23 Δεκ 2019

Όλγα Γεροβασίλη: Παρουσιάζουμε την πρόταση της ισχυρής Κυβερνώσας Αριστεράς

"Αναρωτιέμαι τι θα παραδώσουν οι δήθεν έτοιμοι, οι δήθεν άριστοι που κυβέρνησαν έως το 2015 και έχουν στα χέρια τους τις ευθύνες της διακυβέρνησης"


   Συνέντευξη στο "Νομικό Παλμό" και τους δημοσιογράφους Νίκο Μάλαμα και Νίκο Χατζηγιάννη έδωσε η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας.
   Σε μια ιδιαίτερα εκτενή συνέντευξη η Όλγα Γεροβασίλη μιλά για όλα τα θέματα της επικαιρότητας αλλά και για τη δικαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε εκφραστή της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στη χώρα μας, συσπειρώνοντας ευρείες κοινωνικές ομάδες, υπακούοντας στην εντολή των προοδευτικών πολιτών και στην ιστορική του ευθύνη:

Έχοντας αποστασιοποιηθεί από τη θέση ευθύνης της κυβέρνησης, με την απόσταση του χρόνου, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος και ποιο το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Οι ευθύνες συνεχίζονται και λαμβάνουν νέο περιεχόμενο, υπακούοντας στη λαϊκή εντολή. Πάντως τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας ήταν, κατά τη γνώμη μου, η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και η συμφωνία των Πρεσπών. Με το πρώτο, δώσαμε πίσω στη χώρα την κυριαρχία της και την εφοδιάσαμε με ένα δημοσιονομικό χώρο επαρκή για τα πρώτα ασφαλή βήματά της στη νέα εποχή. Με το δεύτερο, δώσαμε μια νέα προοπτική στη διεθνή παρουσία και θέση της χώρας αναβαθμίζοντας τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο της. Κατοχυρώσαμε τα δίκαιά μας δίνοντας οριστικό τέλος στην απομόνωση της χώρας. Τέλος, με αυτή τη συμφωνία δόθηκε η δυνατότητα στη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία του τόπου να αντιληφθεί τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, οδηγώντας στη σαφή εντολή μετασχηματισμού που δόθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά ήσασταν προετοιμασμένοι για την ανάληψη της εξουσίας το 2015, γιατί κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν εκφράσει αμφιβολίες επ’ αυτού;
Τελικά, σε ένα ναρκοθετημένο πολιτικό περιβάλλον, με άδεια ταμεία και χωρίς καν να βρεθεί κάποιος να παραδώσει, εθιμοτυπικά, συμβολικά τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου, ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι όσο αυτές οι παράδοξες συνθήκες μάς επέτρεψαν. Ήμασταν προετοιμασμένοι να παραλάβουμε δημόσιο τομέα και παραλάβαμε μια απαξιωμένη δημόσια διοίκηση, δομημένη πάνω στα πελατειακά δίκτυα. Δεν πιστεύαμε βέβαια ότι θα παραλάβουμε το success story του κυρίου Σαμαρά στην οικονομία. Γνωρίζαμε ότι το διεθνές περιβάλλον δεν ήταν το καλύτερο, εξαιτίας της κινδυνολογίας και του λαϊκισμού της τότε κυβέρνησης και των συμμάχων της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Παρεμπιπτόντως, είναι οι ίδιοι που σήμερα βιώνουν το δήθεν «θαύμα» της επενδυτικής έκρηξης και της οικονομικής ανάπτυξης του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε. Και βγήκαμε από την Επιτροπεία. Αφήσαμε ένα τεράστιο δημοσιονομικό χώρο εκεί που βρήκαμε μόνο υποχρεώσεις και ανάγκες. Αναβαθμίσαμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Επιτρέψτε μου να αναρωτηθώ για το τί θα παραδώσουν οι δήθεν έτοιμοι, οι δήθεν άριστοι που κυβέρνησαν έως το 2015 και έχουν στα χέρια τους τις ευθύνες της διακυβέρνησης.
