14 Οκτ 2019

Εκατό ημέρες «γαλάζιας»... αριστείας

100 μέρες βολέματος συγγενών, φίλων και κουμπάρων, 100 μέρες εξόφλησης γραμματίων, 100 μέρες ξηλώματος κοινωνικών κατακτήσεων, 100 μέρες είπα-ξείπα για Πρέσπες, Μάτι, πλεονάσματα, προσφυγικό


   Κυβερνητικές "κωλοτούμπες" μετρούν οι πολίτες από τις 7 Ιουλίου - Ρεβανσισμός, εξόφληση "γραμματίων", βόλεμα ημετέρων και ξήλωμα κοινωνικών κατακτήσεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
   Πρωθυπουργικές “κωλοτούμπες” σε σχέση με προεκλογικές θέσεις, αμέτρητες προσλήψεις ημετέρων στο... ευρύχωρο “επιτελικό κράτος” και υποδειγματική προσήλωση στην υλοποίηση νεοφιλελευθέρων πολιτικών συνθέτουν τις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης της Ν.Δ.
   “Έχουμε κατακτήσει αξιοπιστία” ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά την τελευταία συνεδρίαση της "γαλάζιας" Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι πολίτες ωστόσο ήδη αντιδρούν λόγω της επικείμενης αποδιάρθρωσης του εργασιακού χάρτη, οι “νεομακεδονομάχοι” νιώθουν... προδομένοι εξαιτίας της κυβερνητικής αφοσίωσης στη Συμφωνία των Πρεσπών και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μάταια... περιμένουν να μειωθούν.
  Άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών!
   Τη... βιασύνη του για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποκάλυψε ο πρωθυπουργός (24.9) στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ζ. Ζάεφ. «Να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων” αξίωσε ο Κ. Μητσοτάκης από τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας!
   Τοποθέτησε δε ο ίδιος την ταφόπλακα στο προεκλογικό εμπόριο πατριωτισμού της Ν.Δ. με τη φράση «η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί”.
  Λόγω της κλιματικής αλλαγής η τραγωδία στο Μάτι
   Θεαματική κυβίστηση πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός για τα αίτια που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -από το βήμα της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ (23.09) για το κλίμα- συνέδεσε ετεροχρονισμένα την “καταστροφή που συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία” με την “κλιματική αλλαγή”.
   “Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής” επεσήμανε με την ιδιότητα του πρωθυπουργού πλέον, σε αντιδιαστολή με τη “γαλάζια” επιδίωξη μικροκομματικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας πριν από τις εκλογές.
   Η υποκρισία της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μόλις πριν από έξι μήνες (8.3.2019) το γραφείο Τύπου του κόμματος ισχυριζόταν πως «τo πόρισμα της εισαγγελίας για την τραγωδία στο Μάτι εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση καθώς διαψεύδει ότι κύρια αιτία της τραγωδίας ήταν η άναρχη δόμηση ή ακόμη και η... κλιματική αλλαγή, όπως έσπευσαν όλοι οι μηχανισμοί της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή να προπαγανδίσουν”.
   Λίγες ημέρες μετά (23.8.2018) ο ίδιος ο επικεφαλής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιγε θέμα ποινικών ευθυνών δηλώνοντας ότι «σε μια δημοκρατία υπάρχει ευθύνη και λογοδοσία» καθώς “κάποιοι έφταιγαν που τόσοι άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, έχασαν τις περιουσίες τους”. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον -αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που διαχειρίστηκε την τραγωδία στο Μάτι- Κωνσταντίνο Τσουβάλα!
  Προσγείωση στο... 2,8%
   Τον μεγαλεπήβολο στόχο για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,8% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και αύριο θα υποβληθεί στην Κομισιόν. Επιπλέον στην... ελπίδα «ότι η ανάπτυξή μας θα φτάσει το 3 το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε στο άμεσο μέλλον” συμπυκνώνεται η μεγαλοπρεπής πιρουέτα του κ. Μητσοτάκη ("Washington post", 26.9) στο σκέλος της οικονομίας.
