19 Ιαν 2020

Κυβέρνηση χαμένη στο μεταναστευτικό: Ιδεοληψία και ανικανότητα στη διαχείριση του προσφυγικού

- Η ΝΔ, αφού ξεχαρβάλωσε τον προγραμματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, θερίζει τον ακροδεξιό λαϊκισμό που έσπειρε
- Χρειάστηκαν 6 μήνες, 10 συσκέψεις, 4 υπουργοί, 1 εθνικός συντονιστής, 2 «υποσυντονιστές», 1 ειδικός γραμματέας, 40.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες - μετανάστες, 10άδες εξοργισμένοι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί και ψηφοφόροι, ένα παρολίγον λιντσάρισμα Μηταράκη, για να "καταλάβει" ο Μητσοτάκης


   Δυο εικοσιτετράωρα μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η νεοσύστατη κυβέρνηση ανακοίνωνε την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ως μη λειτουργικό. "Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής” δήλωνε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας πως “η κατάργησή του και η ένταξη των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μια ορθολογική κίνηση”, ένα βήμα... εκσυγχρονισμού.
  Με καθυστέρηση έξι μηνών
   Χρειάστηκαν έξι μήνες, δέκα συσκέψεις, τέσσερις υπουργοί, ένας εθνικός συντονιστής, δυο «υποσυντονιστές», ένας ειδικός γραμματέας, 40.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, δεκάδες εξοργισμένοι «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί και ψηφοφόροι, ένα παρολίγον λιντσάρισμα του Νότη Μηταράκη στη Χίο, προκειμένου ο πρωθυπουργός να καταλάβει, όπως είπε, το λάθος του και να επανιδρύσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
   «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν από έξι μήνες, δεν θα το καταργούσα» δήλωσε στον Alpha. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να νιώθει αισιοδοξία πως η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού θα αποδώσει, καθώς στην αντίληψη του Μεγάρου Μαξίμου τα προβλήματα και το μπάχαλο του τελευταίου εξαμήνου αφορούν «επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό».
  Η Ν.Δ. θερίζει τον ακροδεξιό λαϊκισμό που έσπειρε
   Η επανίδρυση του υπουργείου συνιστά από μόνη της ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, αποδεικνύει πως η κατάργησή του τον περασμένο Ιούλιο ήταν αποτέλεσμα ιδεοληψίας και ρεβανσισμού, χωρίς κανένα σχέδιο και στόχο. Τι έλεγαν τα στελέχη της αντιπολιτευόμενης Ν.Δ. στους κατοίκους των νησιών και όχι μόνο;
   «Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που προσκαλεί λαθρομετανάστες και γεμίζει τα νησιά μας», «του φέρνει η κυρία Τασία που λέει ότι λιάζονται», «ο Τσίπρας δεν πιστεύει στα σύνορα και γι' αυτό δεν τα προστατεύει», «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει επιστροφές», «καθυστερούν τη διαδικασία ασύλου», «θέλουν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, να αλώσουν τη χριστιανοσύνη» ή πως «από τα κολλήματά τους δεν θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική και γέμισαν τα νησιά», όπως έλεγε ο Μ. Βορίδης ως «περήφανος δεξιός ανάμεσα σε περήφανους δεξιούς» σε εκδήλωση της Ν.Δ. στη Χίο, με τον Ν. Μηταράκη δίπλα του να χαμογελά και να χειροκροτάει.
   Καβάλησε λοιπόν η Ν.Δ. το άρμα του εθνικιστικού και ρατσιστικού λαϊκισμού -όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών- κατηγορώντας επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπαίτιο της προσφυγικής κρίσης. Πήγε και αγκάλιασε με τους μηχανισμούς της κάθε λογής ακραίους στα νησιά τάζοντας το τέλος της κρίσης άμα τη εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην εξουσία.
