26 Φεβ 2020

Όλγα Γεροβασίλη: Άλλη μία φορά η ΝΔ μειώνει το εισόδημα σε 9 στους 10 συνταξιούχους - VIDEO

- «Το ασφαλιστικό σας πλήττει στοχευμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους επαγγελματίες και των κατώτερων και των μεσαίων εισοδημάτων»
- «Η κυβέρνηση, αντί να στηρίζει τους εργαζόμενους κι έτσι τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, για άλλη μια φορά, άλλα εξήγγειλε κι άλλα ψηφίζει. Και για ακόμη μια φορά, αυτά που ψηφίζει είναι σε βάρος των συνταξιούχων»


   «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που φέρατε σήμερα για συζήτηση, κύριοι της Κυβέρνησης, είναι μια παλινωδία ακόμη», τόνισε η γραμματέας της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό.
   Η ίδια πρόσθεσε ότι «απέναντι, στον οπορτουνισμό, με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το ασφαλιστικό, ο ΣΥΡΙΖΑ σκληρά διαπραγματεύτηκε με τους Θεσμούς για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τη ΜΗ περικοπή των συντάξεων. Η ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, με άξονες τη βιωσιμότητα για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές, τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ενίσχυση της αλληλεγγύης, αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών».
   «Μιλάτε για δήθεν αυξήσεις. Αυξήσεις για εργαζομένους με μηνιαίο μισθό 3.500 ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης. Πρακτικά το νομοσχέδιό σας αφορά ελάχιστους. Η αλήθεια είναι ότι μειώνεται το εισόδημα για 9 στους 10 συνταξιούχους. Ήταν ψευδείς οι εξαγγελίες του κου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για συνέχιση της 13ης σύνταξης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε η Όλ.Γεροβασίλη.
   Επιπλέον, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «οι εισφορές αυξάνονται έως και 20% για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θεσπίζεται ένα άδικο σύστημα κλάσεων. Κάποιος με 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 5.000 ευρώ εισόδημα».
   «Το ασφαλιστικό σας πλήττει στοχευμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους επαγγελματίες και των κατώτερων και των μεσαίων εισοδημάτων», υπογράμμισε απευθυνόμενη στη ΝΔ.
   Τέλος, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση «αντί να στηρίζει τους εργαζόμενους κι έτσι τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, για άλλη μια φορά, άλλα εξήγγειλε κι άλλα ψηφίζει. Και για ακόμη μια φορά, αυτά που ψηφίζει είναι σε βάρος των συνταξιούχων».