Πώς κρίνετε την πρόσφατα ολοκληρωθείσα συνταγματική Αναθεώρηση;
Η συνταγματική Αναθεώρηση ήταν μια κορυφαία πρωτοβουλία, η οποία είχε ως αφετηρία την προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα ένα πραγματικά προοδευτικό Σύνταγμα και ταυτόχρονα να αποφύγει τη «συνταγματοποίηση» του νεοφιλελευθερισμού. Το τελευταίο έγινε πράξη. Δυστυχώς, η άρνηση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να αποδεχθούν την πρότασή μας για οριοθέτηση των σχέσεων του Κράτους και της Εκκλησίας και να συνταχθούν με την πρότασή μας για την απαγόρευση κάθε διάκρισης με βάση το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να αποκτήσει αυτό το προοδευτικό Σύνταγμα. Ακόμα, η άρνησή τους να υιοθετήσουν την ερμηνευτική δήλωση για την ευθύνη των Υπουργών επιτρέπει να συνεχίσει να δίνεται η ντροπιαστική εικόνα ότι μέσα στα καθήκοντα των Υπουργών ανήκει και η δωροδοκία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση του κυρίου Παπαγγελόπουλου. Μέλη της ΝΔ σας έχουν κατηγορήσει ότι κακόπιστα ορίσατε τους κυρίους Τζανακόπουλου και Πολάκη ως μέλη της για να δυναμιτίσετε τη διαδικασία . Τι απαντάτε;
Από όλη τη διαδικασία που ακολούθησε τη συζήτηση για τον ορισμό των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη αποδεικνύονται δύο πράγματα. Στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Επιτροπής ήταν να μη συμμετέχουν στη διαδικασία δύο πολιτικοί: ο ένας ήταν ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας με βαθιά γνώση της υπόθεσης και ο άλλος νομικός εγνωσμένου κύρους. Ο λόγος για αυτή την προσπάθεια ήταν απλός: θέλησαν να προστατεύσουν τους μάρτυρες που εμπλέκονται στο πραγματικό σκάνδαλο Novartis ή που διαχειρίστηκαν μέχρι ενός σημείου τη διερεύνησή του. Ήταν τόσο ξεκάθαρη αυτή η προσπάθεια, που δε δίστασαν να προσπαθήσουν να καταθέσει βασικός μάρτυρας παρουσία του δικηγόρου του ή να διαρρεύσουν τα υπομνήματα του κ. Αγγελή στα φιλικά Μ.Μ.Ε. παρακάμπτοντας την αυτονόητη υποχρέωση να τα γνωρίσουν στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, όχι μόνο δεν προσπαθήσαμε να δυναμιτίσουμε τη διαδικασία, αλλά αντίθετα, προσπαθούμε «με νύχια και με δόντια» να διαφυλάξουμε το κύρος της.
Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσες μέρες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά να συμμορφωθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής για την εξαίρεση των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου;
Δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψουμε να διακοπεί η εξέλιξη αυτής της τόσο άσχημα σκηνοθετημένης ιστορίας της «σκευωρίας». Δώσαμε την ευκαιρία με όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές κινήσεις μας να αποτραπεί αυτή η μεθόδευση που πλήττει το κύρος του Κοινοβουλίου. Αν, λοιπόν, αυτό λογίζεται ως καθυστέρηση, εγώ το θεωρώ ως υπεύθυνη και θεσμική στάση. Και βέβαια τα αποτελέσματα της αυτοπαγίδευσης της ΝΔ, με ή χωρίς την παρουσία των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου, είναι ήδη ορατά. Αρχίζουν και προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει οποιοδήποτε στοιχείο που να συνηγορεί στο σενάριο της «σκευωρίας», στο οποίο τόσα επένδυσε η Κυβέρνηση. Ένα σενάριο το οποίο ήρθε στο φως, τη στιγμή που η ελληνική δικαιοσύνη διερευνούσε το πραγματικό σκάνδαλο NOVARTIS .
Τότε είχατε ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής τελικά δε θα παραστούν οι δύο βουλευτές που εξαιρέθηκαν, δε θα υπάρξει αντικατάστασή τους και ότι ο κ. Λάππας θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία επί του αιτήματος εξαίρεσης των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Τελικά έμεινε, ψήφισε κατά της εξαίρεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε, καθώς ήταν η μοναδική ψήφος του κ. Λάππα, 1 προς 19, που ετάχθη υπέρ της εξαίρεσης. Πού οφείλεται αυτό το επικοινωνιακό αλαλούμ;
Αυτό που αποκαλείτε επικοινωνιακό αλαλούμ αποτελεί ενέργεια υψηλού πολιτικού συμβολισμού και καταδεικνύει τις πραγματικές διαθέσεις των πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς θεσμικής εκτροπής. Μιας εκτροπής, η οποία έρχεται σαν συνέχεια μιας κακοστημένης απόπειρας αποπροσανατολισμού των πολιτών από τη διάψευση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης και του πραγματικού σκανδάλου της Novartis.
Πώς κρίνετε την επίθεση του κ. Πολάκη για ακόμα μια φορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (σ.σ. έκανε λόγο για «βοθροκάναλα και βοθροσάιτ»).
