1 Δεκ 2019

Δύο κόμματα σε ένα η ΝΔ μετά το 13ο Συνέδριο - Προαναγγελία ρήξης από τον Αντώνη Σαμαρά

Έκλεψε την παράσταση, στο κλείσιμο του Συνεδρίου, καταθέτοντας την δική του πολιτική πλατφόρμα


   Θα ήταν μία τυπική διαδικασία το 13ο Συνέδριο της ΝΔ -ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαξίωσε τον θεσμό, οργανώνοντας ένα συνέδριο κάθε χρόνο- εάν δεν ήταν το πρώτο που γίνεται μετά τη νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
   Εκείνος, όμως, που δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Στα προηγούμενα συνέδρια του 2017 και 2018 θέλησε να κλέψει την παράσταση ακόμη και από τον πρόεδρο του κόμματος. Οι δικοί του, άλλωστε, επιμένουν ότι «είναι ο πραγματικός αρχηγός της παράταξης».
   Ο Σαμαράς, λοιπόν, στο κλείσιμο του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ, έκλεψε την παράσταση, καταθέτοντας την δική του πολιτική πλατφόρμα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τάση της Νέας Δεξιάς, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη διακήρυξη του Κυριάκου Μητσοτάκη -που είχε αφήσει εκτός του πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος της ΝΔ το εθνικό στοιχείο. Και το έκανε με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, που μπορούμε, πλέον, να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. βγαίνει διχοτομημένη από το 13ο Συνέδριο.
   Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν χαρίστηκε στην ηγεσία της κυβέρνησης, άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς της σε μεταναστευτικό, μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, αλλά και για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην προοπτική συναίνεσης, που άφησε ανοικτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
   Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε επίσης, ότι τις απόψεις του δεν τις διαπραγματεύεται ούτε για αξιώματα εντός ή εκτός χώρας, εννοώντας την θέση Επιτρόπου που χάθηκε και κυρίως την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρώτη εκτίμηση κομματικών παραγόντων είναι ότι η συνολική ατζέντα και η κριτική που άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς είναι προαναγγελία ρήξης. «Η ΝΔ στην πραγματικότητα είναι δύο κόμματα στην συσκευασία ενός», έλεγε κομματικό στέλεχος και πρόσθετε ότι «είναι διασκεδαστική η αμηχανία των καραμανλικών, που, απουσία του δικού τους ηγέτη, χειροκρότησαν τον Αντώνη Σαμαρά».
  Αποδέσμευση από την Συμφωνία των Πρεσπών
   Ξεκινώντας από το “Σκοπιανό”, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα στις δύο ομιλίες του στην έναρξη και στο κλείσιμο του Συνεδρίου, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως επιζήμια και απαράδεκτη», ερχόμενος σε πλήρη διάσταση με την γραμμή του Μαξίμου που πλέον στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.
   Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «το ερώτημα είναι, βέβαια, τι κάνουμε από δω και στο εξής… Να πω πριν απ’ όλα κάτι προσωπικό: Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της… ».
   Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης άσκησε και για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, λέγοντας ότι επί της δικής του κυβέρνησης το θέμα είχε αντιμετωπιστεί με την πολιτική της αποτροπής και τα κλειστά κέντρα και άλλη λύση δεν υπάρχει. «Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό» είπε απερίφραστα και, αφού μίλησε για λαθροεισβολή, πρόσθεσε: «Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω – ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν – πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα… Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας - όχι μέσω Τουρκίας!...Κλειστά κέντρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, διαχωρισμό των παρανόμων κι όσων παρανομούν από τα γυναικόπαιδα...Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε, αυτή η πολιτική απέδωσε. Αυτή η πολιτική μπορεί να αποδώσει ξανά. Και άλλη δεν υπάρχει…».
  Ελληνοτουρκικά: Οι κινήσεις κατευνασμού δεν ωφελούν
   Ο Αντώνης Σαμαράς άσκησε κριτική στην πολιτική Μητσοτάκη και για τα ελληνοτουρκικά, συνδέοντάς την και με το “Σκοπιανό”. «Είχα πει λίγο πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι σήμερα ζητούν να υποχωρήσουμε στις αλυτρωτικές απαιτήσεις της πιο αδύναμης, δηλαδή των Σκοπίων! Και αύριο θα μας ζητήσουν να υποχωρήσουμε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας, της Τουρκίας! Αυτά είχα πει τότε… Κι αυτό ακριβώς ακούγεται σήμερα!», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.