11 Ιουν 2019

ΚΙΝΑΛ: Ετοιμάζεται για... αντιπολιτευτικό στήριγμα Μητσοτάκη ή επανάληψη του 2012

Η Φ. Γεννηματά ποντάρει σε αυτοδυναμία της Ν.Δ., αλλά καλού - κακού βάζει τους όρους της, ξηλώνοντας ακόμα και την όποια επίφαση των περιβόητων «ίσων αποστάσεων»


   Η κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου που έκανε η Φ. Γεννηματά με τον παραγκωνισμό του Ευ. Βενιζέλου έχει μια προεκλογική και τουλάχιστον δύο μετεκλογικές χρησιμότητες. Όμως, έχει ακόμα περισσότερα προεκλογικά και μετεκλογικά ρίσκα σε σχέση αφενός με το ποσοστό που μπορεί να λάβει στις εθνικές κάλπες και αφετέρου με τις ασύμμετρες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει εσωκομματικά.
   Ήδη καθημερινά αποχωρούν από υποψηφιότητές τους «βενιζελικά» στελέχη ή άλλοι που διαφωνούν με την τροπή των εσωτερικών εξελίξεων. Οι νυν βουλευτές, που προσδοκούν την επανεκλογή τους, μετά τις πρώτες προσεκτικές επικριτικές αντιδράσεις, κατέληξαν στο Π.Σ. σε «ενότητα» ενόψει της εκλογικής μάχης. Φρόντισαν όμως να δηλώσουν, όπως και η ίδια η Φ. Γεννηματά έκανε, ότι οι ευθύνες για τις αποφάσεις θα κριθούν μετά την κάλπη.
   Δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. που διαβλέπουν πίσω από την κίνηση της Φ. Γεννηματά φόβο για ενδεχόμενη αμφισβήτησή της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Με τον Ν. Ανδρουλάκη να έχει λάβει πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων ως πρώτος ευρωβουλευτής και τη θητεία της ίδιας στο τιμόνι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να λήγει το προσεχές διάστημα, ο Ευ. Βενιζέλος και τα στελέχη που τον υποστηρίζουν θα ήταν μια σημαντική στήριξη για όποιον μπορούσε να διεκδικήσει την αρχηγία.
   Το γεγονός ότι η Φ. Γεννηματά διαπίστωσε στις ευρωεκλογές πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν εξανεμίστηκε, αλλά διατήρησε δυνάμεις στο 7,7%, σε συνδυασμό με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ., της προσέφερε μια «ανάσα» να προχωρήσει στον σχεδιασμό της. Ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να εξηγήσει με διαγράμματα ότι επί προεδρίας της το ποσοστό της παράταξης άρχισε να αυξάνεται από τα «τάρταρα» όπου το άφησε ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά όχι πιο πάνω από το 8,02% που έλαβε η Ελιά επί προεδρίας του ίδιου στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Διαπίστωση που δεν άφησε ασχολίαστη ο Ν. Ανδρουλάκης.
   Πριν από την «ξαφνική» αποπομπή Βενιζέλου, η Φ. Γεννηματά εισηγήθηκε εξίσου «ξαφνικά» Συνέδριο ΠΑΣΟΚ για τον επόμενο Δεκέμβριο. Δηλαδή όσο πιο καθυστερημένα γίνεται.