Ο τρόπος με τον οποίο στοχοποιήθηκε ο κ. Πολάκης από ένα ολόκληρο σύστημα καταδεικνύει και τη σημασία που το ίδιο το σύστημα αποδίδει στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε υλοποιώντας την πολιτική μας στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Η συνεισφορά μας στην εδραίωση κανόνων διαφάνειας σε αυτό το τόσο βεβαρημένο χώρο και η επιτυχής υλοποίηση της βασικής δέσμευσης για καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας ενόχλησε πολύ. Αυτή την ενόχληση επέλεξε το σύστημα το οποίο «ξεβολεύτηκε» να εκφράσει μέσα από την αποδόμηση του κ. Πολάκη ως πολιτικού, ως επιστήμονα και ως ανθρώπου. Μόνο όσοι έχουν αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο μπορούν να έρθουν στη θέση του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασπαστεί πολλάκις την άποψη του κ. Παπαγγελόπουλου ότι η NOVARTIS είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, αν όχι από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν υπάρξει αρχειοθετήσεις για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Αυτό δε μειώνει λίγο την ένταση του χαρακτηρισμού;
Το σκάνδαλο NOVARTIS είναι ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία ακόμα βρίσκονται σε διερεύνηση σε διάφορες χώρες. Από αυτές τις έρευνες άλλωστε προέκυψαν και πολλά από τα στοιχεία που οδήγησαν την ελληνική δικαιοσύνης στη διερεύνηση των εγχώριων πτυχών του. Προσωπικά δε θα ήθελα να δω κάποιο μέλος του ελληνικού πολιτικού προσωπικού να εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις και συναλλαγές. Η αρχειοθέτηση συγκεκριμένων υποθέσεων στη συγκεκριμένη στιγμή είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία έχει και την ευθύνη της διερεύνησης της υπόθεσης. Η διερεύνηση της υπόθεσης στη χώρα μας, ωστόσο, είναι σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη είναι και η προανακριτική της «δήθεν σκευωρίας» που ανακάλυψε η ΝΔ, μεσούσης της προσπάθειας που ανέλαβε η Δικαιοσύνη, σε μια υπόθεση που πολλές άλλες χώρες διέγνωσαν σκάνδαλο. Απ’ ότι φαίνεται θα δούμε και θα μάθουμε αρκετά πράγματα ακόμα, τα οποία ενδεχομένως να δώσουν μια άλλη εικόνα από αυτή που παρουσιάζει η ΝΔ και οι επικοινωνιακοί σύμμαχοί της.
Ως πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των Εξαρχείων αλλά και γενικότερα της δημόσιας τάξης;
Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένας δημοκρατικός θεσμός, ο οποίος λειτουργεί  με κανόνες. Προφανώς η κυβέρνηση πέρασε από το προεκλογικό δόγμα «νόμος και τάξη» στο «τρόμος και πάταξη». Παρατηρώντας τα κρούσματα αυθαίρετης αστυνομικής βίας αναρωτήθηκα αν αυτά εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν επειδή δεν είχαν κάλυψη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βρέθηκε λοιπόν συνδικαλιστής που απάντησε καταφατικά! Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πως έχουν το ελεύθερο να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν συνάδει ούτε με την αποστολή τους, ούτε με το κράτος δικαίου το οποίο υπηρετούν. Σημαίνει ότι κάποιος όχι απλά ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές, αλλά μπορεί και να τις ενθαρρύνει.
Ως ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσατε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεδομένου της υψηλής εγκληματικότητας σε ακαδημαϊκούς χώρους ,όπως η Νομική και η Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ποια είναι η αντιπρότασή σας για τον περιορισμό της;
Η ασφάλεια των πολιτών είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα το οποίο εννοείται πως η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει. Εμείς καταψηφίσαμε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση εξυπηρέτησε την ιδεοληπτική κυβερνητική ατζέντα. Το νομικό οπλοστάσιο ήταν επαρκές και στο πλαίσιό του είχαν υλοποιηθεί επιχειρήσεις που είχαν ως στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η επέμβαση της Αστυνομίας στο Α.Π.Θ., μετά από συγκεκριμένη καταγγελία των πρυτανικών αρχών. Το Πανεπιστήμιο δεν ανήκει ούτε στις Συγκλήτους ούτε στην Κυβέρνηση. Ανήκει στον ελληνικό λαό και αυτός έχει εξουσιοδοτήσει θεσμούς, όπως τα διοικητικά και ακαδημαϊκά όργανα των Πανεπιστημίων, να το υπηρετούν και να περιφρουρούν την λειτουργία του. Και έχουν αποδείξει πως όταν το θέλουν μπορούν. Με τη συνεργασία μιας ψύχραιμης αστυνομίας υπό τις οδηγίες μιας ψύχραιμης κυβέρνησης.
Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. προς υποστήριξη των φοιτητών, όταν έλαβαν χώρα αποδοκιμασίες και συμπλοκή και με τα ΜΑΤ. Αν είχατε τη δυνατότητα, θα πηγαίνατε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί την πολιτική του δράση στο πλαίσιο της συνταγματικής αποστολής του. Μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αρθρώνει υπεύθυνο, θεσμικό, δημιουργικό, αντιπολιτευτικό λόγο, αναδεικνύοντας την προοδευτική πρόταση της Κυβερνώσας Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη γείωση του στα κινήματα και την κοινωνία. Όταν, λοιπόν, είναι σε εξέλιξη μια διαμαρτυρία με κρίσιμο περιεχόμενο για την προάσπιση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, ο προοδευτικός κόσμος, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια και εμείς οι βουλευτές του είμαστε παρούσες και παρόντες, περιφρουρώντας τη με θεσμικό, δημοκρατικό τρόπο.