   Η κατάρρευση των ψεύτικων υποσχέσεων ήρθε, και μάλιστα με γδούπο. Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες που πάγωσε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από τα νησιά στην ενδοχώρα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά πολλαπλασιάστηκε. Από 17.000 στο σύνολο έως τα μέσα Ιουλίου, ο πληθυσμός ξεπέρασε τους 40.000. Μπροστά στις συνέπειες του αδιεξόδου, το «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» εξελίχθηκε σε «γεωπολιτικούς λόγους», με εξαίρεση τους ακροδεξιούς εκφραστές της Ν.Δ., που εμμένουν στα περί «εισβολής» και «επιχείρησης εξισλαμισμού».
  Διέλυσαν την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης
   Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεχαρβάλωσε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση, τη μεταφορά στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς δομές, την ένταξη στην εργασία, την Παιδεία και την Υγεία, ενώ η χώρα υπέστη διεθνή κατακραυγή για την εικόνα των νησιών και της ενδοχώρας.
   Αλλά και για το νομοσχέδιο για το άσυλο και την πρώτη υποδοχή, το οποίο σύμφωνα με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιφέρει ραγδαία επιδείνωση κάθε νομικής και ανθρωπιστικής πτυχής του προσφυγικού ζητήματος, υπονομεύει και ακυρώνει κάθε έννοια προστασίας του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και την εθνική νομοθεσία, και βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στο άσυλο.
  Ανεφάρμοστο σχέδιο
   Η κυβέρνηση και σε αυτό το κρίσιμο πεδίο αποφάσισε να κινηθεί με γνώμονα την επικοινωνία. Ο Στ. Πέτσας στην ανακοίνωση της επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε τους τέσσερις άξονες στους οποίους η κυβέρνηση επιμένει: Φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
   Μια λογική α λα Σαλβίνι, που βρίσκει πρακτικά εμπόδια, όπως το θέμα της χρηματοδότησης, της λειτουργίας και της φύλαξης των κλειστών κέντρων, καθώς οι απαιτούμενοι πόροι από Ευρωπαϊκά κονδύλια δεν υπάρχουν, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών δεν κατάφερε να διασφαλίσει πόρους εκ των έσω. Την ίδια στιγμή, οι επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κλειστά κέντρα κράτησης είναι σαφείς και δημόσιες.
Ζήλεψαν τον Όρμπαν
   Η Ν.Δ. πίστεψε ότι μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές Όρμπαν και Κουρτς. Για προφανείς λόγους δεν τα κατάφερε, παρότι όλες οι αρμοδιότητες πέρασαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας να μετατραπεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας.
   Από το αλαλούμ των αρμοδιοτήτων, το μπαλάκι της ευθύνης από τον Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου, τη μετ' επαίνων ανακοίνωση των «εξαφανισμένων» συντονιστών Αγαπηδάκη και Δοξιάδη, την εμπλοκή Θεοδωρικάκου έως την ανάδειξη σε εθνικό συντονιστή του στρατηγού εν αποστρατεία Αλκιβιάδη Στεφανή ένα στοιχείο παρέμεινε κοινό: η αναποτελεσματικότητα και η αδυναμία εκπόνησης και εφαρμογής συγκεκριμένου σχεδίου. Και στο μεταξύ πρόσφυγες και μετανάστες αυξάνονται και εγκλωβίζονται στα νησιά.
  Οι "αγανακτισμένοι" της Ν.Δ.
   Ταυτόχρονα οι αντιδράσεις στα νησιά και στην ενδοχώρα πληθαίνουν, αφού οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., μεταξύ αυτών και ορισμένοι με ακροδεξιά αντανακλαστικά, τους οποίους προσέγγισε με τη ρητορική της προεκλογικά, βλέπουν όχι μόνο την κατάρρευση των υποσχέσεων, αλλά και την επιδείνωση του προβλήματος. Ανάμεσά τους και “γαλάζια” στελέχη, περιφερειάρχες και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, αλλά και βουλευτές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Χαράλαμπο Αθανασίου στη Λέσβο.
   «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη μέχρι τώρα διαχείριση του μεταναστευτικού». «Πολλά στελέχη υπερέβησαν το όριο που έχει χαράξει η κυβέρνηση» δήλωνε προ λίγων εβδομάδων. «Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας» παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας την επανίδρυση του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.