20 Νοε 2019

Αποδυναμώνουν το Νοσοκομείο της Άρτας, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του

- Δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, πλήγμα για την Άρτα ότι μένει χωρίς ιατροδικαστή
- Είχαν προσληφθεί με ΕΣΠΑ και, όταν τέλειωσαν τα προγράμματα, ο Πολάκης, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα των υπηρεσιών τους, παρέτεινε τη "θητεία" τους μέσω ΠΔΕ
- "Παγώνουν" και τις προσλήψεις γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, 5 ήταν οι προγραμματισμένες για την Άρτα
- Οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι άλλες...


   Στις 30 Νοεμβρίου 2019 λήγουν οι συμβάσεις 600 περίπου επικουρικών γιατρών πανελλαδικά. Οι επικουρικοί αρχικά είχαν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ και, όταν έληξαν τα προγράμματα, η κυβέρνηση Τσίπρα, συγκεκριμένα ο Πολάκης, τους κράτησε, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), παρατείνοντας τη "θητεία" τους, με διαφάνεια, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά τους στα Νοσοκομεία.
   Ήρθε, όμως, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και, προφανώς, επειδή κρίνει ότι οι γιατροί δεν της χρειάζονται, δεν ανανεώνει τη θητεία τους που λήγει σε 10 μέρες, αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας και υποβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών τους.
  Αυτή την απόφαση του υπουργείου Υγείας θα την "πληρώσει" και η Άρτα, καθώς στο τέλος του μήνα απολύονται δυο γιατροί, ένας επικουρικός ιατρός βιοπαθολογιας, που υπηρετεί στην αιμοδοσία, καθώς επίσης και ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου.
   Όσον αφορά το θέμα του ιατροδικαστή, να επισημάνω ότι η απόλυσή του θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια για την Άρτα. Είχε προσληφθεί τέλη του 2016, αρχές του 2017 και αυτό αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς είναι γνωστή η ανά την Ελλάδα έλλειψη ιατροδικαστών και τα συνεπακόλουθά της όποτε παραστεί ανάγκη ιατροδικαστικής αυτοψίας-εξέτασης. Η ύπαρξη ιατροδικαστή δεν σχετίζεται μόνο με τη διενέργεια νεκροτομής, που πιθανόν εκεί πάει πρώτα το μυαλό του καθενός ή γενικά με περιπτώσεις θανάτου ανεξακρίβωτης αιτιολογίας. Εξυπηρετεί ουσιαστικά και τη λειτουργία κέντρων κακοποίησης, αλλά διευκολύνει επίσης και τη δουλειά της Αστυνομίας.
   Με την απόλυσή του επανέρχεται η ταλαιπωρία πολιτών από την ευρύτερη περιοχή Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, που μέχρι τώρα απευθύνονταν στο Νοσοκομείο Άρτας και πλέον, όποτε χρειαστεί ιατροδικαστική εκτίμηση, θα χρειαστεί να ταξιδεύουν στα Γιάννενα.
   Αλλά, δεν σταματούν εδώ τα προβλήματα. Το υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο δήθεν παρατυπίες, ανέπεμψε 208 διορισμούς γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της 1ης και 2ης ΥΠΕ. Ακόμα χειρότερα, παρότι το Συμβούλιο Επιλογής τις έλεγξε και απέρριψε τις αστήρικτες αιτιάσεις του υπουργείου, οι προκηρύξεις παραμένουν ακόμα "παγωμένες", με τους υγειονομικούς να ρωτούν εύλογα την ηγεσία του υπουργείου εάν θα προχωρήσει τους διορισμούς ή θα τις αφήσει στον καταψύκτη.
   Εμάς αυτό μας αφορά άμεσα, διότι, αμέσως μετά θα έπαιρνε σειρά η προκήρυξη για την 6η ΥΠΕ, στην οποία υπάγεται το Νοσοκομείο της Άρτας. Είχε, βλέπετε, δρομολογηθεί η δημιουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που τόσο απαραίτητο είναι για την περιοχή μας, και προβλεπόταν η πρόσληψη πέντε ειδικευμένων ιατρών, που θα το στελέχωναν. Τώρα, κι αυτό παραπέμπεται στις "γαλάζιες καλένδες".
   Ας μη συζητάμε, όπως καταλαβαίνετε και για τον προγραμματισμό που ειχε γίνει για την ενίσχυση με φυσίατρο και άλλες ειδικότητες του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Άρτας) στο παλιό Νοσοκομείο.
   Επιπλέον, έβαλαν στο "γαλάζιο συρτάρι" και τις μόνιμες θέσεις ιατρών, καθώς "πάγωσαν" την προκήρυξη των 904 θέσεων εξειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ, που είχε εγκριθεί στις 17 Μαΐου, ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους γιατρούς είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, που δεν προχώρησε λόγω προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Οι εκλογές όμως, τέλειωσαν και προκήρυξη δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.  
   Κοντολογίς, η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία των κυβερνώντων βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία. Υπονομεύει από την πρώτη στιγμή την ανάταξη του ΕΣΥ, που τόσο έχουν ανάγκη οι πολίτες και τόσες προσπάθειες καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, πολλές με χειροπιαστά καλά αποτελέσματα, που οι πολίτες τα είδαν και τα βίωσαν, είτε ως νοσηλευόμενοι είτε ως συγγενείς ασθενών.
   Βλέπετε, οι προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι άλλες. Προέχει η ασυλία στους τραπεζίτες για την απιστία στα θαλασσοδάνεια ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, η επιστροφή του δεσμευμένου από τα δικαστήρια βρώμικα χρήματα υπόδικων μεγαλοεπιχειρηματιών, η παραγραφή των σκανδάλων και αν μιλάμε για προσλήψεις, τότε σφαώς προέχουν -και το απέδειξαν στην πράξη- οι προσλήψεις στρατιάς μετακλητών καθώς και Ειδικών φρουρών και όχι, βέβαια, γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων, καθηγητών.
   Και, φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, μιας και μιλάμε για δημόσια υγεία και δωρεάν καθολική ποιοτική περίθαλψη και νοσηλεία, για τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. προέχει η δημιουργία «ζωτικού χώρου» για την ιδιωτική αγορά υγείας. Αποδυναμώνοντας τις δομές δημόσιας υγείας, με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, με συνακόλουθη υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Συνεχίζοντας από εκεί που το άφησε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τότε που όλοι νοιώσαμε στο πετσί μας τι σημαίνει "υγειονομική φτώχεια".
   Το ερώτημα πλέον είναι: Εντάξει, αυτοί υπηρετούν επίμονα και μεθοδικά το δικό τους σχέδιο, που δεν συμπεριλαμβάνει τους πολλούς, αυτό είναι το πιστεύω τους και αυτό υλοποιούν. Εμείς, όμως, τι κάνουμε; Θα τους αφήσουμε να μας ξαναπάνε πίσω σ' εκείνα τα χρόνια; Δεν μας έμαθε τίποτα η κρίση; Είμαστε διατεθειμένοι να την ξαναζήσουμε από την αρχή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.