11 Δεκ 2019

Αλέξης Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω - VIDEO

- Δεν πρόκειται να διχάσουμε τον ελληνικό λαό, όπως έκανε η ΝΔ
- Δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική


   «Λυπάμαι που σε μια ιστορική ομιλία, όπως την χαρακτήρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν βρίσκει το χρόνο να κάτσει να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Ο Α. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην άσκηση ουσιαστικής κριτικής και όχι πολιτικής καθολικής άρνησης όπως έκανε η Ν.Δ.
   «Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
   «Στα εθνικά θέματα θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη. Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε. Δεν πρόκειται να διχάσουμε τον ελληνικό λαό, όπως έκανε η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα δηλώνει πως θέλει να τιμήσει. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



   Όπως συμπλήρωσε «θα ασκήσουμε κριτική, θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες και τις αντιφάσεις. Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε, Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα» και πρόσθεσε:
   «Εσείς κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα; Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του. Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία. Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εσείς που με κατηγορήσατε τέλος, χωρίς ντροπή, ότι πούλησα το Μακεδονικό για να πάρω τη μη περικοπή των συντάξεων. Εχετε το θράσος τώρα να μιλάτε για λαϊκισμό; Στα εθνικά θέματα; Εγώ όμως δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. ¨Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κοινοβουλευτικό unfair η απουσία Μητσοτάκη κατά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα σε μια ιστορική συνεδρίαση»

   Ο Α. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι είναι υπέρ και στηρίζει την πολιτική των ανοιχτών διαλόγων, λέγοντας: «Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές» και πρόσθεσε:
   «Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς: Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει. Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1».
    «Είναι η ώρα των κυρώσεων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ή θα υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις σήμερα ή οι ελληνικές φρεγάτες θα είναι αύριο στην Κρήτη, όταν θα είναι πια αργά».
   «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξαναχαράξει σαφείς γραμμές και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αναβάθμισης των τουρκικών παράνομων ενεργειών και διεκδικήσεων.
   Σήμερα, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, δεν φτάνει πια να γίνονται ευρωπαϊκές δηλώσεις για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ειδικά όταν από τον Μάρτιο του 2018 εξασφαλίσθηκαν, για πρώτη φορά, ξεκάθαρα καταδικαστικά συμπεράσματα της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
   Δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων. Είμαστε στη φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών. Και αυτό δεν είναι μια ακραία προσέγγιση. Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.