11 Ιουν 2019

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στην Κοιλάδα του Αχελώου

Έντεχνη - παραδοσιακή μουσική και απαγγελίες ποιημάτων στις ακροποταμιές του Αχελώου, Μουσική Συνάντηση ντόπιων και άλλων καλλιτεχνών στην πλατεία της Μεγαλόχαρης


   Η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο της γης (θερινό ηλιοστάσιο) και γίνεται αφορμή εδώ και 20 χρόνια, χιλιάδες ερασιτέχνες, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες να παρουσιάζουν ζωντανά τη μουσική σε χιλιάδες πολίτες.
   Μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να ανακαλύψει, να γνωρίσει και να απολαύσει πολλές φορές σε απρόσμενα σημεία της χώρας, μουσικές όλων των ειδών.
   Το 2018 η Κοιλάδα του Αχελώου γιόρτασε την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής στις 24 Ιουνίου με εκδηλώσεις στα γεφύρια του Αχελώου και στο μοναστήρι της Μεγαλόχαρης.
   Για φέτος, 2019, η ομάδα «European Music Day Acheloos Valley» οργανώνει τη γιορτή κατά μήκος του Αχελώου στους Δήμους Αργιθέας (Δ. Ε. Δυτικής Αργιθέας και Αχελώου), Γ. Καραϊσκάκη (Δ. Ε. Τετραφυλλίας), Αγράφων (Δ. Ε. Ασπροποτάμου) και Αμφιλοχίας (Δ. Ε. Ινάχου).
   Η γιορτή θα γίνει το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει εκτός από μουσική - έντεχνη & παραδοσιακή - και απαγγελία σχετικών ποιημάτων κοντά σε μνημεία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.


   Η 20ή χρονιά εκδηλώσεων του Ελληνικού Δικτύου διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, είναι το αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής εθνικής συνεργατικής προσπάθειας, που γίνεται χάρη στην υποστήριξη και το πάθος εκατοντάδων πολιτών και ιδιωτών εθελοντών διοργανωτών, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να πλημμυρίσουν με μελωδίες γειτονιές, πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα της Ελλάδας, στις 22 και 23 Ιουνίου. Ένα ηχηρό κάλεσμα που μας προτρέπει να αφήσουμε στην άκρη την καθημερινότητα και να αφεθούμε στους ρυθμούς της καρδιάς και στη δύναμη της μουσικής.
   Έτσι το Φεστιβάλ μουσικής κατά μήκος του Αχελώου συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθειά για την Ανακατασκευή της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, τη διάσωση των Μνημείων – Πετρογέφυρων και συνολικά της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς στην Κοιλάδα του Αχελώου.


   Το Φεστιβάλ European Music Day Acheloos Valley το διοργανώνει, η Εθελοντική Πολιτιστική Ομάδα της Κοιλάδας του Αχελώου. Στο Φεστιβάλ θα ακουστεί έντεχνη και παραδοσιακή μουσική από διάφορα γνωστά και τοπικά σχήματα καθώς και απαγγελίες ποιημάτων στις ακροποταμιές του Αχελώου, ενώ στην πλατεία της Μεγαλόχαρης θα πραγματοποιηθεί Μουσική Συνάντηση ντόπιων και άλλων καλλιτεχνών που συμμετέχουν εθελοντικά στις εκδηλώσεις.
   Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν για πρώτη φορά Σύλλογοι της περιοχής, η τοπική κοινωνία, κι όλοι όσοι αγαπούν τη μουσική μας κληρονομιά.
   Είναι μεγάλη τιμή να ενταχθεί η Κοιλάδα του Αχελώου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην EMD ανάμεσα στους πενήντα τόπους και πόλεις στην Ελλάδα για την ημέρα Ευρωπαϊκής μουσικής και αρκετοί επισκέπτες να ξεναγηθούν στα μνημεία και να γνωρίσουν την μουσική του τόπου μας!
   Τα σημεία που προγραμματίζονται εκδηλώσεις για φέτος (2019) είναι:
   - Γέφυρα Πετρωτού
   - Επισκοπή Βραγκιανών
   - Άγιος Βασίλειος Πηγών
   - Κεντρική πλατεία Μεγαλόχαρης
   - Γέφυρα Τέμπλας/Παλιογέφυρο
   - Κάστρο Περδικακίου/Καλάνα
   - Παλαιός οικισμός Εμπεσού


    Το πρόγραμμα του διημέρου φεστιβάλ της Κοιλάδας του Αχελώου -22 και 23 Ιουνίου- έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
• Γέφυρα Πετρωτού Αργιθέας 11:00
Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πετρωτιωτών «ΤΟ ΛΙΑΣΚΟΒΟ» & τον Σύλλογο Ανθηρού Καρδίτσας «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ».
– Έντεχνη και λαϊκή μουσική με τον Σπύρο Νικολάου και τους Resalto
– Ποίηση: Μενέλαος Παπαδημητρίου

• Επισκοπή Βραγκιανών Καρδίτσας 14:00
Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βραγκιανιτών Καρδίτσας.
– Ποίηση: Κωστής Τσιάκαλος με Μουσική επένδυση από τον Δημήτρη Ξαξίρη (τον Άρχοντα των βουνών) με τη φλογέρα του.
• Πηγές Άρτας (Αρχαία Τετραφυλλία-οικισμός Αγ. Βασιλείου) 14:30
Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας.
– Τοπική μουσική παράδοση με τους: Παναγιώτη Νικολάου, Θωμά Κάβουρα και Νίκο Κάβουρα.
– Ποίηση: Μαρία Βούλγαρη.


• Μεγαλόχαρη Άρτας – κεντρική πλατεία 16:00
Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με την Μουσική Μπάντα του Αχελώου.
– Παραδοσιακή Μουσική με τους: Δημήτρη Κωσταγιώργο στο βιολί, Λάζαρο Τσαμπά στο λαούτο και Λάμπρο Ζούμπο στο κλαρίνο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019
• Παλιογέφυρα & Γέφυρα Τέμπλας Αχελώου – Ευρυτανία 14:00
Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με το σχήμα του Γιώργου Ιωάννου
– Ελληνική Λαϊκή Μουσική με τους: Γιώργο Ιωάννου στο μπουζούκι, Γιώργο Μπαγιώγρο στην κιθάρα και Ανδρέα
Σελιμά στο τραγούδι.
• Περδικάκι Ορεινού Βάλτου 16:00
Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με την «Σακαρετσιάνικη Παρέα».
– Τοπική Μουσική Κληρονομιά.
• Εμπεσός (οικισμός Φτελιά) 17:00
Πολιτιστική Ομάδα Αχελώου σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «το Σπίτι του Θανάση» και την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος. Πολιτισμός & περιβάλλον.
– Έκθεση Ζωγραφικής: Λάμπρος Κατσαντώνης.
– Μουσικοί και μουσική: Ελισσάβετ Αναστασίου, Θάνος Αρτινός καθώς το συγκρότημα «ARMONIA GRECA» του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου.
– Απαγγελία: Ερμίνα Ταρατσα.
– Αστροπαρατήρηση. Ώρα έναρξης 21.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.