελευταίο δεκαήμερο που ξεκίνησαν τα λουκέτα στις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κλπ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καταγράφηκαν περίπου 30.000 απολύσεις.
   Η κατάσταση έχει φτάσει σε τραγικό σημείο, με τα συνδικάτα να φωνάζουν να μην υπογράφουν οι εργαζόμενοι καταγγελίες συμβάσεων και αλλαγή συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.
   Υποτίθεται ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, είναι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.
   ΟΜΩΣ, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο "όμως"...
   Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους είναι «πουκάμισο αδειανό». Τη στιγμή που ο εργοδότης δεν καταβάλει μισθούς δεν έχει λόγο να απολύσει τους εργαζόμενους του.
   Τι νόημα έχει, λοιπόν, η ρήτρα απολύσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;
   Αυτές που επηρεάζονται περισσότερο είναι όσες παραμένουν σε λειτουργία και έχουν ήδη προχωρήσει σε αλλαγές συμβάσεων, απολύσεις, αναγκαστικές άδειες κλπ.
   Τι θα γίνει άραγε με τις δεκάδες χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων;
   Με τις υποχρεωτικές άδειες;
   Πού είναι το ΣΕΠΕ τώρα; Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι; Το προσωπικό του ΣΕΠΕ έχει τα απαραίτητα μέσα προστασίας;
    Τη στιγμή που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ως τώρα 30.000 απολύσεις με βάση τα πρώτα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ τι νόημα έχει η απαγόρευση απολύσεων για αυτούς τους εργαζόμενους;
   Θα έχει άραγε αναδρομική εφαρμογή το μέτρο;
   Προστατευτικά για τον κόσμο της εργασίας θα λειτουργούσε η ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων για επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές και επηρεάζονται από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.