29 Φεβ 2020

Χωρίς Μπαντίδους, Γαϊτανάκια και Κούλουμα στην Άρτα, μετά την απαγόρευση από την Κυβέρνηση-Καρνάβαλο

- Προφανώς ο κορονοϊός καραδοκεί στην οδό Σκουφά και το Παραποτάμιο Πάρκο αλλά σνομπάρει τα μασκέ πάρτυ σε κατάμεστα μπαρ
- Εάν ο Ερντογάν άνοιγε τα σύνορα τρεις μέρες νωρίτερα, δεν θα ακυρώνονταν οι Καρναβαλικές Εκδηλώσεις
- Οικονομική καταστροφή και έντονες διαμαρτυρίες σε Πάτρα, Ξάνθη, Νάουσα, Κοζάνη, Γιάννενα


   Φέτος η Άρτα δεν άκουσε τα σατυρικά στιχάκια των Μπαντίδων στον πεζόδρομο της Σκουφά και στους γύρω δρόμους, ούτε χόρεψε με το γαϊτανάκι στις πλατείες της πόλης. Αλλά ούτε τα παραδοσιακά Κούλουμα θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν οι Αρτινοί στο Παραποτάμιο Πάρκο, στο Νεοχώρι, το Πέτα, το Κομπότι, το Κομμένο. Όλα ματαιώθηκαν. Τα πάντα ακυρώθηκαν και η αιτία δεν είναι ότι φέτος είναι δίσεκτο το έτος.
   Η αιτία είναι ότι "Με έκδοση της κοινής απόφασης (αριθμ. Πρωτ. 13776/27-2-2020) των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, αποφασίστηκε η ματαίωση των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων σε όλη την χώρα. Η μη συμμόρφωσή της επισύρει συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της πράξης νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού (ΦΕΚ Α΄42)». Δηλαδή δύο χρόνια φυλακή!
   Η απόφαση είναι ακατανόητη, διότι, πραγματικά το να θεωρεί κάποιος ότι, απαγορεύοντας τις Καρναβαλικές Εκδηλώσεις, ¨θωρακίζει" χώρα είναι επιεικώς γελοία.
   Λες και ο κορονοϊός καραδοκεί στην οδό Σκουφά και το Παραποτάμιο Πάρκο αλλά σνομπάρει τα μασκέ πάρτυ σε κατάμεστα μπαρ!
   Σα να παραμονεύει ο ιός να επιτεθεί στις ομάδες που συμμετέχουν στις αποκριάτικες παρελάσεις αλλά αδιαφορεί για θέατρα, κινηματογράφους, εκκλησίες, γήπεδα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, χορούς συλλόγων με κοπές βασιλόπιτας, μαζικές συναθροίσεις οποιουδήποτε είδους!
   Κι έτσι, ενώ οι εκδηλώσεις του συλλόγου Συλλόγου "Σκουφάς" (Μπαντίδοι την Παρασκευή το βράδυ και το Γαϊτανάκι το Σάββατο το πρωί) ακυρώθηκαν, κανονικά πραγματοποιείται στην αίθουσα του "Σκουφά", με πλήθος κόσμου φαντάζομαι, η Αδερφοποίηση Ακαδημαϊκής Εταιρείας Άρτας και Ινστιτούτου των "Ομοίων της Μάνης" το Σάββατο το βράδυ.

   Αναμενόμενες ήταν, λοιπόν, οι αντιδράσεις από όλους όσοι πλήττονται περισσότερο από αυτή την απίθανη απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
      Για οικονομική καταστροφή χωρίς προηγούμενο μιλούν οι καταστηματάρχες της Πάτρας, Η ανακοίνωση αιφνιδίασε τους Πατρινούς, οι οποίοι ξεκίνησαν πυρετώδεις συσκέψεις για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι η οικονομία της πόλης θα υποστεί μεγάλη ζημιά από την ακύρωση των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς.
   «Είμαι πολύ ταραγμένος από αυτό που συνέβη. Όλη η πόλη έχει μουδιάσει. Αν η απόφαση αποδειχτεί οριστική και δεν υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή. Περιμένα αυτές τις λίγες μέρες για να βγάλουμε τα σπασμένα όλης της χρονιάς. Τα μαγαζιά θα μείνουν κλειστά, θα χαθούν δόσεις που πρέπει να πληρωθούν στην εφορία, θα πρέπει να δοθούν υποχρεωτικές άδειες και φοβάμαι ότι αυτά που δεν πάθαμε το 2009 θα τα πάθουμε φέτος» λέει ο Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του συλλόγου των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας.
    Περίπου 1.500.000 ευρώ έσοδα αναμένεται να χαθούν από την τοπική οικονομία της Ξάνθης και των γύρω περιοχών από την απόφαση να μην πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις το προσεχές τριήμερο. Ο δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης είπε: «Είναι μια βόμβα στην τοπική οικονομία όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και της Καβάλας και της Χρυσούπολης. Εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν». Μόνο στο καρναβάλι της Ξάνθης έχουν δηλώσει συμμετoχή φέτος 15.000 καρναβαλιστές από 37 συλλόγους από όλη την Ελλάδα.
   Προβληματισμός και οργή επικρατεί και στην Νάουσα, όπου περίμεναν να φιλοξενησουν 50.000 κόσμο.
   «Έχουν πληρωθεί ορχήστρες, σκηνικά και έχουν κλειστεί τα ξενοδοχεία σε πολύ υψηλές τιμές από ταξιδιώτες. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά» δήλωσε ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Καρανικόλας.
    Ανάστατοι βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Κοζάνης μετά την ανακοίνωση για την ματαίωση του καρναβαλιού. «Κάναμε μια στοχευμένη προσπάθεια στα social media όλο το προηγούμενο διάστημα, προσεγγίζοντας επισκέπτες από όμορες Περιφέρειες, ξοδέψαμε πάνω από 150.000 ευρώ μόνο για την εκστρατεία διαφήμισης του καρναβαλιού μας. Θα κατακλυζόταν η Κοζάνη το τριήμερο, τα ξενοδοχεία είχαν κρατήσεις στο 100%. Η ζημιά είναι μεγάλη» δήλωσε ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας.
   Αλλά διαμαρτυρίες από επαγγελματίες υπήρξαν και στην Ήπειρο, με την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων να εκφράζει τη διαφωνία της με την κυβερνητική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση όφειλε να κάνει συστάσεις μόνο προς τις ευπαθείς ομάδες, ώστε να μη θίγονται χωρίς λόγο τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις.

