5 Φεβ 2020

Οι δήμαρχοι της Ηπείρου «ενώπιος ενωπίω» με το προσφυγικό και τις νέες δομές…

Mαραθώνια συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου


   Εκτενής συζήτηση για το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, το προσφυγικό- μεταναστευτικό, έγινε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.
   Οι αυτοδιοικητικοί από την μία θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα νησιά του Αιγαίου τα οποία υποφέρουν, από την άλλη, όμως, δεν φαίνονται πρόθυμοι να αποδεχθούν τις τυχόν αποφάσεις της κυβέρνησης για νέες δομές στην περιοχή, αν αυτές οι αποφάσεις δεν ληφθούν μέσα σε ένα συντονισμένο πλαίσιο και ύστερα από συζήτηση και διάλογο. Έτσι, ένα από τα πρώτα αιτήματα που θέτουν οι αυτοδιοικητικοί είναι να αποτελέσουν ισότιμο συνομιλητή της κυβέρνησης.
   Η συζήτηση ήταν μαραθώνια και σίγουρα χρήσιμη, καθώς έδωσε την δυνατότητα να μεταφερθεί η εμπειρία από τους δήμους όπου ήδη λειτουργούν δομές φιλοξενίας και παράλληλα να καυτηριαστεί η τακτική των διαρροών εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να ενημερώνει έγκαιρα και επίσημα.
   Παρότι κατατέθηκε πρόταση για ισοκατανομή (1% επί του πληθυσμού) ανά δήμο, σ’ αυτή τελικά δεν υπήρξε συμφωνία καθώς από ορισμένους ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου ενώ από άλλους παρουσιάστηκαν προβλήματα και ιδιαιτερότητες των περιοχών.
   Σ’ αυτό, πάντως, που όλοι συμφώνησαν είναι να τηρηθεί αρχικά το 1% ανά περιφέρεια, όπως είχε γίνει γνωστό από την Κυβέρνηση, κάτι που ήταν εύκολο να συμφωνηθεί, αφού βγάζει, θεωρητικά πάντα, την Ήπειρο εκτός χάρτη, καθώς το ποσοστό έχει υπερκαλυφθεί.
   Βέβαια, φαίνεται ότι το 1% έχει εγκαταλειφθεί από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία εναγωνίως αναζητά λύση για να αποσυμφορήσει τα νησιά.

