9 Νοε 2019

Μία φωνή, Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ: Θέλουν να παραγράφεται άμεσα η δωροδοκία υπουργών

Αποκαλυπτική συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής


   Ενδιαφέρουσα σπουδή επέδειξαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. χθες, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, για να κλείσουν όλες οι «τρύπες» που θα οδηγούσαν στην αποτροπή της παραγραφής του σκανδάλου της Novartis. Τα δύο κόμματα απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εισαχθεί στο σύνταγμα ερμηνευτική δήλωση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παραγραφούν ενδεχόμενες κακουργηματικές πράξεις (όπως η δωροδοκία υπουργών).
   Τυπικά η συζήτηση αφορούσε το αν η δωροδοκία γίνεται επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων ή στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων, αλλά η ουσία βρίσκεται στο ποιος μεθοδεύει παραγραφές αδικημάτων που ίσως τελέστηκαν από υπουργούς. Και υπ' αυτή την έννοια, αποκάλυψε ποιος ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση του σκανδάλου και ποιος αφήνει ανοιχτά θέματα.

  Μία φωνή, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.!
   Ενδεικτικό ήταν ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμφώνησαν ακόμη και στον χαρακτηρισμό της επιστολής Τσίπρα! Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης έλεγε ότι η επιστολή πρέπει να επιστραφεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
   Κωνσταντίνος Τζαβάρας (εισηγητής της Ν.Δ.): Είναι ψευδοερμηνευτική.
   Ανδρέας Λοβέρδος (εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ.): Είναι ψευδοερμηνευτική.
   Ιωάννης Τραγάκης: Έτσι!
   «Ας μην πάμε όμως στη στρατηγική της διάλυσης κάθε επιτροπής στην οποία βρισκόμαστε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδη Στυλιανίδη να συμφωνεί: «σωστά».

  Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα ή όχι;
   «Πράγματι, «χτύπησε νεύρο η συγκεκριμένη επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε δηκτικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Η δωροδοκία είναι στο job description του υπουργού;». «Η ρύθμιση αυτή δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να αναφέρεται στο αληθές νόημα του άρθρου 86 ως προς το πεδίο ισχύος του. Και από αυτή την άποψη, μπορεί κάλλιστα να έχει τη γνήσια αναδρομικότητα που έχουν όλες οι ερμηνευτικές διατάξεις», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος και κατέληξε: «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από νομικές κατασκευές. Μία είναι η ουσία και αυτό που περιμένει από μας ο ελληνικός λαός. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα που ήδη κυβερνητικά στελέχη έχουν ομολογήσει ότι εμπλέκουν και πολιτικούς; Θέλουμε να δώσουμε την εύκολη διέξοδο, το 'χρυσό αλεξίπτωτο' της παραγραφής για τη δωροδοκία;».
   «Είναι πραγματικά πρωτοφανές να μας λέει εξ αντιδιαστολής ότι είναι δουλειά του υπουργού να παραλείπει να κάνει πράξεις και να ζημιώνει τη χώρα. Είναι ο ορισμός της αντίφασης. Φτάνει πια» υποστήριξε ο Αν. Λοβέρδος. «Η συζήτηση έφτασε στη λογική της γνωστής λαϊκής παροιμίας 'εκεί που μας χρωστούσαν, θέλουν να πάρουν και το βόδι'» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.