21 Αυγ 2019

Σας έχω νέα: Όχι μόνο φοροελαφρύνσεις γιοκ αλλά εξετάζουν και μείωση του αφορολόγητου στις 6.500 ευρώ!

- Μέτρα που έχουν εκστομιστεί ως… φωτοβολίδες και χάριν εντυπώσεων, παραπέμπονται στις καλένδες
- Για το αφορολόγητο λένε ότι μελετούν μια μέση λύση, η οποία όμως, υποκρύπτει επιβαρύνσεις για μικρομεσαία εισοδήματα


   Τα μαζεύει η κυβέρνηση για τις φοροελαφρύνσεις που είχε εξαγγείλει, αφού η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και των τεκμηρίων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και η μείωση του ΦΠΑ μετατίθενται για το… άγνωστο μέλλον, για το 2021 ή το 2022 το πιθανότερο, που θα είναι και προεκλογική χρονιά. 
   Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν στην Αθήνα, που έχουν γνώση των επαφών του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους υπόλοιπους υπουργούς-μέλη του Eurogroup, οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ «παγώνουν», αφενός διότι δεν έχει πείσει πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ που δημιουργείται για τον προϋπολογισμό του 2020, αφετέρου διότι οι όποιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν κανένα νόημα, αφού ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά, που σήμερα είναι ο Πιερ Μοσκοβισί, πρόκειται να αλλάξει από 1η Νοεμβρίου.
   Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση μπορεί να ασχολείται με ασκήσεις επί χάρτου, υποσχόμενη φοροελαφρύνσεις ή να δηλώνει ότι θα βρει εύηκοα ώτα στις Βρυξέλλες για τη μείωση του στόχου 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2,5%.
   Ακόμη και το EuroWorking Group, που πρόκειται να συνεδριάσει στις 5 Σεπτεμβρίου, ή το Eurogroup, που πρόκειται να ακολουθήσει μία εβδομάδα μετά, στις 13 Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση επί των… ονείρων που κάνει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, ζητώντας το αντίθετο: να συντάξει τον προϋπολογισμό του 2020 με βάση το υπαρκτό σχέδιο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
   Αυτό σημαίνει ότι μέτρα που έχουν εκστομιστεί ως… φωτοβολίδες και χάριν εντυπώσεων, παραπέμπονται στις καλένδες.
   Πάντως, πηγές στο υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν στο ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στο τέλος Αυγούστου το μόνο μέτρο που θα αφορά μείωση είναι αυτό των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.
   Επίσης θα προβλέπονται και άλλα ανώδυνα μέτρα, όπως:
   - Η αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και η επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
   - Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
   - Η σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
   - Η υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων. Και
   - Η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (B2G).

Μειώνουν το αφορολόγητο στις 6.500 ευρώ!
   Όπως αναφέρει το Σοφοκλέουςin, τη σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ, από το ποσό των 8.636,36 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
   Τα νέα σενάρια «κουρέματος» του αφορολόγητου τέθηκαν σε εφαρμογή, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου αλλά και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της κλίμακας, από το 22% στο 9%.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν ότι το γενικό αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες, θα μειωθεί σε 6.500 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικές δαπάνες σε συγκεκριμένα όρια αναλογικά του εισοδήματός του.
   Κατόπιν, θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αφορολόγητου ορίου, μέσω πρόσθετων αγορών με κάρτες. Η αύξηση θα φτάνει μέχρι του ύψους του σημερινού αφορολόγητου ορίου.
   Το συγκεκριμένο σχέδιο θα του προτείνουν στους θεσμούς, οι οποίοι ωστόσο, ζητούν την καθαρή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.

  Πόσο και πώς μειώνεται το αφορολόγητο όριο
   Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Όμως το αφορολόγητο δεν θα είναι δεδομένο, καθώς για να εξασφαλιστεί θα πρέπει ο υπόχρεος να μαζέψει αποδείξεις αγορών με ηλεκτρονικά μέσα, όπως ισχύει και σήμερα, ανάλογα με το εισόδημά του ως εξής:
   - 10% του εισοδήματος, όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά του είναι μέχρι 10.000 ευρώ.
   - 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
   - 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
   Ο φορολογούμενος θα μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερο αφορολόγητο, αλλά μέχρι του ύψους του ισχύοντος, δηλαδή 8.636,36 - 9.545,45 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
   Όμως για να το διασφαλίσει, θα πρέπει να συγκεντρώσει επιπλέον αποδείξεις, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί εν καιρώ, αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολη η κάλυψη του ορίου.
   Πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα θέλει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός του 2020, να εξοικονομήσει το ποσό των 1,92 δισ. ευρώ.
   Με τη διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση, προφανώς και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος στο σύνολό του, αλλά σε κάθε περίπτωση χιλιάδες ή και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο και θα πληρώσουν επιπλέον φόρους.
   Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το σενάριο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι τόσο για όσους κατοχυρώνουν το βασικό μειωμένο αφορολόγητο, όσο και για όσους επιτυγχάνουν το αυξημένο (το ισχύον σήμερα) αφορολόγητο, θα προσαυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, για κάθε παιδί.

  Πώς "εγκλωβίστηκε" η κυβέρνηση
   Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβίστηκε από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη βουλή προς ψήφιση την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από την 1-1-2020 και μάλιστα, αναγκάστηκε να ψηφίσει και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση τη σχετική διάταξη.
   Ο στόχος της ΝΔ ήταν να παραμείνει η διάταξη που προέβλεπε την κατάργηση του αφορολόγητου, καθώς μετά οι θεσμοί θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε νύξη περί ακύρωσης της διάταξης και με δεδομένο ότι η μείωση του αφορολόγητου είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, η ΝΔ, θα είχε ένα ισχυρό άλλοθι και θα υποστήριζε ότι το ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι θεσμοί δεν επιτρέπουν τη διατήρησή του, οπότε μειώνεται.
   Επίσης, κατήρτισε το πρόγραμμά της με δεδομένη την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και με στόχο τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9%, από το 22%. Όμως με την ψήφιση της διατήρησης στα ίδια επίπεδα του αφορολόγητου ορίου, τα πράγματα περιπλέκονται αρκετά.
   Εάν ισχύσουν ταυτόχρονα, οι μειωμένος εισαγωγικός συντελεστής της φορολογικής κλίμακας, από το 22%, στο 9% και παράλληλα διατηρηθεί ατόφιο το αφορολόγητο, θα εκτινάξει στα ύψη των δημοσιονομικό κόστος.
   Μόνο η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα τρέχοντα επίπεδα δημιουργεί «τρύπα» στα έσοδα του 2020, ύψους 1,92 δισ. ευρώ και οι απώλειες θα αυξηθούν περαιτέρω με τον μειωμένο συντελεστή.
   Τώρα, η κυβέρνηση δεν θέλει να προβεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς θα φανεί ανακόλουθη δεδομένου ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση ψήφισε την ακύρωση της μείωσής του, αλλά θέλει και να μειώσει τον εισαγωγικό συντελεστή.
   Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται μια μέση λύση, η οποία, όμως, υποκρύπτει επιβαρύνσεις για τα μικρομεσαία εισοδήματα. Το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου, αλλά μόνο για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι τα συγκεκριμένα ποσά.

   Εν κατακλείδι, οι λέξεις "κοροϊδία" και "εμπαιγμός" του ελληνικού λαού, 45 μόλις μέρες μετά την απομάκρυνσή του από το "ταμείο" των εθνικών εκλογών, είναι πολύ λίγες για να αποδώσουν το πραγματικό νόημα των όσων σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.