18 Δεκ 2019

Επιστολή - χαστούκι Αλιβιζάτου προς Χρυσοχοΐδη: Δεν θα είμαι το άλλοθι της αστυνομικής βίας

- Απειλεί με παραίτηση, εάν δεν γίνει άμεσα ΕΔΕ, ο επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας
- «Τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής»


   Επιστολή σε πολύ αυστηρούς τόνους απέστειλε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο επικεφαλής της Επιτροπής για τη Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, αναφορικά με τις καταγγελίες για τις σημερινές αστυνομικές αυθαιρεσίες κατά τη διάρκεια εκκένωσης κατειλημμένου κτιρίου στο Κουκάκι.
   Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου καθιστά σαφές προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι η Επιτροπή «δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές» και ζητεί άμεσα τη διεξαγωγή ΕΔΕ.
   Ο ίδιος μάλιστα σημειώνει ότι δεν υποβάλλει ακόμα την παραίτησή του καθώς για την ώρα «πιστεύω στη χρησιμότητά της», ωστόσο ζητεί να ληφθεί «κάθε αναγκαίο μέτρο» ώστε τέτοιες συμπεριφορές «να σταματήσουν».
   Να σημειωθεί ότι η επιτροπή παρακολούθηση περιστατικών αστυνομικής βίας ανακοινώθηκε από το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα τέλη Νοεμβρίου, μετά τις πολλές καταγγελίες για φαινόμενα άσκοπης αστυνομικής βίας και επικεφαλής ορίσθηκε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος προγανώς, έναν μήνα αργότερα αισθάνεται ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι διακοσμητικός και, ακόμα χειρότερο, ότι αποτελεί «άλλοθι» για τη συνεχιζόμενη αυθαιρεσία.
   Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι «τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του».
  Ολόκληρη η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,
Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία και κακοποίησαν άγρια τον πατέρα και τους δυο γιούς του. Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.
Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ.
Κύριε Υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν.
Επί του παρόντος, δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας.
Με εκτίμηση,
Καθηγητής Ν.Κ. Αλιβιζάτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.