11 Φεβ 2020

Στρίβειν διά της αναβολής μπροστά στο αναμενόμενο φιάσκο μετά τις επιτάξεις χώρων

Οι αστείες δικαιολογίες Μηταράκη για την αναβολή της συνάντησης, που ο ίδιος είχε ζητήσει, μπροστά στο εξαγριωμένο "μέτωπο" των γαλάζιων αυτοδιοικητικών


   Ανέβαλε τη συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου - την οποία ο ίδιος είχε ζητήσει για την Πέμπτη - ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Παρά τις αστείες αιτιάσεις που πρόβαλε ρίχνοντας το φταίξιμο στους αυτοδιοικητικούς, ο λόγος για την ματαίωση της κρίσιμης συνάντησης δεν είναι άλλος από τις σφοδρότατες αντιδράσεις στα νησιά για την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων που έχει εξαγγείλει, απόφαση που βρίσκει απέναντι τις τοπικές κοινωνίες.
   Σε μία απίθανη τοποθέτηση, ο υπουργός επιχείρησε να πείσει ότι ματαιώνει τη συνάντηση για να μη φέρει τους δημάρχους σε… δύσκολη θέση. «Θα ζητήσω εγώ την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης αφού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δημάρχων, θα το αναβάλλουμε καμία εβδομάδα». «Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση. Έτσι και αλλιώς το θέμα της συζήτησης δεν ήταν τα νέα κέντρα», πρόσθεσε. Δικαιολογώντας δε, την απόφαση για την επίταξη υποστήριξε: «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά. Για να μειωθούν οι ροές απαιτούνται κλειστά κέντρα».
   Στην πραγματικότητα, πάντως, ο Νότης Μηταράκης γνώριζε πολύ καλά ότι κάποιοι δήμαρχοι θα τον «άδειαζαν», αφού ήδη συζητούσαν να μην κατέβουν στη συνάντηση, ενώ όποιο και να ήταν το θέμα της συζήτησης οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών που θα πήγαιναν στη συνάντηση θα του ζητούσαν εξηγήσεις για την αιφνιδιαστική απόφαση και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να επιτάξει χώρους στα νησιά για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης.
   Οι προθέσεις με τις οποίες θα έρχονταν οι αυτοδιοικητικοί στην Αθήνα έγιναν εξάλλου ξεκάθαρες με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που συνεδρίασαν εκτάκτως αλλά και τις δηλώσεις δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και κοινοταρχών, όλες καθολικά αντίθετες στη δημιουργία των κλειστών κέντρων - φυλακών και παρά τις υποσχέσεις Μηταράκη για κλείσιμο των υπαρχουσών δομών (Μόρια, ΒΙΑΛ κλπ).
   Οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επίταξη είναι ενδεικτικές. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης εξέφρασε την οργή του για την επίταξη, αναρωτώμενος μάλιστα «γιατί δεν συμβαίνει επίταξη και στην υπόλοιπη Ελλάδα ώστε να υποδεχτούν και άλλα μέρη αιτούντες άσυλο». Ο δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει δήμαρχος του Ellis Island.
   Στο δε δημοτικό συμβούλιο της Μυτιλήνης, όπου η δημοτική αρχή δεν αποδέχτηκε να προστεθεί στο ψήφισμα η καταδίκη της επίταξης εκτάσεων στην περιοχή Καράβα Μανταμάδου προκλήθηκε ένταση με τις παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και «Με πυξίδα τον πολίτη» να καταγγέλλουν το δήμαρχο ότι συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική.
   Ο Χαράλαμπος Τζελαΐδής, πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου, για την οποία ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ΚΥΤ στην περιοχή του Καράβα, όχι μόνο εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, αλλά απείλησε ότι όταν έρθουν οι μπουλντόζες «θα πέσουν κορμιά».
   «Και μόνο η λέξη επίταξη δημιουργεί θυμό κι εκνευρισμό. Δεν έγινε καμία συζήτηση το άκουσα από συνάδελφό σας που με πήρε τηλέφωνο. Δεν δεχόμαστε με κανέναν τρόπο να κάνουμε στον τόπο μας κλειστό ή ανοιχτό κέντρο μεταναστών» είπε μιλώντας στο Open TV. «Είναι στρατηγικής σημασίας σημείο, που αν πιάσει φωτιά θα καεί όλο το νησί. Είναι το πιο ακατάλληλο μέρος πάνω στο νησί για να δημιουργηθεί δομή, απορώ πώς το σκέφτηκε η κυβέρνηση».
   Στη Χίο όλες οι παρατάξεις τάχθηκαν κατά της επίταξης την οποία χαρακτήρισαν αντιδημοκρατική, αυταρχική, «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», ενώ κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε ότι η αρχή θα προσφύγει δικαστικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης που θα αφορά την επίταξη του δημοτικού ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.