   Επιχείρησε δε να προσάψει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την αναθεώρηση του στόχου που είχε θέσει πριν από τις εκλογές (4%) λέγοντας ότι «όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, εμείς παλεύαμε. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη γι' αυτό. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον»!
   Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέδεε τη δυνατότητα χορήγησης της 13ης σύνταξης με την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 4%...
  Κοινωνικό μέρισμα από το επιπλέον πλεόνασμα!
   Κυβίστηση και στο σκέλος που αφορά τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος πραγματοποίησε πρόσφατα (11.10) ο πρωθυπουργός λέγοντας -κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times» Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum- ότι “το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων” ενώ προεκλογικά είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -με αφορμή τη θέσπιση του θετικού μέτρου- ότι “θέλει πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων»!
  Υποστολή της σημαίας των πλεονασμάτων
   Η προεκλογική σημαία που αφορούσε τη διεκδίκηση της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων υπεστάλη από τις πρώτες ημέρες της κυβερνητικής θητείας, καθώς προέχει «να κερδίσουμε την αξιοπιστία των εταίρων μας προωθώντας το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο».
   Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ (λίγες ημέρες μετά τη δήλωση της Κρ. Λαγκάρντ περί ανάγκης «επανεξέτασης των πρωτογενών πλεονασμάτων»), “είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς".
   Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% μέσω της αξιοποίησης του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 37 δισ. (escrow account) επιχειρούν ακόμα να λοιδορήσουν τα κυβερνητικά στελέχη...
  Από το 2021 και βλέπουμε...
   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπαναχωρώντας και στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων των φυσικών προσώπων αναλώθηκε στο ευχολόγιο από το βήμα της ΔΕΘ ότι “από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος” δηλώνοντας ότι “πρόθεσή μας είναι, μέχρι το 2023, να έχουν καταργηθεί πλήρως”.
   Στο ίδιο πλαίσιο περιορίστηκε να σημειώσει, επιχειρώντας προβολή στο... μέλλον, ότι “το τέλος της θητείας μας θα μας βρει με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11% και τη διατήρηση φυσικά του υποκατώτατου συντελεστή”...
  "Γαλάζια"... αποκομματικοποίηση
   Ο στόχος της “αποκομματικοποίησης” περνά μέσα από τη “γαλάζια”... κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης όπως προβλέπει το “επιτελικό κράτος”. Η Ν.Δ. -αν και πολιτεύτηκε με αιχμή την ανάγκη περιστολής του «σπάταλου κράτους» στο όνομα της μείωσης των φορολογικών βαρών- τις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης έχει αυξήσει και τον αριθμό και το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς σε βάθος τετραετίας το κόστος αυτό θα ανέρχεται σε 158 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 38 εκατομμύρια σε σχέση με την περίοδο 2015-2019!
  Κανείς... δικός μας δεν χάνεται
   Παράλληλα για τα “δικά μας παιδιά”, που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές, ευρωβουλευτές ή δήμαρχοι, το “επιτελικό κράτος” αποδεικνύεται... φιλόξενο και γενναιόδωρο σε μία σειρά περιπτώσεις που αφορούν τη διοίκηση σημαντικών οργανισμών (ΕΡΤ, Αττικό Μετρό, Εγνατία Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, γραφείο πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης).
   Η... πρόβλεψη αφορά ακόμα και όσους δεν διαθέτουν πτυχίο, όπως ο διοικητής της ΕΥΠ. Αφού ο Π. Κοντολέων δεν ταίριαζε με τα απαιτούμενα προσόντα η κυβέρνηση περιόρισε εκ των υστέρων... τα απαιτούμενα προσόντα.
