12 Αυγ 2019

Όλγα Γεροβασίλη: O κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια

Αποκαλύφθηκε η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, που τόσο επιμελώς έκρυψε κατά την προεκλογική περίοδο


   Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά:

   Κυρία Γεροβασίλη, η Βουλή κλείνει για λίγες ημέρες λόγω καλοκαιριού. Αν κρίνουμε όμως από τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ η αίσθηση σας από τα πρώτα νομοθετήματα της νέας διακυβέρνησης δεν ήταν ιδιαίτερα καλή…
   Τα πρώτα νομοθετήματα αποκάλυψαν την ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία τόσο επιμελώς έκρυψε κατά την προεκλογική περίοδο. Ο απόλυτος έλεγχος του κράτους με τοποθέτηση με κομματικά κριτήρια στις θέσεις – κλειδιά αρεστών του κ. Μητσοτάκη και η διάλυση κάθε μορφής ελέγχου της εξουσίας μέσω της τοποθέτησης κομματικών εγκάθετων σε νεοπαγείς ελεγκτικούς φορείς ήταν οι πρώτες νομοθετικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
   Δεν ήταν δυνατό να μην αντιδράσουμε στις κατάφωρες παραβιάσεις των εγγυήσεων του συνταγματικού νομοθέτη και του ευρωπαϊκού κεκτημένου πάνω στις οποίες βασίστηκαν αυτά τα θεσμικά ολισθήματα. Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμα και από μέλη της κυβερνητικής παράταξης.

   Γιατί λέτε ότι η ΝΔ ήρθε να «γκρεμίσει» ό,τι «έχτισε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
   Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες οδήγησαν τη χώρα μας στην έξοδο από τα μνημόνια οικοδομώντας ταυτόχρονα δομές σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Στα δύο πρώτα νομοσχέδια που έφερε ο κ. Μητσοτάκης για την λειτουργία του κράτους γκρεμίζονται οι αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήσαμε και υλοποιήσαμε τη στρατηγική μας για τη δημόσια διοίκηση. Σεβαστήκαμε και υπηρετήσαμε την αρχή της συνέχειας του κράτους καταργώντας την αντίληψη του κράτους – φέουδου, της πελατοκρατίας, της αδιαφάνειας της διαφθοράς. Τοποθετήσαμε με διαδικασίες διαφανείς, αξιοκρατικές και με τις επιβεβλημένες θεσμικές εγγυήσεις προϊσταμένους ανεξάρτητων αρχών και μεγάλο μέρος της ιεραρχίας στα υπουργεία και τους άλλους φορείς της διοίκησης.
   Από τα πράγματα προκύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέχεται ανθρώπους που έχουν τοποθετηθεί με αξιοκρατικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της θητείας μιας άλλης κυβέρνησης. Δεν αντέχει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.
   Υιοθετήσαμε την καλή νομοθέτηση και δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στη διαβούλευση, διασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή των πολιτικών πρωτοβουλιών μας. Η κυβέρνηση στα πρώτα της νομοσχέδια δεν ακολούθησε τη διαδικασία της διαβούλευσης, δείχνοντας μια πρωτόγνωρη αδιαφορία για τις θέσεις της κοινωνίας.

   Ο Σεπτέμβριος είθισται να είναι ο μήνας που οι εκάστοτε κυβερνώντες δίνουν το στίγμα τους για την επόμενη χρονιά. Τί περιμένετε σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας;
   Απελευθερώσαμε την χώρα από τα δεσμά των μνημονίων, παραδίδοντας μια δημοσιονομική κατάσταση ικανή να διασφαλίσει την ασφαλή πορεία της οικονομίας.
   Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε ένα προεκλογικό πρόγραμμα χωρίς κοστολόγηση. Αντίθετα, λαΐκισε ασύστολα. Στα πρώτα της νομοσχέδια παρουσίασε μέτρα με δημοσιονομικές επιβαρύνσεις για τις οποίες δεν παρείχε οποιαδήποτε εξήγηση για τη χρηματοδότησή τους.
   Ενδεχομένως το ίδιο να πράξει και στη ΔΕΘ. Το φθινόπωρο πάντως στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει, θα αποκαλύψει την υπόλοιπη ατζέντα της. Εκεί, θα πρέπει να μας αποκαλύψει το κόστος των πολυδιαφημισμένων μεταρρυθμίσεών της και ποιες περικοπές θα υιοθετήσει. Θα περικόψει δαπάνες από κρίσιμες κοινωνικές παροχές; Θα θέσει σε κίνδυνο την εργασία και τις απολαβές εργαζομένων; Θα πλήξει την μεσαία τάξη, όπως την απομύζησε μέχρι το 2015 και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα εμφανίστηκε ως σωτήρας της το 2019;

