23 Δεκ 2019

Ή ο νόμος του κράτους ή ο «νόμος» των ιδιοκτητών ΠΑΕ

Αυτό δεν λέγεται νομιμότητα. Λέγεται πλήρης εξευτελισμός των θεσμών και εντέλει της ίδιας της πολιτείας


   Αυτά που συμβαίνουν, εδώ και χρόνια, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν μη τι άλλο, φανερώνουν βαθιά σήψη. Ενδεχομένως και αδυναμία αντιστροφής της κατάστασης.
   Την εκτίμηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει η χθεσινή δήλωση του ιδιοκτήτη του Oλυμπιακού, μεγαλοεφοπλιστή και κυρίαρχου στον χώρο των ΜΜΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη. Ενός ανθρώπου που, από το καλοκαίρι του 2015, τού έχει απαγορευτεί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο. Ασχολείται, όμως, και δημιουργεί καταστάσεις. Ως... επιφανής φίλαθλος του Ολυμπιακού και με την οικονομική δύναμη που διαθέτει. Αυτό δεν λέγεται νομιμότητα. Λέγεται πλήρης εξευτελισμός των θεσμών και εντέλει της ίδιας της πολιτείας.
   Στον κ. Μαρινάκη δεν άρεσαν αυτά που συνέβησαν χθες στον Βόλο. Μπορεί να έχει δίκιο. Από αυτό, όμως, το σημείο μέχρι να αποκαλεί «περιττώματα» δύο ιδιοκτήτες ΠΑΕ, τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τον εκπρόσωπο της FIFA-UEFA στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, υπάρχει τεράστια απόσταση.
   Μπορεί η ομάδα του να αδικήθηκε. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι να απειλεί θεούς και δαίμονες ότι θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και θα πάψει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του –παρά και ενάντια σε κάθε έννομη τάξη– υπάρχει άβυσσος.
   Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η διοίκηση Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ, η οποία απάντησε στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού με υπονοούμενα, κατηγορώντας τις αρμόδιες αρχές ότι του παρέχουν καθεστώς ασυλίας και ασυδοσίας. Εννοείται, βεβαίως, πως όλα αυτά αφορούν άμεσα και την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, που έχουν την κύρια ευθύνη για την ορθή λειτουργία και προστασία των θεσμών.
   Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, υπάρχουν οι νόμοι. Απέναντι στον νόμο βρίσκονται η παρανομία και η αυτοδικία. Και στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι νόμοι και τα όργανα του κράτους έχουν αντικατασταθεί από τον «νόμο» του κάθε μεγαλοϊδιοκτήτη που, συχνά-πυκνά, με πράξεις και με λόγια επιχειρεί να επιβληθεί, ντοπάροντας και ενεργοποιώντας τους στρατούς των χούλιγκαν. Αυτό είναι έμμεση αλλά σαφής υποκίνηση σε παράνομες πράξεις, καθώς ξέρουμε τι δουλειά κάνουν αυτοί οι στρατοί.
   Ηρθε, επομένως, η ώρα η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο. Η πολιτεία οφείλει να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια της, παρόλο που είναι ήδη αργά. Το θέμα είναι αν επιθυμεί να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.