Ο κύριος Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον κύριο Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας .Πρώτον θα θέλαμε να μας πείτε αν ισχύει ακόμα αυτή η άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον αν θεωρείτε σωστή αυτή τη στάση ακόμα και αν προταθεί από τη ΝΔ πρόσωπο που βρίσκεται πολιτικά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυρία Δαμανάκη;
Η προσωποποίηση ενός τέτοιου αξιώματος έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μερικές από τις οποίες είναι η δυνατότητα επίτευξης γενικής αναγνώρισης και συναίνεσης. Αυτή η αναζήτηση το 2015 βρήκε απάντηση στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπηρετεί το αξίωμα με το απαιτούμενο κύρος και τη δέουσα θεσμική υπευθυνότητα. Αυτή είναι μια γενική παραδοχή, η οποία ενδεχομένως να προβληματίζει τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος το 2015 δεν είχε πειστεί, κατά δήλωσή του, μέσα από την πολιτική διαδρομή του κυρίου Παυλόπουλου, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενδεχομένως να άλλαξε γνώμη και να κάνει αυτή τη φορά την έκπληξη.
Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Θεωρείτε ότι αυτό θα οδηγήσει σε αλλοίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος και πόσο μια τέτοια αλλοίωση έχει ήδη συμβεί από την είσοδο για παράδειγμα πρώην μελών των ΑΝΕΛ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του οποίου η ταυτότητα χαράχτηκε μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση. Είναι ένα κόμμα το οποίο ο ίδιος ο λαός τοποθέτησε στην ηγετική θέση της προοδευτικής παράταξης, συσπειρώνοντας ευρείες κοινωνικές ομάδες. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ υπακούοντας στην εντολή των προοδευτικών πολιτών και στην ιστορική του ευθύνη, μετασχηματίζεται. Παραμένει ένα κόμμα σε κίνηση, δυναμικό και εξωστρεφές που επικαιροποιεί το προγραμματικό και οργανωτικό πλαίσιό του με στόχο να παρουσιάσει την πρόταση της ισχυρής κυβερνώσας Αριστεράς. Μιας νικηφόρας πρότασης για τη μεγάλη, πραγματική δημοκρατική πλειοψηφία των πολιτών.
Από τη μια κατηγορείτε το ΚΙΝΑΛ ότι είναι ουρά της ΝΔ και από την άλλη θέλετε να το προσεγγίσετε. Πώς συμβαδίζουν αυτές οι δύο τακτικές;
Η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι συνεπής τα τελευταία χρόνια. Πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος του κυρίου Σαμαρά, απηνής αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας και αυτόκλητος κυβερνητικός εταίρος του κυρίου Μητσοτάκη, με αντάλλαγμα την τοποθέτηση μεσαίων στελεχών του σε κυβερνητικές θέσεις. Είναι μάλιστα τέτοια η δύναμη της αδράνειας στην πολιτική αυτού του κάποτε κραταιού πολιτικού φορέα, που επιμένει ακόμα και σήμερα να αντιπολιτεύεται το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο οποίος επιθυμεί να επικοινωνήσει τις αγωνίες του και να εκφράσει τις ελπίδες του για δημοκρατία και ευημερία. Με λίγα λόγια, δεν επιδιώκει συμμαχίες από τα πάνω. Συγκροτεί προοδευτικές πλειοψηφίες στην κοινωνία.
Μπορείτε να φανταστείτε έναν ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικό επικεφαλής από τον κύριο Τσίπρα;
Η προσωπολατρία δεν είναι μέσα στα ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο αρχηγός ενός κόμματος του παλιού συστήματος με τις εξουσίες και με τις δουλείες που συνόδευαν αυτό το ρόλο. Είναι εκείνος ο οποίος αποτέλεσε το πρόσωπο στο οποίο εκφράστηκαν οι ελπίδες για μια διαφορετική Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Είναι επίσης εκείνος που ανέλαβε την ευθύνη για τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές που μας οδήγησαν στην έξοδο της χώρας από την επιτήρηση, στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος, είναι εκείνος που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές εκλογικές νίκες και στην εδραίωσή του σαν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον προοδευτικό χώρο.