   Η ΝΔ ήδη περιόρισε στους στόχους για την ανάπτυξη από το 4% στο 3%. Και πάλι όμως θεωρείτε ότι είναι εφικτός αυτός ο στόχος;
   Κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για στόχο ανάπτυξης 4%. Το στήριζε στην έκρηξη επενδύσεων που θα προκαλούσε ο ενθουσιασμός για την εκλογική του επιτυχία.
   Αποδείχθηκε το αυτονόητο: με ευχολόγια ανάπτυξη δεν έρχεται. Ο στόχος των πλεονασμάτων από 3,5% θα πήγαινε στο 2,5% μέσω της στήριξής του από τον φίλο του και άσπονδο φίλο της χώρας κ. Βέμπερ. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Μητσοτάκης παραπέμπει τη συζήτηση για το 2,5% στο 2020. Αυτά παθαίνει όποιος διακατέχεται από ιδεοληψία και λαϊκισμό.
   Αντίθετα, εμείς διασφαλίσαμε το 2,5% πρωτογενούς πλεονάσματος χωρίς ανάγκη φίλων, αλλά με την ύπαρξη και κατοχύρωση του ειδικού εγγυητικού λογαριασμού (escrow account).

    Εκτιμάτε ότι θα εφαρμοστούν κάποια μέτρα λιτότητας κρυμμένα πίσω από ορισμένες «μεταρρυθμίσεις» του κου Μητσοτάκη;
   Με δεδομένη την αναξιοπιστία του προεκλογικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας και των πρώτων δειγμάτων γραφής της, είμαστε βέβαιοι για την επερχόμενη προσπάθεια αποδόμησης των δομών του κοινωνικού κράτους που με τόσο κόπο καταφέραμε να στήσουμε ως Κυβέρνηση.

    Έναν μήνα μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τον βηματισμό του; Είστε ικανοποιημένη από την εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας;
   Η εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας αντανακλά τη σωρευμένη γνώση και εμπειρία που αποκομίσαμε κατά τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα κατά την κυβερνητική μας θητεία. Όπως πολύ σωστά υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας «η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή». Ο έλεγχος της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τα όσα έπραξε τα προηγούμενα χρόνια η Νέα Δημοκρατία, εδράζεται στην άρθρωση τεκμηριωμένου αντιπολιτευτικού λόγου.

    Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνετε πιο επιθετική αντιπολίτευση και να μην «χαϊδεύετε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
   Όπως ανέφερα, δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας καταφεύγοντας στο λαϊκισμό. Η αποφασιστικότητα, ο δυναμισμός και η υπευθυνότητα που επιδείξαμε με την στάση μας στα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης απέδειξε την αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής μας στρατηγικής.

   Ο Σεπτέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι θα είστε έτοιμοι να υλοποιήσετε την προσπάθεια μετασχηματισμού του κόμματός σας;
   Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός μας σε σύγχρονο, μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρόεδρός μας.
   Αυτό δεν είναι κάτι που συντελείται αυτόματα. Προϋποθέτει σοβαρό διάλογο, ειλικρινή διαβούλευση με την κοινωνία και σεβασμό στην εντολή που μας δόθηκε με την στήριξη του 32% του εκλογικού σώματος.

   Υπάρχει η εντύπωση ότι στην Κουμουνδούρου δεν κινείστε όλοι με την ίδια ταχύτητα στο θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και της δημιουργίας της μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης. Είναι λάθος;
   Είναι προφανές ότι η αντιστοίχιση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με όλους τους πολίτες που μας στήριξαν και όσους προσβλέπουν σε μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα είναι το ζητούμενο. Είναι κατανοητό, το μέγεθος και η σημασία αυτού του εγχειρήματος, ενδεχομένως να διαφοροποιούν τα πολιτικά αντανακλαστικά, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εξέλιξη αυτής της δημιουργικής και συνθετικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.