11 Φεβ 2020

Αυταρχισμός και εμπαιγμός των τοπικών κοινωνιών

Η αιφνισιαστική κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ, για επίταξη των χώρων όπου θα γίνουν οι νέες προσφυγικές δομές, είναι παιχνίδι με τη φωτιά, που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες


   Λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών, η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά στην επίταξη εκτάσεων στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, υλοποιώντας την απόφασή της να δημιουργήσει νέες, μεγάλης χωρητικότητας δομές στα νησιά, παραβλέποντας την έντονη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των αρχών.
   Πρόκειται για κίνηση που προδίδει αυταρχισμό και διάθεση εμπαιγμού της τοπικής κοινωνίας και εντείνει την εντύπωση μιας πολιτικής που χαρακτηρίζεται από σπασμωδικές, αλληλοαναιρούμενες κινήσεις υπό το κράτος πανικού.
   Πριν από δυόμισι εβδομάδες, στη συνάντηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Μαξίμου, η κυβέρνηση μιλούσε για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των νησιωτών, ώστε να γίνει πιο ομαλά η συζήτηση. Χτες, κατάφερε να δείξει ότι ήταν υποκριτική η διάθεση συνεννόησης και να γκρεμίσει όποια εμπιστοσύνη έχει απομείνει στους νησιώτες.
   Πρόκειται για παιχνίδι με τη φωτιά, που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Αλλά και το δήθεν «στιβαρό σχέδιο» των νέων «κλειστών κέντρων» αποδείχτηκε άλλο ένα επικοινωνιακό ψέμα.
   Η κυβέρνηση μιλά τώρα για «ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο» ή για «πολυλειτουργικά κέντρα», κρύβοντας πίσω από τους περίτεχνους, ασαφείς όρους ότι πρόκειται για δομές κατά βάση ανοιχτές, που δεν διαφέρουν πολύ από τις δομές στη Μόρια ή την Κω. Εκεί και σήμερα λειτουργεί κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο και ανέκαθεν κρατούνταν για 25 μέρες οι νέες αφίξεις, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποδοχής.
   Μιλά επίσης για «σημερινές άναρχες δομές», οι οποίες υποτίθεται ότι γεννούν ανασφάλεια, κινδύνους για τη δημόσια υγεία και απάνθρωπες συνθήκες. Φαίνεται να πιστεύει ότι οι απελπιστικές συνθήκες στα νησιά οφείλονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και όχι στην πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.
   Αποφεύγοντας να δει το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του, η κυβέρνηση βάζει τις προϋποθέσεις της αποτυχίας της στο προσφυγικό, μιας αποτυχίας οδυνηρής για όλους. Η δραματική κατάσταση στα νησιά απαιτεί άμεση λύση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες: μεταφορά σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, για να εκτονωθεί η κατάσταση.
   Αν θέλει να δείξει πυγμή η κυβέρνηση, ας το κάνει εκεί όπου απαιτούνται άμεσες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.