  «Αριστεία» χωρίς πτυχίο
   Σύμφωνα με την τροπολογία -που ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ.- για τον διορισμό του Π. Κοντολέοντος, προβλέπεται ότι θα απαιτείται πλέον "η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση".
   Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στις 6 Αυγούστου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε πως «κανέναν νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε» αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΥΠ...
  Συγκεντρωτισμός και αδιαφάνεια
   Επιπλέον η υπερσυγκέντρωση εξουσιών και κρατικών λειτουργιών στο τεχνοκρατικό πρωθυπουργοκεντρικό επιτελείο συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της λειτουργίας του «επιτελικού κράτους». Στο πλαίσιο “της ανάγκης καταπολέμησης της διαφθοράς”, καταργούνται οι ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, καθώς τίθενται υπό την ομπρέλα ενός νέου οργάνου, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας...
  Κοινωνικός αυτοματισμός για το «εργασιακό Μνημόνιο»
   Στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού στοχεύει η κυβέρνηση, στον απόηχο της κατάθεσης των αντεργατικών διατάξεων που περιλαμβάνει το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο. Ήδη ο πρωθυπουργός, διαισθανόμενος την πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων λόγω της κατάργησης των συλλογικών κλαδικών συμβάσεων, διαμήνυσε μέσω των social media σε ημέρα απεργίας (2.10) ότι “απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί”!
   Στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή δρομολογούνται δυσμενείς αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τη δυνατότητα κήρυξης απεργιών, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση η καταβολή αποζημίωσης σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων για διάστημα δύο μηνών.
   Υπενθυμίζεται ότι σε άσχετο νομοσχέδιο στις αρχές Αυγούστου (δέκα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή) ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κατέθεσε δύο τροπολογίες οι οποίες κατήργησαν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει λίγους μήνες νωρίτερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
   Η μία αφορούσε την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, για την καταβολή των μισθών και την τήρηση των ωραρίων τους, και η δεύτερη αφορούσε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή το να πρέπει να δικαιολογείται από τον εργοδότη η απόλυση του εργαζόμενου.
  Κατάργηση αυτοδιοικήτου στο ΚΕΘΕΑ
   Στις 30 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ και να το αντικαταστήσει με ένα διορισμένο και έμμισθο! Ταυτόχρονα, με την ίδια πράξη καταργεί τις νομικές ρυθμίσεις για τον σκοπό και την αποστολή του καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης νέων μονάδων. Κι όλα αυτά δήθεν λόγω της «εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης».
   Σημειώνεται πως το ΚΕΘΕΑ στα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έδωσε ούτε μια αφορμή για υποψίες κακής διαχείρισης, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Αντιθέτως, καθιέρωσε από το 1995 τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο και η πολύ καλή διαχειριστική του επίδοση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους...
  Στα χνάρια του Σαλβίνι
   “Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015» υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο των μαζικών απελάσεων. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο της “αύξησης των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020” μέσω ενός πλέγματος “τιμωρητικών” πολιτικών προς τους εκτοπισμένους, που συνιστούν ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
   Τα βήματα των κυβερνήσεων των χωρών του Βίσεγκραντ επιχειρεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως όχημα το σχέδιο νόμου “για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου”. Η επαναφορά των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων -στα πρότυπα του κολαστηρίου της Αμυγδαλέζας- και η αύξηση των επαναπροωθήσεων με διαδικασίες - εξπρές αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των κατατρεγμένων ανθρώπων.
   Επιπλέον, με τη νέα εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ΑΜΚΑ μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και όχι για τους αιτούντες άσυλο. Με ωμό άλλωστε τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε σε Αφγανή προσφυγοπούλα -όταν στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum του μετέφερε ότι έμεινε άστεγη λόγω της λήξης της κατάληψης στο City Plaza- ότι «εάν δικαιούστε διεθνή προστασία, θα τη βρείτε. Εάν είστε εδώ για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, λυπάμαι που δεν μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.