  Ορισμένες από τις τοποθετήσεις των μελών της ΠΕΔ…
   Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα εθνικό πρόβλημα. «Η μη συμμετοχή μας δεν βοηθά, όμως δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε ένα φορτίο που δεν μας αναλογεί. Θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».
   Χρήστος Τσιρογιάννης, δήμαρχος Άρτας: «Κατανοούμε το πρόβλημα των νησιών και πρέπει να βάλουμε πλάτη αλλά υπηρετούμε τις τοπικές μας κοινωνίες τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοούμε. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κλείσει την πόρτα της χώρας… Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές της κυβέρνησης. Ποτέ δεν κληθήκαμε να συζητήσουμε. Οφείλουν να ακούσουν τις μικρές κοινωνίες και να προχωρήσουν σε μικρές δομές που θα είναι διαχειρίσιμες».
   Βαγγέλης Πήχας, Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων: «Ο Δήμος Ιωαννιτών φιλοξενεί ήδη έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Αν η κυβέρνηση αλλάξει το 1% αυτό θα πρέπει να γίνει για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Πρέπει να υπάρξει ισοκατανομή και στους Δήμους».
   Νίκος Γεωργάκος, Δήμαρχος Πρέβεζας: «Η Ήπειρος συνολικά έχει πάρει μεγάλο κομμάτι προσφύγων. Τους τελευταίους μήνες διαχειριστήκαμε δύο ναυάγια τα οποία είχαν τεράστιο κόστος. Τα παράλια δεν ενδείκνυνται για φιλοξενία καθώς δρουν κυκλώματα που τους μεταφέρουν στο εξωτερικό. Στην Πρέβεζα παράλληλα βρίσκονται πάνω από 1500 οικονομικοί μετανάστες, κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν».
   Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη: «Δεν μπορώ να συμφωνήσω με ισοκατανομή στους Δήμους. Δεν έχω ενημερώσει τους κατοίκους μου, δεν έχω συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ πολύ δύσκολο για έναν τόσο ορεινό δήμο να λειτουργήσει δομή μεταναστών».
   Κώστας Καψάλης, Δήμαρχος Πωγωνίου: «Το πρόβλημα ήρθε για να μείνει. Η πολιτεία λειτούργησε και λειτουργεί χωρίς σχέδιο. Στα Δολιανά η δομή λειτουργεί τέσσερα χρόνια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Είναι μία μικρή δομή που φιλοξενεί ανθρώπους ίδιας εθνικότητας- οικογένειες Συρίων. Πρέπει να γνωρίζουμε την δράση των ΜΚΟ, οι οποίες θέλουν να μας κρατάνε σε απόσταση».
   Γιώργος Σουκουβέλος, Δήμαρχος Ζαγορίου: «Η εμπειρία από την λειτουργία της δομής στο Τσεπέλοβο δεν είναι καλή. Σήμερα θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε ορεινά χωριά. Ωστόσο οι δήμαρχοι θα πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές της κυβέρνησης».
   Γιώργος Καραγιάννης, Δήμαρχος Σουλίου: «Πρέπει να έχουμε έγκαιρα ενημέρωση από την κυβέρνηση για μετακινήσεις προσφύγων. Εμείς να βοηθήσουμε αλλά οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι».
   Νίκος Ζαχαριάς, Δήμαρχος Πάργας: «Τα παράλια δεν είναι κατάλληλα για φιλοξενία αφού εκεί αναζητούν πρόσβαση κυκλώματα που κάνουν παράνομες μεταφορές. Εμείς ουδέποτε είχαμε την παραμικρή ενημέρωση από την κυβέρνηση».
   Βασίλης Βλέτσας, Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων: «Στο Δήμο Ιωαννιτών ουσιαστικά διαχειριστήκαμε το πρόβλημα μόνοι μας. Φοβάμαι ότι το ίδιο θα γίνει και στη νέα φάση. Οι Δήμοι θα βρεθούμε μόνοι μας προσπαθώντας να λύσουμε προβλήματα».
   Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων Δημήτρης Νάστος και Φίλιππος Ευαγγέλου, με τον πρώτο να σημειώνει πως το επίσημο κράτος δεν είχε καμία συνεννόηση με τους Δήμους και συνεχίζει να γίνεται το ίδιο και τον δεύτερο να τονίζει ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για τις μετακινήσεις και πως ο αριθμός που θα φιλοξενηθεί σε κάθε περιοχή θα πρέπει να εγγυάται την αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες.
   Ο δημοτικός Σύμβουλος Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συζητά με την κυβέρνηση μέσω δημοσιευμάτων. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαικό πρόβλημα και σημείωσε ότι ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πρέπει να έχει συνάντηση και συζήτηση με την ΠΕΔ Ηπείρου.
   Τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης θα κωδικοποιηθούν και θα αποτελούν την πρόταση της ΠΕΔ προς την κυβέρνηση.
   Σ’ αυτά περιλαμβάνονται:
   - Οι δήμοι να αποτελέσουν συνομιλητές της κυβέρνησης και να έχουν άμεση ενημέρωση για μετακινήσεις προσφύγων και για νέες δομές.
   - Αν το 1% καλυφθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας τότε να εξεταστεί νέα δομή στην Ήπειρο, η οποία βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό.
   - Οι νέες δομές πρέπει να είναι ανοιχτές, μικρές και διαχειρίσιμες.
   - Να υποστηριχθούν οι Δήμοι με έργα υποδομής.
   - Να υπάρξει καταγραφή και έλεγχος των ΜΚΟ.
   - Να γίνει πλήρης καταγραφής των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται στην Ήπειρο και έλεγχοι για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.