14 Φεβ 2020

Τσίπρας: Τα «8 χειρουργικά χτυπήματα» του Μητσοτάκη στον κόσμο της εργασίας - VIDEO

"Το τελευταίο 7μηνο είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων, εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό τάζοντας λαγούς με πετραχήλια"


   «Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ενώ περιέγραψε αναλυτικά τα «8 χειρουργικά χτυπήματα» του Κυρ. Μητσοτάκη στον κόσμο της εργασίας.
   Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός έκανε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει αλλά ξεκίνησε με την λαθροχειρία να αναγνώσει ερωτήματα με τον τρόπο που αυτός ήθελε διότι, όπως εξήγησε: Δεν μίλησα για συνολική αύξηση της ανεργίας διότι η χώρα βρίσκεται σε θετική τροχιά μετά την έξοδο από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.



   Ωστόσο, τα στοιχεία της Κομισιόν διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στους προεκλογικούς ισχυρισμούς αλλά και στον προϋπολισμό, για ανάπτυξη 4%. "Η πολιτική σας απορρυθμίζει την αγορά εργασίας διότι ο πυρήνας σας για την ανάπτυξη είναι ότι θα έρθει μέσα από μειώσεις μισθών και συρρίκνωση δικαιωμάτων των εργαζομένων".
   "Το τελευταίο 7μηνο είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων σε σχέση με την ανεργία. "Καταθέτω τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ στα πρακτικά. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, τάζοντας δουλειές για όλους" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
   "Κάντε μια βόλτα στην αγορά και όχι μόνο εκδρομές. Πηγαίνετε να μιλήσετε με τους καταστηματάρχες. 30% έπεσε ο τζίρος στην αγορά. Οι χειρότερες γιορτές ήταν αυτές. Γιατί συνέβη αυτό; Αν δεν τονώσεις την οικονομία, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό. Αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα, όπως 800 εκ. ευρώ που δώσαμε εμείς σε κοινωνικό μέρισμα που πήγαν στην τσέπη των ανθρώπων."

Η κυβέρνηση του , παρά τους δεδομένους και μεγάλους περιορισμούς, επιχείρησε -και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε- να σταματήσει τη πορεία καταστροφής & της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης. Μειώσαμε την ανεργία κατά 10% και από το 2018 ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού.

   "Το 2012 δεν το θυμόσαστε που με ένα νόμο και ένα άρθρο μειώσατε τον κατώτατο κατά 22% και θεσμοποιήσατε τον ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό;" ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυρ. Μητσοτάκη.
   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε μια αναδρομή στα όσα πέτυχε ακόμα και στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων υπέρ του κόσμου της εργασίας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
   "Ο νόμος των μνημονίων προέβλεπε ότι μετά τη λήξη τους θα μπορούσε να ξεκινήσει συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μμισθού. Κάτι που κάναμε αφού βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά και μέσα στα μνημόνια αξιοποιήσαμε όποια χαραμάδα μπορούσαμε υπέρ των εργαζομένων: Ενισχύσαμε το ΣΕΠΕ, εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους, επιβάλλαμε πρόστιμα σε μεγάλους παραβάτες, πήραμε μέτρα για την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων, κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις στα ντιλίβερι, πήραμε μέτρα για την πληρωμή των υπερωριών και για αυτό καταφέραμε την μείωση της ανεργίας και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια καταφέραμε το 2019 να αυξήσουμε, πέρα από τον κατώτατο, και το μέσο μισθό κατά 4,6%."

    8 χειρουργικά χτυπήματα στην αγορά εργασίας
   - Υποβαθμίσατε το ΣΕΠΕ (Διαβάστε σχετικό άρθρο του Φιλελεύθερου που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ)
   - Φέρατε τροπολογία της τελευταίας στιγμής κατά παραγγελία του ΣΕΒ τον Αύγουστο, (ένα χρόνο μας πίεζαν και δεν το κάναμε), την κατάργηση δηλαδή, του βάσιμου λόγου απόλυσης των εργαζομένων και ενώ καταργήσατε τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων. Το νέο κόλπο για να παραβιάζετε η νομιμότητα είναι υπερεργολαβίες, ή η ψεύτικες εργολαβίες
   - Η διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Τόμσεν και η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και στις ψυχές σας είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
   - Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στην διαιτησία.
   - Με μία υπουργική απόφαση στα κρυφά μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών. Στην πραγματικότητα καλείτε τους εργοδότες να μην τηρούν τα ωράρια.
   - Δεν ανανεώσατε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του brain drain με 5.600 εργαζόμενους νέους επιστήμονες που πρέπει να μείνουν στην χώρα και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα.
   - Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας.
   Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας, άσκησε δριμεία κριτική για τις μαζικές απολύσεις στις Τράπεζες, πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.