Γιατί καταψηφίσατε το νομοσχέδιο για το άσυλο που είχε ως στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ή μη ασύλου στους πρόσφυγες;
Γιατί στο όνομα της επίσπευσης η κυβέρνηση ουσιαστικά θεσμοθετεί την καταπάτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κατοχυρωμένων και προστατευόμενων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ήδη, διεθνείς οργανισμοί, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο τα θεσμικά και τεχνικά εργαλεία, όπως οι κλειστές δομές «φιλοξενίας», εμπίπτουν στο υφιστάμενο διεθνές και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο.
Έχοντας αποστασιοποιηθεί από τη θέση ευθύνης της κυβέρνησης, με την απόσταση του χρόνου, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος και ποιο το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Οι ευθύνες συνεχίζονται και λαμβάνουν νέο περιεχόμενο, υπακούοντας στη λαϊκή εντολή. Πάντως τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διακυβέρνησής μας ήταν, κατά τη γνώμη μου, η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και η συμφωνία των Πρεσπών. Με το πρώτο, δώσαμε πίσω στη χώρα την κυριαρχία της και την εφοδιάσαμε με ένα δημοσιονομικό χώρο επαρκή για τα πρώτα ασφαλή βήματά της στη νέα εποχή. Με το δεύτερο, δώσαμε μια νέα προοπτική στη διεθνή παρουσία και θέση της χώρας αναβαθμίζοντας τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο της. Κατοχυρώσαμε τα δίκαιά μας δίνοντας οριστικό τέλος στην απομόνωση της χώρας. Τέλος, με αυτή τη συμφωνία δόθηκε η δυνατότητα στη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία του τόπου να αντιληφθεί τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, οδηγώντας στη σαφή εντολή μετασχηματισμού που δόθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά ήσασταν προετοιμασμένοι για την ανάληψη της εξουσίας το 2015, γιατί κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν εκφράσει αμφιβολίες επ’ αυτού;
Τελικά, σε ένα ναρκοθετημένο πολιτικό περιβάλλον, με άδεια ταμεία και χωρίς καν να βρεθεί κάποιος να παραδώσει, εθιμοτυπικά, συμβολικά τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου, ήμασταν τόσο προετοιμασμένοι όσο αυτές οι παράδοξες συνθήκες μάς επέτρεψαν. Ήμασταν προετοιμασμένοι να παραλάβουμε δημόσιο τομέα και παραλάβαμε μια απαξιωμένη δημόσια διοίκηση, δομημένη πάνω στα πελατειακά δίκτυα. Δεν πιστεύαμε βέβαια ότι θα παραλάβουμε το success story του κυρίου Σαμαρά στην οικονομία. Γνωρίζαμε ότι το διεθνές περιβάλλον δεν ήταν το καλύτερο, εξαιτίας της κινδυνολογίας και του λαϊκισμού της τότε κυβέρνησης και των συμμάχων της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Παρεμπιπτόντως, είναι οι ίδιοι που σήμερα βιώνουν το δήθεν «θαύμα» της επενδυτικής έκρηξης και της οικονομικής ανάπτυξης του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε. Και βγήκαμε από την Επιτροπεία. Αφήσαμε ένα τεράστιο δημοσιονομικό χώρο εκεί που βρήκαμε μόνο υποχρεώσεις και ανάγκες. Αναβαθμίσαμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Επιτρέψτε μου να αναρωτηθώ για το τί θα παραδώσουν οι δήθεν έτοιμοι, οι δήθεν άριστοι που κυβέρνησαν έως το 2015 και έχουν στα χέρια τους τις ευθύνες της διακυβέρνησης.
Πώς κρίνετε την πρόσφατα ολοκληρωθείσα συνταγματική Αναθεώρηση;
Η συνταγματική Αναθεώρηση ήταν μια κορυφαία πρωτοβουλία, η οποία είχε ως αφετηρία την προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα ένα πραγματικά προοδευτικό Σύνταγμα και ταυτόχρονα να αποφύγει τη «συνταγματοποίηση» του νεοφιλελευθερισμού. Το τελευταίο έγινε πράξη. Δυστυχώς, η άρνηση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να αποδεχθούν την πρότασή μας για οριοθέτηση των σχέσεων του Κράτους και της Εκκλησίας και να συνταχθούν με την πρότασή μας για την απαγόρευση κάθε διάκρισης με βάση το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να αποκτήσει αυτό το προοδευτικό Σύνταγμα. Ακόμα, η άρνησή τους να υιοθετήσουν την ερμηνευτική δήλωση για την ευθύνη των Υπουργών επιτρέπει να συνεχίσει να δίνεται η ντροπιαστική εικόνα ότι μέσα στα καθήκοντα των Υπουργών ανήκει και η δωροδοκία.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση του κυρίου Παπαγγελόπουλου. Μέλη της ΝΔ σας έχουν κατηγορήσει ότι κακόπιστα ορίσατε τους κυρίους Τζανακόπουλου και Πολάκη ως μέλη της για να δυναμιτίσετε τη διαδικασία . Τι απαντάτε;
Από όλη τη διαδικασία που ακολούθησε τη συζήτηση για τον ορισμό των κυρίων Τζανακόπουλου και Πολάκη αποδεικνύονται δύο πράγματα. Στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Επιτροπής ήταν να μη συμμετέχουν στη διαδικασία δύο πολιτικοί: ο ένας ήταν ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας με βαθιά γνώση της υπόθεσης και ο άλλος νομικός εγνωσμένου κύρους. Ο λόγος για αυτή την προσπάθεια ήταν απλός: θέλησαν να προστατεύσουν τους μάρτυρες που εμπλέκονται στο πραγματικό σκάνδαλο Novartis ή που διαχειρίστηκαν μέχρι ενός σημείου τη διερεύνησή του. Ήταν τόσο ξεκάθαρη αυτή η προσπάθεια, που δε δίστασαν να προσπαθήσουν να καταθέσει βασικός μάρτυρας παρουσία του δικηγόρου του ή να διαρρεύσουν τα υπομνήματα του κ. Αγγελή στα φιλικά Μ.Μ.Ε. παρακάμπτοντας την αυτονόητη υποχρέωση να τα γνωρίσουν στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, όχι μόνο δεν προσπαθήσαμε να δυναμιτίσουμε τη διαδικασία, αλλά αντίθετα, προσπαθούμε «με νύχια και με δόντια» να διαφυλάξουμε το κύρος της.
