7 Ιαν 2020

Αρνητικά μαντάτα για τα ελληνοτουρκικά, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη

- Άρνηση Τραμπ για κοινή συνέντευξη Τύπου με Μητσοτάκη, παρά την καθιερωμένη πρακτική όταν Έλληνες πρωθυπουργοί επισκέπτονται επισήμως την Ουάσινγκτον
- Στο briefing απέφυγαν να καταδικάσουν την στάση της Τουρκίας, σημείωσαν ότι «καλό είναι ΟΛΕΣ οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις»


   Μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (διαβάστε το "Ο Τραμπ αρνείται να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με Μητσοτάκη, παρά την καθιερωμένη πρακτική όταν Έλληνες πρωθυπουργοί επισκέπτονται επισήμως την Ουάσινγκτον"), τα νέα που έρχονται από τον Λευκό Οίκο για τα ελληνοτουρκικά, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
   Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε την κοινή συνέντευξη Τύπου καθώς δεν επιθυμεί να πάρει θέση και να δεσμευτεί δημόσια σε θέματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.
   Λίγες ώρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, η στάση του Τραμπ επιβεβαιώνεται και από την ενημέρωση που παραχώρησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε Έλληνες δημοσιογράφους και στην οποία απέφυγαν να καταδικάσουν την στάση της Τουρκίας και την αυξημένη προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος.
   Κατά το briefing, οι Έλληνες δημοσιογράφοι έθεσαν το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο αλλά και της συμφωνίας για την ΑΟΖ της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Λιβύης. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποφεύγοντας να καταδικάσουν την Τουρκία και ύστερα από συνεχείς ερωτήσεις, σημείωσαν απλώς ότι «καλό είναι όλες οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις».
   Αντίθετα, υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι ότι οι δύο χώρες - ΗΠΑ και Ελλάδα - διαχειρίζονται τις διαφορές τους με Τουρκία με τρόπο που δεν επιβαρύνει ΝΑΤΟ γιατί και οι δύο χώρες «έχουν ως στόχο η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Δύση».
   «Όπως έχετε παρατηρήσει, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν καθώς και με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη κι έτσι προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που έχουμε από κοινού και επιδιώκοντας τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο περιοχή, αντί να εξετάσουμε πού μπορεί να υπάρξει πρόκληση», επισήμαναν μεταξύ άλλων και χαιρέτησαν την προσπάθεια της Ελλάδας να κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να διατηρεί καλές σχέσεις με τον «μεγάλο και σημαντικό γείτονα», όπως χαρακτήρισαν την Τουρκία.

   Το σχετικό έγγραφο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.