Αναλυτικά η ομιλία της Όλγα Γεροβασίλη:
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, κ. Υπουργέ,
Συζητάμε σήμερα για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Συζητάμε, ενώ ταυτόχρονα έγινε ένοπλη απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με δακρυγόνα, με προπηλακισμούς, με ωμή βία. Αυτή είναι αδιέξοδη πολιτική. Θέλω κι εγώ να σας καλέσω να αποσύρετε τις δυνάμεις καταστολής.
Οι πολίτες έχουν δίκιο που ζητάνε αποσυμφόρηση των νησιών. Αλλά εσείς κάνατε μικροπολιτική και στις εθνικές και στις περιφερειακές εκλογές. Όμως, δεν μπορεί να την πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες.
Είχαμε προειδοποιήσει για τις παράνομες πρακτικές αστυνομοκρατίας. Στην αρχή ήταν οι φοιτητές, μετά διαδηλωτές, μετά μεμονωμένοι πολίτες. Σήμερα ολόκληρα νησιά, τα οποία η Κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει με τη βία σε φυλακές!
Ταυτόχρονα, στο background, έχουμε την παρωδία με την υπόθεση Novartis. Ακόμη και σήμερα η Κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Γιατί εδώ, αντί να διερευνάται το σκάνδαλο, διερευνάται το ποιος μίλησε για το σκάνδαλο!
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που φέρατε σήμερα για συζήτηση, κύριοι της Κυβέρνησης, είναι μια παλινωδία ακόμη.
Κατά γενική ομολογία, το ασφαλιστικό σύστημα είναι πολύπαθο. Δεν υπήρξε σχεδόν καμία κυβέρνηση που να μην ευαγγελίστηκε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Απέναντι, όμως, στον οπορτουνισμό, με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το ασφαλιστικό, ο ΣΥΡΙΖΑ σκληρά διαπραγματεύτηκε με τους Θεσμούς για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τη ΜΗ περικοπή των συντάξεων.
Η ανάγκη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, με άξονες τη βιωσιμότητα για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές, τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ενίσχυση της αλληλεγγύης, αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών.
Θέλω να θυμίσω ότι το 2015 το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν σε πλήρη κατάρρευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το ασφαλιστικό, μετά από 12 διαδοχικές οριζόντιες περικοπές των συντάξεων, της τάξης του 50%, και με απλήρωτες 400.000 συντάξεις σε εκκρεμότητα. Τα ασφαλιστικά ταμεία,  μάλιστα, είχαν έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ!
Τί παραδώσαμε εμείς: ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε όχι μόνο να βάλει ένα οριστικό τέλος στις περικοπές των συντάξεων, αλλά από 1.1.2019 να επιτύχει αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους, αυξήσεις  που ήρθαν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.
Κυρίως, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το στοίχημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Την βιωσιμότητα που εσείς σήμερα διακινδυνεύετε με το νομοσχέδιό σας!
Επί ΣΥΡΙΖΑ το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων έγινε πλεόνασμα και καταβλήθηκαν συνολικά πάνω από 800.000 συντάξεις (κύριες και επικουρικές) καθώς και εφάπαξ ύψους 5,2 δις ευρώ. Μείωσε, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 71%, τις απλήρωτες εκκρεμείς συντάξεις!
Αλήθεια, θα ήθελα να μας πείτε πόσες εκκρεμούν σήμερα; Τί έχετε καταφέρει; Γιατί δεν δίνετε στοιχεία; Αληθεύει ότι  έχετε αυξήσει ήδη κατά 40%-50% τις εκκρεμότητες των συντάξεων;
Ας έρθουμε στη ρητορική για το νομοσχέδιο: Μιλάτε για δήθεν αυξήσεις. Αυξήσεις για εργαζομένους με μηνιαίο μισθό 3.500 Ευρώ και με 40 έτη ασφάλισης. Πρακτικά το νομοσχέδιό σας αφορά ελάχιστους.
Η αλήθεια είναι ότι μειώνεται το εισόδημα για 9 στους 10 συνταξιούχους. Ήταν ψευδείς οι εξαγγελίες του κου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για συνέχιση της 13ης σύνταξης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ- ολόκληρη για χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογική για υψηλότερες συντάξεις.
Ακόμη και οι όποιες μεταβολές επέρχονται, είναι λογιστικές στα ποσοστά αναπλήρωσης και θα απορροφηθούν από την προσωπική διαφορά.
Οι εισφορές αυξάνονται έως και 20% για 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θεσπίζεται ένα άδικο σύστημα κλάσεων. Κάποιος με 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει  5.000 ευρώ εισόδημα!
Το ασφαλιστικό σας πλήττει στοχευμένα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους επαγγελματίες και των κατώτερων και των μεσαίων εισοδημάτων. Όμως, η Κυβέρνηση ούτε δίνει λόγο, ούτε απολογείται για τα επικοινωνιακά ψεύδη αφού μάλιστα μείωσε τη δαπάνη για τις συντάξεις κατά 200 εκατ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019, με αναδιανομή σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων.
Παράλληλα, υπονομεύεται συνειδητά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Γιατί τα υψηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από εισφορές, ακριβώς για να κατευθύνουν τα χρήματα στην ιδιωτική ασφάλιση.
Στα αλήθεια η κυβέρνηση επαναφέρει τη λογική των οριζόντιων περικοπών και των επιβαρύνσεων στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η ίδια η αναλογιστική μελέτη, που ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε, δείχνει ξεκάθαρα ότι η μέση ετήσια σύνταξη με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μειώνεται, σε σχέση με το ισχύον σύστημα και θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2040!\
Αντί να στηρίζει τους εργαζόμενους κι έτσι τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, άλλα εξήγγειλε κι άλλα ψηφίζει.
Και για ακόμη μια φορά, αυτά που ψηφίζει είναι στην πλάτη, σε βάρος των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.