5 Φεβ 2020

«Βόμβα» Ερντογάν: Είπαμε στην ελληνική κυβέρνηση να μην πάει φέτος στα Ίμια και το έκαναν!

- "Γκριζάρισμα" των Ιμίων με τη βούλα Μητσοτάκη;
- ΣΥΡΙΖΑ: «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε»


   Σε μια δήλωση, που ανοίγει ένα τεράστιο ζήτημα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
   Όπως είπε «φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια (Καρντάκ, όπως είναι η τουρκική ονομασία) επειδή τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση». «Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν (σημ: κατάθεση στεφάνων για τους πεσόντες στην κρίση των Ιμίων) τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά. Δηλώσαμε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ίμια δεν θα γίνει και από την πλευρά μας» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.
   «Ο υπουργός Άμυνάς μου πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Ίμια και στα υπόλοιπα νησιά», είπε.
   Σημειώνεται πως φέτος κανένας εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δεν προχώρησε στην κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, ενώ, αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του Τούρκου προέδρου, τότε πρόκειται για μια αποδοχή του «γκριζαρίσματος» των Ιμίων από την ελληνική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί πως ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου και παρέμεινε για πολλές ώρες με ποντισμένα καλώδια.
   Η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό με τον αστείο ισχυρισμό του «δυνατού αέρα» που έφερε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. O εν λόγω ισχυρισμός καταρρίπτεται από τα στοιχεία και την κοινή λογική. Όμως τα ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και τα γεγονότα που αποκρύφθηκαν είναι πολλά. Οι φωνές που εκτιμούν πως το Oruc Reis πραγματοποίησε και έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πληθαίνουν, ακόμη και στον φιλοκυβερνητικό τύπο, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως το Oruc Reis αποχώρησε μόνο όταν η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της πως δεν πρόκειται να πετάξει στεφάνι στα Ίμια.
   Η κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει δώσει απαντήσεις, ενώ μέχρι σήμερα επέμενε, και μάλιστα με επίσημες τοποθετήσεις και όχι με διαρροές, πως το «ξεστράτισμα» του Oruc Reis οφειλόταν στην κακοκαιρία, ξεσηκώνοντας «θύελλα» αντιδράσεων. «Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Πού νομίζουν ότι απευθύνονται, σε κρετίνους;», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντώνη Αντωνιάδη.

  ΣΥΡΙΖΑ: «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε»
   «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις», σχολιάζοντας ωστόσο ότι «μετά από όλα αυτά, η παραίνεση για ψυχραιμία πρέπει να αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού»
   «Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας διαχείρισης πρωτοφανούς ελαφρότητας από πλευράς κυβέρνησης σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
   Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «πριν λίγες μέρες μας είπαν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις» παρασύρθηκε Δυτικά από τον άνεμο, παρόλο που αυτός φυσούσε από τα Βορειοδυτικά, ενώ την επομένη μας είπαν ότι η Τουρκία δοκίμαζε τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που κατά τη διάρκεια της κρίσης αντάλλασσε παραινέσεις ψυχραιμίας μεταξύ της».
   «Σήμερα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απείλησε την ελληνική ηγεσία να μην προβεί σε κατάθεση στεφάνου στα Ίμια, υπονοώντας πως οι κινήσεις του "Ορουτς Ρέις" συνδέονταν με αυτήν την προοπτική. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του για να τον ευχαριστήσει για τη στάση της Ελλάδας στα Ίμια και “για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα υπόλοιπα νησιά”» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.ελαφτ
   Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ΝΔ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να βασιστεί στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Για αυτό το λόγο και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει επίσημα τι ακριβώς έγινε. Ωστόσο, μετά από όλα αυτά, η παραίνεση για ψυχραιμία πρέπει να αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που συνειδητοποιεί ότι μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων διαχειρίζεται με αβάσταχτη ελαφρότητα μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τα εθνικά μας θέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.