14 Αυγ 2019

Η Ελαφόνησος ως θύμα των ανθρώπων

Μια σοφή ρήση αναφέρει ότι: "Όπου κυβερνά η φύση, βασιλεύει η ομορφιά". Δυστυχώς στην Ελαφόνησο, όπως και αλλού, η φύση έχασε την εξουσία της και η καταστροφή προκλήθηκε από την απληστία των ανθρώπων


   ΟΣΟΙ έχουν επισκεφθεί την Ελαφόνησο, πόνεσαν με τις εικόνες της πύρινης καταστροφής. Μια παλαιά ρήση λέει ότι: «Όπου κυβερνά η φύση βασιλεύει η ομορφιά». Πλην όμως η φύση απώλεσε τη διακυβέρνηση της ομορφιάς της και οι άνθρωποι σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν, χωρίς αγάπη, γνώση και όραμα. Η απληστία κυριαρχεί και απειλεί.
   ΠΩΣ ξεκίνησε λοιπόν η καταστροφική πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, αυτόν τον μαγικό τόπο με φύση πέντε αστέρων; Από μια υπαίθρια χωματερή, πίσω από το κάμπινγκ στο άκρο της παραλίας του Σίμου!
   ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ένας τόσο περιζήτητος και ζηλευτός τόπος είχε μια τόσο επικίνδυνη, ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, ανοιχτή χωματερή, στην οποία ρίπτονται φίρδην - μίγδην απορρίμματα, αρκετά εκ των οποίων είναι εύφλεκτα;
   ΔΙΟΤΙ οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί και όσοι δραστηριοποιούνται και κερδίζουν χρήματα από την ομορφιά του νησιού δεν κατανοούν και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι βιώσιμη ανάπτυξη.
   ΔΙΟΤΙ γονείς και δάσκαλοι δεν ανέπτυξαν στα παιδιά τους το αίσθημα του εθελοντισμού και της φροντίδας του φυσικού τοπίου. Διότι και εκεί, όπως στα περισσότερα μέρη της χώρας, η λογική του πελατειακού συστήματος είναι κυρίαρχη.
   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ που είχαν πριν οκτώ χρόνια και που εξελέγη με την ψήφο των δημοτών καταδικάστηκε το 2017 σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για απάτη κατ' εξακολούθηση εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
   ΟΠΩΣ είχε αποκαλύψει με επίμονο ρεπορτάζ ο ΣΚΑΪ, τότε που ήταν της μόδας οι «πράσινες» ευαισθησίες και πριν γίνει ΜΜΕ για νεοφιλελεύθερους μουεζίνηδες, μια δημόσια έκταση στην παραλία του Σίμου είχε πουληθεί σε δικηγόρο των Αθηνών, που είχε αρχίσει να κόβει δένδρα για να αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες. Το τίμημα της πώλησης της «πράσινης γης» ορίστηκε στα 268.000 ευρώ όταν η εμπορική αξία της έκτασης ξεπερνούσε τα 3.000.000 ευρώ!
   ΑΣ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΤΟΥΝ σοβαρά οι κάτοικοι του νησιού για τις επιλογές τους. Ας ενωθούν για να αποκαταστήσουν το ταχύτερο το φυσικό περιβάλλον. Ας είναι αυστηροί με τους άρχοντες που επιλέγουν και ας γίνουν απαιτητικοί για τους κανόνες ανάπτυξης της πανέμορφης Ελαφονήσου.
   ΚΑΙ ΜΕ την ευκαιρία, ας βάλουν κάποιες πινακίδες στο πορθμείο όπου να ενημερώνουν τους ξένους επισκέπτες ότι εκεί δίπλα βρίσκεται βυθισμένη και ορατή μια πολιτεία, το περίφημο Παυλοπέτρι, αρχαία πόλη της μυκηναϊκής περιόδου.
γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.