  Με στόχο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
   Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του Γ. Καμίνη στο Επικρατείας αντί του Ευ. Βενιζέλου -και έτσι με την εκδίωξή του από την ενεργό προεκλογική κομματική πορεία- θέλει να συμβολίσει τη διεύρυνση και την προσπάθεια να προσελκύσει το προοδευτικό κοινό, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
   Ουσιαστικά όμως θέλει να «πει» στον προοδευτικό κόσμο ότι έδιωξε το πρόσωπο που συμβολίζει την προσέγγιση με τη Δεξιά, την οποία εμφάνιζε ως νομοτελειακή. Αφήγημα που πάντως η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε υιοθετήσει πλήρως και από το οποίο αποφάσισε τώρα, μετά από τέσσερα χρόνια προεδρίας της και μετά τις ευρωεκλογές, να αποστασιοποιηθεί θεωρώντας ότι δεν θα παραστεί η ανάγκη να τοποθετηθεί στο δίλημμα, αφού εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα αναδειχθεί αυτοδύναμη.
   Ο Ευ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να την «καρφώσει». Απαντώντας στις υπόνοιες που εξέφρασε η Φ. Γεννηματά περί αισθητών διαφορών στην πολιτική γραμμή και αντίληψή τους, με τις οποίες τον παρουσίασε ως εμπόδιο για την επιστροφή προοδευτικών πολιτών στην παράταξη, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ερώτημα: “Δεν συμβολίζει η ίδια τη συμπόρευση με τη Ν.Δ. ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου;
   Η Φ. Γεννηματά υπονόησε ότι, με την «επιλογή» του να μην είναι σε κανένα ψηφοδέλτιο εάν όχι στην πρώτη θέση του Επικρατείας, ο Ευ. Βενιζέλος υποβοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευ. Βενιζέλος της αντέτεινε ότι με αυτό που έγινε «ενισχύουμε τη Ν.Δ. και συμβάλλουμε στο να μειωθεί δραστικά ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης”.
   Την κατηγόρησε δηλαδή ότι με την κίνησή της προσφέρει στη Ν.Δ. αυτοδυναμία και έτσι δεν θα χρειαστεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να συνεργαστεί μαζί της, αλλά θα προχωρήσει από θέση αντιπολίτευσης «χέρι - χέρι» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα απορροφήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είπε ότι αντίθετα εκείνος δίνει τη μάχη ώστε να μην κατακτήσει η Ν.Δ. την αυτοδυναμία και έτσι να έχει ανάγκη το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο θα επέβαλλε την «προοδευτική διακυβέρνηση».

  Η επίφαση των "ίσων αποστάσεων"
   Η Φ. Γεννηματά προσδοκά τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να πείσει ότι αυτό μπορεί να γίνει όχι με νίκη της Ν.Δ., αλλά με αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Διατείνεται δηλαδή το ίδιο ακριβώς με τον Ευ. Βενιζέλο.
   «Θέλουμε τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που την αποκαλούσαμε και την αποκαλούμε στρατηγική, δηλαδή να πέσει πολύ σε ποσοστά, αλλά ο στρατηγικός, πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η Ν.Δ.» διαβεβαίωσε ο γραμματέας Επικοινωνίας Στ. Μαλέλης.
   Όμως η Φ. Γεννηματά αντιφάσκει ευθέως όταν δεν ορίζει καν ως στόχο το να μην αποκτήσει αυτοδυναμία «ο ιδεολογικός αντίπαλος», η Ν.Δ. Αντίθετα, επικεντρώνει πλέον όλα τα «πυρά» της στον ΣΥΡΙΖΑ, ξηλώνοντας ακόμα και την όποια επίφαση των περιβόητων «ίσων αποστάσεων». Μοιάζοντας να θεωρεί (και να προσδοκά) ως βέβαιη την αυτοδυναμία της Ν.Δ., η Χαρ. Τρικούπη ετοιμάζεται να τοποθετηθεί στην αντιπολίτευση, θέση από όπου εκτιμά ότι μετεκλογικά θα κοντράρει αποτελεσματικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Δεδομένου όμως ότι πολλοί εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της βάσης του προσβλέπουν στην «κυβερνησιμότητα» του κόμματος -άλλωστε αυτό έχει διαπιστωθεί εγκαίρως από τον Χρ. Πρωτόπαπα σε κομματική συνεδρίαση, και μάλιστα ως απάντηση στον Δ. Ρέππα, που ζητούσε να διευκρινιστεί ότι δεν θα υπάρξει μονομερής συνεργασία με τη Ν.Δ. - η Φ. Γεννηματά δεν διακόπτει το «φλερτ» της συγκυβέρνησης. Το κάνει για έναν ακόμα λόγο. Διότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών.
   Έτσι, σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη εμφανίζονται έτοιμοι να συμφωνήσουν με τη Ν.Δ. σε σειρά ζητημάτων την «επόμενη μέρα» θέτοντας ήδη τους όρους τους, οι οποίοι ταυτίζονται σε πολλά σημεία με αυτούς της Ν.Δ. και αποκλείουν συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την κατάργηση της απλής αναλογικής και των νόμων Κατρούγκαλου και Παρασκευόπουλου και την εκλογή ΠτΔ από τον «ευρύτερο προοδευτικό χώρο».
   Λένε ότι όλα θα τα απαντήσει η ψήφος του λαού και ότι «έχουμε αποδείξει πως δεν βάζουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.