22 Ιουν 2019

Επειδή δεν είμαστε ίδιοι, ούτε έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες: Και πάλι σε πλήρη λειτουργία η Αγγειοχειρουργική στο Πανεπιστημιακό!

- Είχε κλείσει όταν ο 1 γιατρός που είχε απομείνει εφημέρευε μόνος του ανελλιπώς επί 30 μέρες το μήνα!
- Με 4 γιατρούς πλέον είναι ικανή να ανταποκριθεί στο σύνολο των αγγειοχειρουργικών περιστατικών της Ηπείρου


   Πέρασε πολύς καιρός από την ημέρα που η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είχε κλείσει.
   Η λειτουργία τους σταμάτησε λόγω έλλειψης γιατρών, καθώς ο μόλις ένας γιατρός που εργαζόνταν στη συγκεκριμένη κλινική είχε σπάσει κάθε ρεκόρ προσφοράς και εφημέρευε μόνος του ανελλιπώς επί 30 μέρες το μήνα, ξεπερνώντας στην ουσία τα όρια της ανθρώπινης σωματικής αντοχής! Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο τότε διευθυντής της Αγειοχειρουργικής Κλινικής, καθηγητής Μιλτιάδης Ματσάγκας: "Δυστυχώς δε γινόταν να αποφευχθεί η αναστολή λειτουργίας της Κλινικής, κύρια για λόγους δημόσιας υγείας, καθώς ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να λειτουργήσει με ένα μόνο γιατρό!" Μιλάμε για απίστευτες καταστάσεις στην Ήπειρο της κρίσης, όπου το δημόσιο αγαθό της υγείας ήταν πλήρως υποβαθμισμένο.
   Να όμως που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και η Κλινική μπαίνει και πάλι σε καθολική λειτουργία. Χρειάστηκε μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια και πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν εμπόδια που υπήρξαν αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μένει, κυρίως για τους ασθενείς οι οποίοι μέχρι τώρα έπρεπε να μετακινηθούν σε νοσοκομεία άλλων πόλεων. Την πλήρη λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, παρουσία και των γιατρών της Κλινικής.
   Η μονάδα στελεχώθηκε πρόσφατα με δύο επιπλέον επικουρικούς αγγειοχειρουργούς, γεγονός που την καθιστά πλέον ικανή να ανταποκριθεί στο σύνολο των αγγειοχειρουργικών περιστατικών της Ηπείρου.
   Ο Καθηγητής της Κλινικής Στέλιος Κούτσιας και οι τρεις γιατροί είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά και να λειτουργήσουν τα ιατρεία. Ήδη το διάστημα αυτό έχουν αντιμετωπιστεί πάνω από εκατό περιστατικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
   Η Διοίκηση, αξιολογώντας τη σημασία της παροχής των υπηρεσιών αγγειοχειρουργικής στον τόπο μας, διέθεσε ήδη για το πρώτο πεντάμηνο του 2019 από το Τακτικό Προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, πλέον των 350.000€ για τα απαραίτητα υλικά αντιμετώπισης των 100 περιστατικών, τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα του 2018 χρειάσθηκε να διατεθούν για την αντιμετώπιση των ελάχιστων περιστατικών, που ήταν εφικτό να αντιμετωπιστούν, μόλις 38.000€.
   Παράλληλα με τις προσπάθειες στελέχωσης της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας, κατατέθηκε και η εισήγηση για την πρόσληψη μόνιμου Ιατρού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη στελέχωση της μελλοντικής αυτόνομης Αγγειοχειρουργικής Κλινικής με μόνιμο προσωπικό. Η Διοίκηση εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για τα βήματα που έχουν γίνει πρόσφατα στην Ιατρική Σχολή στην κατεύθυνση οριστικής θεσμοθέτησης της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής. Η επαγρύπνηση και εγρήγορση όλων των φορέων για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων θεσμικών παρεμβάσεων είναι αναγκαία.
   Πρόσφατα επίσης, το ΠΓΝΙ, ύστερα από μια προσπάθεια εξαμήνου, ενισχύθηκε με 51 εργαζόμενους της κατηγορίας του Λοιπού Επικουρικού και 12 Επικουρικούς Ιατρούς.
   Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου, ότι τις επόμενες μέρες ορκίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία τρεις μόνιμοι ειδικευμένοι Ιατροί (Διευθυντής στα ΤΕΠ, ένας Καρδιοχειρουργός και ένας Πνευμονολόγος) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για την πρόσληψη 8 μόνιμων ειδικευμένων Ιατρών και 10 μόνιμων Ιατρών για τα ΤΕΠ. Διαμορφώνονται έτσι οι συνθήκες να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία και η νέα μονάδα ΜΕΠΚ που βρίσκεται στην 4η Πτέρυγα, να καλυφθούν κρίσιμα κενά στις κλινικές και να αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις τριτοβάθμιου χαρακτήρα δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας του ΠΓΝΙ και ταυτόχρονα θέτει στην υπηρεσία των πολιτών σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.