9 Οκτ 2019

Πανελλαδική κραυγή διαμαρτυρίας: Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ!

- Ηχηρό μήνυμα με συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις που πραγματοποιούνται προγράμματα του ΚΕΘΕΑ
- Διαδικτυακό ψήφισμα στην πλατφόρμα avaaz, για άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
- Επίκαιρη ερώτηση από τον Ανδρέα Ξανθό, την Παρασκευή απαντά ο Κικίλιας


   Ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση, στέλνουν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, με ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου πραγματοποιούνται προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ, γονείς των θεραπευόμενων, εργαζόμενοι και φίλοι του προγράμματος
   Με την κραυγή τους ζητούν την άμεση ανάκληση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία εν μία νυκτί καταλύθηκε το αυτοδιοίκητο, θέτοντας σε κίνδυνο το πρόγραμμα.
   Τα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ με τη διαμαρτυρία τους θέλουν να τερματιστεί η επιχειρούμενη απαξίωση του Κέντρου και της θεραπευτικής του πρότασης, καθώς, όπως τονίζουν, με την αιφνίδια κατάργηση της διοικητικής του δομής κλονίζεται ο οργανισμός και η θεραπευτική προσέγγιση του προγράμματος, η οποία βασίζεται στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.
   Με την κραυγή του ΚΕΘΕΑ, που θα ακουστεί σήμερα δυνατά στο υπουργείο Υγείας και σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματά του, θα απαιτηθεί η ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης όπως και η έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.
   Στο πλευρό των μελών του ΚΕΘΕΑ, κατά τη σημερινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, αναμένεται να σταθούν ενισχύοντας τη δύναμη της φωνής του και άλλοι φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας.
   Ειδικότερα, στην Αθήνα η συγκέντρωση γίνεται στις 11:30 έξω από το υπουργείο Υγείας, επί της Αριστοτέλους 17.
   Στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Κρήτη το κάλεσμα είναι για το κτίριο όπου στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, στη Λάρισα στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην Πάτρα στο δημαρχείο της πόλης και τέλος στα Γιάννενα το κάλεσμα είναι για την κεντρική πλατεία.
   Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν τα εξής:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ και να το αντικαταστήσει με ένα διορισμένο και έμμισθο! Ταυτόχρονα, με την ίδια πράξη καταργεί τις νομικές ρυθμίσεις για το σκοπό και την αποστολή του καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης νέων μονάδων. Κι όλα αυτά δήθεν από την «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης...».
Το ΚΕΘΕΑ όμως στα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έδωσε ούτε μια αφορμή για υποψίες κακής διαχείρισης, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Αντιθέτως, καθιέρωσε από το 1995 τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, και η πολύ καλή διαχειριστική του επίδοση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Θεωρούμε ότι αυτή η αντισυνταγματική παρέμβαση υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ καθώς αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού που η λειτουργία του θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις».
«Σας προσκαλούμε να ενώσετε τις φωνές σας μαζί με τα μέλη, τους γονείς, εργαζόμενους και φίλους του ΚΕΘΕΑ»
   Παράλληλα, πραγματοποιούν διαδικτυακό ψήφισμα, που στόχο έχει την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω της πλατφόρμας avaaz.

Επίκαιρη ερώτηση από τον Ανδρέα Ξανθό

Την Παρασκευή αναμένεται ο υπουργός Υγείας να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τονίζει ότι με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπει την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων τίθεται σε κίνδυνο η φυσιογνωμία και η θεραπευτική του κουλτούρα.
Ο πρώην υπουργός Υγείας επισημαίνει στην ερώτησή του ότι το ΚΕΘΕΑ αποτελεί από το 1983 πρωτοπόρο φορέα στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, όχι μόνο λόγω της θεραπευτικής του αποτελεσματικότητας, αλλά και εξαιτίας των διοικητικών-οργανωτικών καινοτομιών σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία του.
Μέχρι σήμερα, αναφέρει, το ΚΕΘΕΑ διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, εκλεγόμενο ανά διετία από γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν από όλη τη χώρα εργαζόμενοι, μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης καθώς και επίτιμα (τέως) μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. να είναι εθελοντική και άμισθη.
Όπως εξηγεί, με την ΠΝΠ καταργείται επί της ουσίας το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, καθώς το Δ.Σ. θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας, τα μέλη του θα είναι έμμισθα, ενώ παράλληλα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τον σκοπό του, τη χρηματοδότηση, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης του φορέα.
Στο πλαίσιο αυτό, ρωτά τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια πώς αιτιολογεί τη σκοπιμότητα έκδοσης ΠΝΠ για την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ και πώς απαντά στις αντιδράσεις που αυτή έχει προκαλέσει σε εργαζόμενους, ωφελούμενους και γονείς, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ποια η θέση του ΚΕΘΕΑ σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.