Γιατί έπρεπε να περάσουν τόσες μέρες ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά να συμμορφωθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής για την εξαίρεση των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου;
Δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψουμε να διακοπεί η εξέλιξη αυτής της τόσο άσχημα σκηνοθετημένης ιστορίας της «σκευωρίας». Δώσαμε την ευκαιρία με όλες τις προβλεπόμενες θεσμικές κινήσεις μας να αποτραπεί αυτή η μεθόδευση που πλήττει το κύρος του Κοινοβουλίου. Αν, λοιπόν, αυτό λογίζεται ως καθυστέρηση, εγώ το θεωρώ ως υπεύθυνη και θεσμική στάση. Και βέβαια τα αποτελέσματα της αυτοπαγίδευσης της ΝΔ, με ή χωρίς την παρουσία των κυρίων Πολάκη και Τζανακόπουλου, είναι ήδη ορατά. Αρχίζουν και προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει οποιοδήποτε στοιχείο που να συνηγορεί στο σενάριο της «σκευωρίας», στο οποίο τόσα επένδυσε η Κυβέρνηση. Ένα σενάριο το οποίο ήρθε στο φως, τη στιγμή που η ελληνική δικαιοσύνη διερευνούσε το πραγματικό σκάνδαλο NOVARTIS .
Τότε είχατε ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής τελικά δε θα παραστούν οι δύο βουλευτές που εξαιρέθηκαν, δε θα υπάρξει αντικατάστασή τους και ότι ο κ. Λάππας θα αποχωρήσει κατά την ψηφοφορία επί του αιτήματος εξαίρεσης των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Τελικά έμεινε, ψήφισε κατά της εξαίρεσης και ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε, καθώς ήταν η μοναδική ψήφος του κ. Λάππα, 1 προς 19, που ετάχθη υπέρ της εξαίρεσης. Πού οφείλεται αυτό το επικοινωνιακό αλαλούμ;
Αυτό που αποκαλείτε επικοινωνιακό αλαλούμ αποτελεί ενέργεια υψηλού πολιτικού συμβολισμού και καταδεικνύει τις πραγματικές διαθέσεις των πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς θεσμικής εκτροπής. Μιας εκτροπής, η οποία έρχεται σαν συνέχεια μιας κακοστημένης απόπειρας αποπροσανατολισμού των πολιτών από τη διάψευση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης και του πραγματικού σκανδάλου της Novartis.
Πώς κρίνετε την επίθεση του κ. Πολάκη για ακόμα μια φορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (σ.σ. έκανε λόγο για «βοθροκάναλα και βοθροσάιτ»).
