16 Δεκ 2019

Τραγελαφική απόπειρα εξυπηρέτησης... κάθε πικραμένου από την κυβέρνηση-τσίρκο

Πήραν άρον-άρον πίσω την απόφαση επιδότησης με 200.000€ σε φυλλάδες χωρίς καμιά αξιολόγηση


   Είναι κοινός τόπος ότι ο Τύπος στη χώρα μας περνά βαθιά κρίση. Πολύ βαθύτερη και εντονότερη από την κρίση που τον κατατρύχει διεθνώς. Είναι κρίση διαρθρωτική, κρίση ταυτότητας, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση μονοπώλησης. Φυσικά και κρίση οικονομική, αφού οι κυκλοφορίες των εφημερίδων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.
   Το σύνολο των καθημερινών εφημερίδων σήμερα δεν πωλούν ούτε το 20% των φύλλων που πωλούσαν πριν από λίγα χρόνια. Για μερικές εφημερίδες οι χαμηλές κυκλοφορίες δημιουργούν ζήτημα επιβίωσης, για ορισμένες γεννούν ερωτήματα για το πώς επιβιώνουν και γιατί τελικά συνεχίζουν να εκδίδονται. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια.
   Τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου, με το ποσό των περίπου εφτά εκατομμυρίων ευρώ, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και εφάρμοσε η τωρινή, τροποποιώντας τις προϋποθέσεις, φυσικά δεν επρόκειτο να σώσουν τις εφημερίδες. Ηταν ωστόσο μια ελάχιστη ανακούφιση, ένας στοιχειώδης συμβολισμός της μέριμνας που οφείλει η πολιτεία, ώστε ο Τύπος να παίξει τον θεσμικό ρόλο του στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας.
   Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τόσο το κράτος όσο και τα ιδιωτικά συμφέροντα, στο κοντινό παρελθόν, είχαν τρόπο να εξαγοράζουν τη «φιλία», τη στήριξη ή τη σιωπή του Τύπου, με μοχλό τις διαφημίσεις και τα έσοδα από αυτές, που ήταν πολλαπλάσια των εσόδων από την κυκλοφορία.
   Τώρα, είμαστε αντιμέτωποι με μια φτηνή απόπειρα αναβίωσης της πελατειακής σχέσης του κράτους με τον Τύπο. Η κυβέρνηση πήρε μια ρύθμιση που προέβλεπε ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια για την κατανομή της συμβολικής ενίσχυσης του Τύπου και τη μετέτρεψε σε έναν τραγέλαφο εξυπηρέτησης... κάθε πικραμένου.
   Μια απλή ανάγνωση των εφημερίδων που κρίθηκαν δικαιούχοι της επιδότησης με ποσό 200.000 ευρώ αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί η κυβέρνηση άλλαξε τις προϋποθέσεις υπαγωγής. Αίφνης, δικαιούχοι αναδείχθηκαν από λαθρόβια έντυπα, που το πρωτοσέλιδό τους κάθε μέρα παραβιάζει τον... μισό ποινικό κώδικα, μέχρι έντυπα προώθησης του τζόγου.
   Η αντίδραση της αντιπολίτευσης και όσων εφημερίδων στηλίτευσαν την απόφαση - φιάσκο είναι απόλυτα ορθή. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα κόμματα, έχουν σήμερα την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες στήριξης του Τύπου. Σήμερα, με τη συμβολική επιδότηση των λίγων χιλιάδων ευρώ. Αύριο, με ουσιαστικά μέτρα εξυγίανσης και αποκατάστασης της αξιοπιστίας του.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.