14 Ιουλ 2019

Έτοιμη το φθινόπωρο η Γέφυρα της Πλάκας - ΦΩΤΟ

Εντυπωσιασμένη η Επιστημονική Επιτροπή παρακολούθησης του έργου από την εξέλιξη των εργασιών


   Την θέση του πάνω από τον Άραχθο θα έχει πάρει το φθινόπωρο, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Η Επιστημονική Επιτροπή παρακολούθησης του έργου πραγματοποίησε αυτοψία και έδειξε εντυπωσιασμένη όχι μόνο από την εξέλιξη των εργασιών αλλά και από τις λεπτομέρειες με τις οποίες ξαναζωντανεύει. Βέβαια το Γεφύρι του πρωτομάστορα Μπέκα δεν παύει να εκπλήσσει την σύγχρονη επιστήμη και να εντυπωσιάζει με τα μυστικά του. Ένα από αυτά τα μυστικά ήταν ο σφυρήλατος σίδηρος που είχε χρησιμοποιηθεί, υλικό που ξεπερνά σε αντοχή το σημερινό inox που χρησιμοποιείται στους ουρανοξύστες.
   Αυτό ήταν ένα από τα σημεία που τόνισε με έμφαση ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καλιαμπάκος.
   Ο κ. Καλιαμπάκος υπογράμμισε ότι το έργο εξελίσσεται σωστά με εντυπωσιακές λεπτομέρειες και με στόχο να φτάσει όσο πιο κοντά σε αυτό που είχε παραδώσει ο Κώστας Μπέκας.
   Ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών δήλωσε και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μανώλης Κορρές, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος».
   Στην αυτοψία που έγινε συμμετείχαν κι άλλα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής όπως επίσης ο Αλέξανδρος Λάμπρου εκ μέρους του ΤΕΕ Ηπείρου και ο Γιώργος Σμύρης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια.
   Το Γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε από τις έντονες βροχοπτώσεις τον Φεβρουάριο του 2015. Η θλίψη ήταν τεράστια σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα και από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν ήταν το Πολυτεχνείο το οποίο ανέλαβε όλες τις μελέτες για την αναστήλωση.
   Το έργο δημοπρατήθηκε πριν από έναν χρόνο και το περασμένο φθινόπωρο εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος.
   Στο ενδιάμεσο είχαν γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου και με την εποπτεία του Γιώργου Σμύρη πολύ σημαντικές εργασίες, κυρίως στην στερέωση των βάθρων.
   Η αναστήλωση αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την επιστήμη και ένα από τα μεγαλύτερα έργα στο συγκεκριμένο τομέα.
   Το Γεφύρι, λοιπόν, το φθινόπωρο θα έχει πάρει την θέση του και ο μεταλότυπος, που θα χρησιμοποιηθεί, θα το «αγκαλιάζει» μέχρι τον χειμώνα, προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις του νέου έργου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.