Ο τρόπος με τον οποίο στοχοποιήθηκε ο κ. Πολάκης από ένα ολόκληρο σύστημα καταδεικνύει και τη σημασία που το ίδιο το σύστημα αποδίδει στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε υλοποιώντας την πολιτική μας στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Η συνεισφορά μας στην εδραίωση κανόνων διαφάνειας σε αυτό το τόσο βεβαρημένο χώρο και η επιτυχής υλοποίηση της βασικής δέσμευσης για καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας ενόχλησε πολύ. Αυτή την ενόχληση επέλεξε το σύστημα το οποίο «ξεβολεύτηκε» να εκφράσει μέσα από την αποδόμηση του κ. Πολάκη ως πολιτικού, ως επιστήμονα και ως ανθρώπου. Μόνο όσοι έχουν αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο μπορούν να έρθουν στη θέση του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασπαστεί πολλάκις την άποψη του κ. Παπαγγελόπουλου ότι η NOVARTIS είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, αν όχι από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν υπάρξει αρχειοθετήσεις για 7 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Αυτό δε μειώνει λίγο την ένταση του χαρακτηρισμού;
 Το σκάνδαλο NOVARTIS είναι ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία ακόμα βρίσκονται σε διερεύνηση σε διάφορες χώρες. Από αυτές τις έρευνες άλλωστε προέκυψαν και πολλά από τα στοιχεία που οδήγησαν την ελληνική δικαιοσύνης στη διερεύνηση των εγχώριων πτυχών του. Προσωπικά δε θα ήθελα να δω κάποιο μέλος του ελληνικού πολιτικού προσωπικού να εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις και συναλλαγές. Η αρχειοθέτηση συγκεκριμένων υποθέσεων στη συγκεκριμένη στιγμή είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία έχει και την ευθύνη της διερεύνησης της υπόθεσης. Η διερεύνηση της υπόθεσης στη χώρα μας, ωστόσο, είναι σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη είναι και η προανακριτική της «δήθεν σκευωρίας» που ανακάλυψε η ΝΔ, μεσούσης της προσπάθειας που ανέλαβε η Δικαιοσύνη, σε μια υπόθεση που πολλές άλλες χώρες διέγνωσαν σκάνδαλο. Απ’ ότι φαίνεται θα δούμε και θα μάθουμε αρκετά πράγματα ακόμα, τα οποία ενδεχομένως να δώσουν μια άλλη εικόνα από αυτή που παρουσιάζει η ΝΔ και οι επικοινωνιακοί σύμμαχοί της.
Ως πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα θέλαμε να μας πείτε πώς βλέπετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των Εξαρχείων αλλά και γενικότερα της δημόσιας τάξης;
Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένας δημοκρατικός θεσμός, ο οποίος λειτουργεί  με κανόνες. Προφανώς η κυβέρνηση πέρασε από το προεκλογικό δόγμα «νόμος και τάξη» στο «τρόμος και πάταξη». Παρατηρώντας τα κρούσματα αυθαίρετης αστυνομικής βίας αναρωτήθηκα αν αυτά εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν επειδή δεν είχαν κάλυψη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βρέθηκε λοιπόν συνδικαλιστής που απάντησε καταφατικά! Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πως έχουν το ελεύθερο να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν συνάδει ούτε με την αποστολή τους, ούτε με το κράτος δικαίου το οποίο υπηρετούν. Σημαίνει ότι κάποιος όχι απλά ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές, αλλά μπορεί και να τις ενθαρρύνει.
Ως ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσατε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεδομένου της υψηλής εγκληματικότητας σε ακαδημαϊκούς χώρους ,όπως η Νομική και η Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ποια είναι η αντιπρότασή σας για τον περιορισμό της;
Η ασφάλεια των πολιτών είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα το οποίο εννοείται πως η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει. Εμείς καταψηφίσαμε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση εξυπηρέτησε την ιδεοληπτική κυβερνητική ατζέντα. Το νομικό οπλοστάσιο ήταν επαρκές και στο πλαίσιό του είχαν υλοποιηθεί επιχειρήσεις που είχαν ως στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η επέμβαση της Αστυνομίας στο Α.Π.Θ., μετά από συγκεκριμένη καταγγελία των πρυτανικών αρχών. Το Πανεπιστήμιο δεν ανήκει ούτε στις Συγκλήτους ούτε στην Κυβέρνηση. Ανήκει στον ελληνικό λαό και αυτός έχει εξουσιοδοτήσει θεσμούς, όπως τα διοικητικά και ακαδημαϊκά όργανα των Πανεπιστημίων, να το υπηρετούν και να περιφρουρούν την λειτουργία του. Και έχουν αποδείξει πως όταν το θέλουν μπορούν. Με τη συνεργασία μιας ψύχραιμης αστυνομίας υπό τις οδηγίες μιας ψύχραιμης κυβέρνησης.
Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. προς υποστήριξη των φοιτητών, όταν έλαβαν χώρα αποδοκιμασίες και συμπλοκή και με τα ΜΑΤ. Αν είχατε τη δυνατότητα, θα πηγαίνατε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί την πολιτική του δράση στο πλαίσιο της συνταγματικής αποστολής του. Μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αρθρώνει υπεύθυνο, θεσμικό, δημιουργικό, αντιπολιτευτικό λόγο, αναδεικνύοντας την προοδευτική πρόταση της Κυβερνώσας Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη γείωση του στα κινήματα και την κοινωνία. Όταν, λοιπόν, είναι σε εξέλιξη μια διαμαρτυρία με κρίσιμο περιεχόμενο για την προάσπιση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, ο προοδευτικός κόσμος, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια και εμείς οι βουλευτές του είμαστε παρούσες και παρόντες, περιφρουρώντας τη με θεσμικό, δημοκρατικό τρόπο.
