3 Ιαν 2020

Αντί να έρθει η ανάπτυξη, γονάτισε η αγορά!

- Η ΝΔ, που ωμνύει στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, «στέγνωσε» την αγορά
- Εντυπωσιακή πτώση του τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβρη
- Οι αιτίες για το νέο «κατόρθωμα» είναι προφανείς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει ένα μείγμα πολιτικών που επαναφέρουν τις υφεσιακές λογικές των μνημονίων. Τη στιγμή που η οικονομία και η αγορά είχαν ανακάμψει, στερεί συστηματικά ρευστότητα από την πραγματική οικονομία και πόρους από τα δημόσια έσοδα


   Η κυβέρνηση που θα έφερνε την ανάπτυξη, που υποσχόταν επενδύσεις και δουλειές, η ΝΔ της ελεύθερης αγοράς και της επιχειρηματικότητας που ασκούσε κριτική στους κρατιστές του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά στον απολογισμό του εξαμήνου της, κατάφερε να γονατίσει την αγορά, να ρίξει εντυπωσιακά το τζίρο και να ανακόψει την ανοδική πορεία που είχε καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι αιτίες για το νέο «κατόρθωμα» είναι προφανείς.
   Διαδοχικά οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου στα μεγάλα αστικά κέντρα κάνουν τον απολογισμό των γιορτών, με εντυπωσιακή πτώση του τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Χαμηλότερες επιδόσεις για 2 στα 3 καταστήματα του Πειραιά, πτώση 30% στην αγορά του Βόλου, υποτονική η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Μια εικόνα που ήταν ήδη αναμενόμενη από την αρχή του μήνα, που οι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
   Η ΝΔ, που ωμνύει στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης, «στέγνωσε» την αγορά, ενώ το κοινωνικό μέρισα, που χρηματοδοτούσε βασικές καταναλωτικές ανάγκες τα προηγούμενα τρία χρόνια, συρρικνώθηκε. Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν τα αυτονόητα, το κοινωνικό μέρισμα, που έφτανε στην αγορά από τις αρχές Δεκέμβρη, επέστρεφε στο τέλος του χρόνου στα κρατικά ταμεία μέσω της φορολογίας του αυξημένου τζίρου. Το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο καθώς στον επόμενο προϋπολογισμό μειώνονται κατά 370 εκατ. ευρώ τα κοινωνικά επιδόματα (ΑΜΕΑ, οικογενειακό, ενοικίου).
   Η μεγάλη πτώση στην αγορά αποτυπώνει τις ξεκάθαρες επιλογές της κυβέρνησης που διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του υπερ-πλεονάσματος σε φοροελαφρύνσεις που θα καρπωθεί μια πολύ μικρή μειοψηφία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και έχει αρνηθεί να χρησιμοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση των πλεονασμάτων.
   Άλλωστε, οι υπερφίαλες και μεγαλόστομες διακηρύξεις για αστρονομική ανάπτυξη 4% διαψεύστηκαν οικτρά, με αποτέλεσμα η ΝΔ να προσγειωθεί στο 2,8% που είχε επιτύχει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ακόμη και αυτό να αμφισβητείται ως στόχος από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ. Οι υποσχέσεις για «μπουλντόζες» και «επενδύσεις» επίσης διαψεύστηκαν, αποκαλύπτοντας άλλη μια προεκλογική απάτη, ενώ αντίθετα ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται και θέσεις εργασίας χάνονται από την αγορά.
   Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα μείγμα πολιτικών που επαναφέρουν τις υφεσιακές λογικές των μνημονίων. Τη στιγμή που η οικονομία και η αγορά είχαν ανακάμψει, στερεί συστηματικά ρευστότητα από την πραγματική οικονομία και πόρους από τα δημόσια έσοδα. Μέχρι να αντιληφθούν τι συμβαίνει, δυστυχώς η ευκαιρία και ο κρίσιμος χρόνος για την αγορά και την κοινωνία θα έχουν παρέλθει.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.