9 Δεκ 2019

Η ΔΚΜ δεν άφησε κανένα περιθώριο να παρερμηνευθεί η κομματικοποίησή της και η απόλυτη εξάρτησή της από τη Ν.Δ.

- Το «μοίρασμα» θέσεων ευθύνης, με διαφορετικά κριτήρια απ’ αυτά των προγραμματικών διαφανών συγκλίσεων, θέτει την κάθε παράταξη, το κάθε μέλος της, δημόσια απέναντι στις ευθύνες του αναφορικά στην πορεία και το μέλλον του ΤΕΕ Ηπείρου
- Δεν έχει εκλεγεί δεξιός πρόεδρος από το 1950 (!), κάποια στιγμή σίγουρα θα συμβεί, έχει ενδιαφέρον αν αυτή η στιγμή είναι τώρα, που η ΝΔ στρέφεται όλο και πιο δεξιά και, φυσικά, ποιες "πρόθυμες" πλάτες θα τον σηκώσουν



   Όπως είναι γνωστό, οι εκλογές στο ΤΕΕ/ΤΗ πραγματοποιήθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2019, τα αποτελέσματα οριστικοποιήθηκαν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και οι διεργασίες και οι συζητήσεις για τα νέα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ-ΤΗ έχουν ξεκινήσει.
   Οι 58 εκλεγμένοι μηχανικοί της Ηπείρου και της Λευκάδας θα είναι αυτοί οι οποίοι θα ψηφίσουν τόσο για το νέο Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ όσο και για τη νέα Διοικούσα Επιτροπή και το Προεδρείο της.
   Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έφεραν πρώτη τη ΔΚΜ, που δεν έκρυψε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ότι είναι σαρξ εκ της σαρκός της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως πλειοψηφία στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ (4 στις 9 έδρες).
   Ο συμπατριώτης μας, Αρτινός χημικός μηχανικός, Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτοπής του ΤΕΕ Ηπείρου και εκ νέου εκλεγμένος σε αυτό, δημοσιοποίησε τις θέσεις της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη 2η διαπαραταξιακή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ, στις 4 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο των μετεκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της ερχόμενης θητείας του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.
   Όπως αναφέρεται στο κείμενο:

Οι εκλογές που δε γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά με τη συμμετοχή σ’ αυτές παρατάξεων, παράγουν διακριτό πολιτικό αποτέλεσμα, καθώς κάθε παράταξη έχει συγκεκριμένη και -εκτός της περίπτωσης των «αντάρτικων ψηφοδελτίων»- διαφοροποιημένη από τις άλλες παρατάξεις πολιτική αναφορά.
Με βάση το στίγμα που εξέπεμπε κινούμενη και αυτοπροσδιοριζόμενη στο «προοδευτικό τόξο» κατά την πολύχρονη παρουσία της στα δρώμενα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θεωρούμε την παράταξη της ΔΕΣΜΗ (με πολιτική αναφορά στο ΚΙΝΑΛ), όπως μέσα στα χρόνια μετεξελισσόταν, εν γένει ως μία από τις όμορες ιδεολογικά παρατάξεις με τη δική μας. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις παρατάξεις της ΑΚΜΗ (με αναφορά στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ (ΚΚΕ) και της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΛΑΕ).
Αντίθετα, η παράταξη της ΔΚΜ (που πρόσκειται στη ΝΔ) διαχρονικά καταλάμβανε το δεξιό τμήμα του πολιτικού επιμελητηριακού φάσματος. Αυτή της η τοποθέτηση ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς κατά την προεκλογική περίοδο κατέστησε σαφέστατη την ιδεολογική της θέση και την πολύ στενή σχέση της με το κυβερνών κόμμα -τη ΝΔ- και τους κομματικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς  εκπροσώπους του σε τοπικό επίπεδο.
Εκτιμούμε πως αυτή ήταν μια καθαρή στρατηγική της επιλογή, το να εμφανιστεί δηλαδή όχι ως αυτόνομη παράταξη του ΤΕΕ με πολιτική αναφορά στο «συντηρητικό» χώρο, αλλά ως η παράταξη των μηχανικών της ΝΔ. Κάνοντας προεκλογικές κινήσεις τόσο ισχυρού συμβολισμού (πρώτη δημόσια παρουσία του ψηφοδελτίου ήταν η επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ, στη συνέχεια σε βουλευτές της ΝΔ, δημάρχους και δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ κ.λ.π.) που αφήνουν από ελάχιστα έως κανένα περιθώριο να παρερμηνευθεί η κομματικοποίηση της συγκεκριμένης παράταξης και το κομματικό πρόσημο που προσδοκούσε από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Με αυτήν τη στρατηγική -κατά βάση- η ΔΚΜ εξέλεξε 24 από τα 58 συνολικά μέλη της Αντιπροσωπείας, που αντιστοιχούν σε 4 από τις 9 συνολικά θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής. Αριθμός που προφανώς δεν αντιστοιχεί στην απόλυτη πλειοψηφία ούτε της Αντιπροσωπείας ούτε της Διοικούσας Επιτροπής.
Η ΔΕΣΜΗ εξέλεξε 18 μέλη στην Αντιπροσωπεία, που αντιστοιχούν σε 3 θέσεις στη Διοικούσα και 9 μέλη η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, που αντιστοιχούν σε 1 θέση στη Διοικούσα.
Από 3 μέλη η καθεμιά εξέλεξαν η ΑΚΜΗ κι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και 1 μέλος στην Αντιπροσωπεία εξέλεξε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, χωρίς καταρχάς να μπορούν να καταλάβουν -χωρίς συνεργασίες- την 9η θέση της Διοικούσας Επιτροπής.
Για τις δικές μας αρχές η διοίκηση δεν αποτελεί μηχανισμό αριθμητικής καταγραφής συσχετισμών δυνάμεων, ούτε διαχείρισης και νομής της εξουσίας και ούτε μόνο μηχανισμό διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων και της λειτουργίας της καθημερινότητας του Τμήματός μας.
Αλλά αποτελεί προϊόν διαλεκτικής σύνθεσης απόψεων και φορέα πολλαπλασιαστικής δυναμικής  που προσδίδουν οι προγραμματικές συγκλίσεις παρατάξεων που έχουν παρόμοια αντίληψη για τον επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό ρόλο του Μηχανικού και του ΤΕΕ-ΤΗ στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Δημόσια ανακοινωμένη προεκλογικά, διαχρονική αρχή, και σημερινή πρόθεση και επιδίωξη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ είναι η χωρίς κομματικές εξαρτήσεις υπεράσπιση της αυτονομίας των μαζικών χώρων και η εξάντληση των περιθωρίων συνεργασιών με τις κατά τη γνώμη μας όμορες ιδεολογικά παρατάξεις, ώστε το ΤΕΕ να κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση, να λειτουργεί σε αυτήν την κατεύθυνση και να εκπέμπει αντίστοιχο στίγμα.
Για όσους ισχυρίζονται πως δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει προοδευτική κατεύθυνση σε συλλογικές εκφράσεις, όπως η Αντιπροσωπεία και η Διοικούσα Επιτροπή του φορέα μας, για την παράταξη μας αυτή προσδιορίζεται ενδεικτικά ως:
Τη διασφάλιση της λειτουργίας του ΤΕΕ/ΤΗ υπέρ της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και όχι μεμονωμένων ιδιωτικών συμφερόντων και πρωτοβουλιών, που αποτελούν βάση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης,
να μην κινείται με συντεχνιακές και στείρες συνδικαλιστικές λογικές και να προάγει το έργο και το ρόλο του διακριτά και αυτόνομα,
να μην τάσσεται στο αναπτυξιακό τρίπτυχο οικονομία-κοινωνία-περιβάλλον υπέρ των κανόνων της αγοράς και της αυτορρύθμισής της, αποθεώνοντας τον ανταγωνιστικό ατομικισμό εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας,
να αντιτάσσεται στην εκχώρηση σε ιδιώτες καθηκόντων Διευθύνουσας Υπηρεσίας στη διαδικασία εκπόνησης μελετών και κατασκευής δημόσιων έργων, καθώς και στην αντίστοιχη ανάθεση δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες δίχως τεκμηρίωση, διεκδικώντας την αλλαγή των προσφάτως ψηφισθεισών στον Αναπτυξιακό Νόμο αντίστοιχων ρυθμίσεων,
να διεκδικεί ανυποχώρητα θεσμοθετημένες κατακτήσεις που ενδυναμώνουν το δημόσιο χαρακτήρα των παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία στις Περιφέρειες των Παρατηρητηρίων Δόμησης με πρόσληψη συναδέλφων με παράλληλη εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση από το Δημόσιο που ισχύει σήμερα αντί της διακηρυγμένης από τον Πρωθυπουργό μετατροπής του σε 1 προς 5 κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π.
Απ’ όλα τα παραπάνω είναι -τουλάχιστον- προφανές πως το «μοίρασμα» θέσεων ευθύνης των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΗ με διαφορετικά κριτήρια απ’ αυτά των προγραμματικών διαφανών συγκλίσεων, με αριθμητικές υπεραπλουστεύσεις, λογικά χάσματα επιχειρηματολογίας και μηχανιστικές πρακτικές, με αποφυγή συζήτησης ανάμεσα σε παρατάξεις για το πολιτικό στίγμα των συνεργασιών και της διοίκησης, προφανώς απέχει παρασάγγας από τις αρχές της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ και φυσικά αποτυπώνει καθαρά την πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης και θέτει το κάθε μέλος της δημόσια απέναντι στις ευθύνες του αναφορικά στην πορεία και το μέλλον του Περιφερειακού μας Τμήματος.            
                                                                                            
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ -ΛΕΥΚΑΔΑΣ

      σημ. Τηλεβόα: Απ' όσο γνωρίζω, δεν έχει εκλεγεί δεξιός πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου από το 1950, έτος ιδρύσεως του Περιφερειακού Τμήματος!
    Κάποια στιγμή σίγουρα θα συμβεί, έχει ενδιαφέρον αν αυτή η στιγμή είναι τώρα, που η Ν.Δ. στρέφεται όλο και πιο δεξιά και, φυσικά, ποιες "πρόθυμες" πλάτες θα τον σηκώσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.