Ο κύριος Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον κύριο Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας .Πρώτον θα θέλαμε να μας πείτε αν ισχύει ακόμα αυτή η άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον αν θεωρείτε σωστή αυτή τη στάση ακόμα και αν προταθεί από τη ΝΔ πρόσωπο που βρίσκεται πολιτικά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυρία Δαμανάκη;
Η προσωποποίηση ενός τέτοιου αξιώματος έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μερικές από τις οποίες είναι η δυνατότητα επίτευξης γενικής αναγνώρισης και συναίνεσης. Αυτή η αναζήτηση το 2015 βρήκε απάντηση στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπηρετεί το αξίωμα με το απαιτούμενο κύρος και τη δέουσα θεσμική υπευθυνότητα. Αυτή είναι μια γενική παραδοχή, η οποία ενδεχομένως να προβληματίζει τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος το 2015 δεν είχε πειστεί, κατά δήλωσή του, μέσα από την πολιτική διαδρομή του κυρίου Παυλόπουλου, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενδεχομένως να άλλαξε γνώμη και να κάνει αυτή τη φορά την έκπληξη.
Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Θεωρείτε ότι αυτό θα οδηγήσει σε αλλοίωση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος και πόσο μια τέτοια αλλοίωση έχει ήδη συμβεί από την είσοδο για παράδειγμα πρώην μελών των ΑΝΕΛ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του οποίου η ταυτότητα χαράχτηκε μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση. Είναι ένα κόμμα το οποίο ο ίδιος ο λαός τοποθέτησε στην ηγετική θέση της προοδευτικής παράταξης, συσπειρώνοντας ευρείες κοινωνικές ομάδες. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ υπακούοντας στην εντολή των προοδευτικών πολιτών και στην ιστορική του ευθύνη, μετασχηματίζεται. Παραμένει ένα κόμμα σε κίνηση, δυναμικό και εξωστρεφές που επικαιροποιεί το προγραμματικό και οργανωτικό πλαίσιό του με στόχο να παρουσιάσει την πρόταση της ισχυρής κυβερνώσας Αριστεράς. Μιας νικηφόρας πρότασης για τη μεγάλη, πραγματική δημοκρατική πλειοψηφία των πολιτών.
Από τη μια κατηγορείτε το ΚΙΝΑΛ ότι είναι ουρά της ΝΔ και από την άλλη θέλετε να το προσεγγίσετε. Πώς συμβαδίζουν αυτές οι δύο τακτικές;
Η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι συνεπής τα τελευταία χρόνια. Πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος του κυρίου Σαμαρά, απηνής αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας και αυτόκλητος κυβερνητικός εταίρος του κυρίου Μητσοτάκη, με αντάλλαγμα την τοποθέτηση μεσαίων στελεχών του σε κυβερνητικές θέσεις. Είναι μάλιστα τέτοια η δύναμη της αδράνειας στην πολιτική αυτού του κάποτε κραταιού πολιτικού φορέα, που επιμένει ακόμα και σήμερα να αντιπολιτεύεται το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, ο οποίος επιθυμεί να επικοινωνήσει τις αγωνίες του και να εκφράσει τις ελπίδες του για δημοκρατία και ευημερία. Με λίγα λόγια, δεν επιδιώκει συμμαχίες από τα πάνω. Συγκροτεί προοδευτικές πλειοψηφίες στην κοινωνία.
Μπορείτε να φανταστείτε έναν ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετικό επικεφαλής από τον κύριο Τσίπρα;
Η προσωπολατρία δεν είναι μέσα στα ταυτοτικά μας χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο αρχηγός ενός κόμματος του παλιού συστήματος με τις εξουσίες και με τις δουλείες που συνόδευαν αυτό το ρόλο. Είναι εκείνος ο οποίος αποτέλεσε το πρόσωπο στο οποίο εκφράστηκαν οι ελπίδες για μια διαφορετική Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Είναι επίσης εκείνος που ανέλαβε την ευθύνη για τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές που μας οδήγησαν στην έξοδο της χώρας από την επιτήρηση, στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τέλος, είναι εκείνος που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές εκλογικές νίκες και στην εδραίωσή του σαν κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον προοδευτικό χώρο.
Γιατί καταψηφίσατε το νομοσχέδιο για το άσυλο που είχε ως στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ή μη ασύλου στους πρόσφυγες;
Γιατί στο όνομα της επίσπευσης η κυβέρνηση ουσιαστικά θεσμοθετεί την καταπάτηση διεθνώς αναγνωρισμένων κατοχυρωμένων και προστατευόμενων ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ήδη, διεθνείς οργανισμοί, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο τα θεσμικά και τεχνικά εργαλεία, όπως οι κλειστές δομές «φιλοξενίας», εμπίπτουν στο υφιστάμενο διεθνές και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.