   Λογικό είναι, λοιπόν, να αναρωτηθούμε ποιος ήταν ο λόγος μιας φαινομενικά παράλογης και αχρείαστης απόφασης. Είναι τόσο άχρηστοι και παράλογοι ή μήπως είναι επικοινωνιακά 'άριστοι" και εργαλειοποίησαν τον κορονοϊό;
   Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει το σημερινό Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ, με τίτλο "Έχει και τα θετικά του ο κορονοϊός".
   Γράφει, λοιπόν:
   "Ανεξάρτητα από την έκταση που μπορεί να πάρει -και μακάρι να είναι περαστικός όσο πιο ανώδυνα γίνεται ο κορονοϊός- αποδεικνύεται τελικά πολλαπλά χρήσιμος για την κυβέρνηση.
   Μερικά παραδείγματα μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί:
   Πρώτον: Ο κορονοϊός έδωσε στην κυβέρνηση ένα επιχείρημα υπέρ των κλειστών κέντρων κράτησης: ότι διασφαλίζουν τους νησιώτες από τον ιό που φέρνουν μαζί τους οι πρόσφυγες από το Ιράν. Μπορεί ο κορονοϊός να είναι ήδη εδώ και να έχει έρθει από την Ιταλία αλλά δεν πειράζει. Ένα ρατσιστικό και ηλίθιο επιχείρημα όλο και κάπου θα πιάσει.
   Δεύτερον: Ο κορονοϊός βοήθησε τα ΜΜΕ να κουκουλώσουν τα τρομακτικά αίσχη των ΜΑΤ στη Χίο και τη Λέσβο και την πανωλεθρία της τακτικής του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη. Για να βρεις είδηση από τα νησιά στις ιστοσελίδες, έπρεπε να σκάψεις κάτω από δέκα θέματα κορονοϊού.
   Τρίτον: Ο κορονοϊός βοήθησε να περάσει το ασφαλιστικό. Κανείς δεν έδωσε σημασία σε έναν νόμο που αυξάνει τις κρατήσεις, μειώνει τις συντάξεις και θέτει σε αμφιβολία το πόσοι και πότε θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αν μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης είχε αποφύγει τις γραφικότητες, θα το είχαν πάρει είδηση ακόμα λιγότεροι.
   Τέταρτον: Ο κορονοϊός αποτελεί δικαιολογία για κάθε απόκλιση από τους οικονομικούς στόχους. Και ύφεση να έχουμε και σε Μνημόνιο να μας ξαναβάλουν, ο κορονοϊός θα φταίει.
   Και πέμπτον: Ο κορονοϊός είναι ένα σοβαρότατο θέμα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει στάση υπευθυνότητας με χαμηλά τους τόνους. Άλλοι ήταν οι αλήτες που έκαναν κάθε χρόνο σημαία τους νεκρούς από τη γρίπη, από το 2015 έως το 2019.
   Αυτό."

   Όπως γράφω, λοιπόν, στον υπότιτλο: Εάν ο Ερντογάν άνοιγε τα σύνορα τρεις μέρες νωρίτερα, δεν θα ακυρώνονταν οι Καρναβαλικές Εκδηλώσεις. Διότι, με τα φώτα όλων των ΜΜΕ στραμμένα στον Έβρο, όπου οι ημέτρες δυνάμεις ανθίστανται ηρωϊκά στους εισβολείς, δεν θα χρειαζόταν να επιστρατευθεί ο Κικίλιας για να δείξει "σιδηρά πυγμή" στα Καρναβάλια, μπας και ξεχαστεί η "σιδηρά πυγμή", που έδειξαν τα ΜΑΤ των Χρυσοχοΐδη - Μητσοτάκη στα κεφάλια και τις περιουσίες των κατοίκων σε Χίο και Λέσβο αλλά και η "αεράτη υποχώρηση", μετά το γενικό ξεσηκωμό των νησιωτών.
   Γι΄αυτό σας λέω, Κυβέρνηση-Καρνάβαλος, απ' όπου κι αν την πιάσεις...

ΥΓ: Οι Μπαντίδοι, πάντως, σε ένα παραδοσιακό τους δίστιχο, είχαν προβλέψει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, που, μεταξύ μας, μάλλον είναι πιο σοβαρός από τον κυβερνητικό:
Θα γίνουμε γιατρούδες, θα γίνουμε γιατροί 
Την Καθαρά Δευτέρα θα φάμε πιταστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.