15 Μαΐ 2019

Ανοιχτή επιστολή προς κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, Δήμαρχο Αρταίων, ενταύθα

Η έλλειψη σεβασμού στους νεκρούς αποτελεί μεγάλη ύβρι, όπως και ο εμπαιγμός ανθρώπων που βιώνουν τραγικές καταστάσεις



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ: κ. Χρήστο Τσιρογιάννη
Δήμαρχο Αρταίων
  
Κύριε Δήμαρχε,
Οδυνηρή έκπληξη και βαθιά λύπη, εξακολουθούν να με διακατέχουν, από την αντιμετώπιση που έτυχε η οικογένειά μου, από εσάς και τους στενούς σας συνεργάτες, όταν απευθυνθήκαμε στο Δήμο Αρταίων, για την έκδοση άδειας ταφής, της αδελφής μου Ελένης Μπασδέκη, που απεβίωσε την Πρωτομαγιά του 2019.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σιαφάκας, επικαλούμενος νομοθετική διάταξη της Υγειονομικής Υπηρεσίας, αρνήθηκε αρχικά να χορηγήσει άδεια ταφής στον οικογενειακό μας τάφο στο παλαιό Κοιμητήριο Άρτας, του οποίου είμαι υπόχρεος και για την χρήση του δεν οφείλω στο Δήμο Αρταίων ούτε ΕΝΑ ευρώ.

Στην εύλογη αντίδρασή μου, επικαλέστηκε πιθανές καταγγελίες από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και δήλωνε ότι δεν επιθυμεί να πάει φυλακή!!!! Κανείς βεβαίως από εμάς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο για κανέναν, πόσο μάλλον για πολιτικά πρόσωπα της Άρτας.

Στη συνέχεια, και επί τρεις περίπου ώρες, ήταν παρών στο παλαιό Κοιμητήριο μαζί μου και αναζητούσε τρόπους να γίνει η ταφή στο παλαιό Κοιμητήριο.

Αναρωτιέμαι πως θα συνέβαινε αυτό, αφού η νομοθεσία που επικαλέστηκε για την απαγόρευση της ταφής ήταν τόσο αυστηρή, για να κινδυνεύει ο άνθρωπος με φυλάκιση!!!

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι, από πουθενά δεν πρόκυπτε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως μας διαβεβαίωσαν ιατροί και φυσικά δεν υπήρχε σύγκρουση με τους θρησκευτικούς κανόνες.

Προτάθηκαν πολλές λύσεις (επικαλούμαι επώνυμες μαρτυρίες αν χρειαστεί) και συνεχώς με διάφορες δικαιολογίες κωλυσιεργούσε, μη δίνοντας λύση και παρατείνοντας την αγωνία μας.

Τελικά έφυγε, υποσχόμενος πως σε λίγα λεπτά θα με ενημερώσει επισήμως, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Κανείς από εσάς δεν απαντούσε στα συνεχή τηλεφωνήματα εμού και στενών φιλικών και συγγενικών μου προσώπων, με αποτέλεσμα λίγες ώρες πριν την ταφή, να μην ξέρουμε πού να εναποθέσουμε τη σορό μετά την εξόδιο ακολουθία!!!

Κύριε Δήμαρχε,
Η νομοθεσία θα αναζητηθεί αρμοδίως και θα δοθούν οι απαντήσεις σε όλους.

Δεν γνωρίζω αν έχετε διαβάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Είμαι σίγουρος όμως ότι, αν την έχετε διαβάσει, δεν την έχετε κατανοήσει.

Κύριε Δήμαρχε,
Υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων, είναι το δίκιο των ανθρώπων!!!
Το δίκιο της αδελφής μου Ελένης, ήταν να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της να ταφεί μαζί με την λατρεμένη μας αδελφή Δήμητρα και τους αγαπημένους μας γονείς στην τελευταία τους κατοικία, στον οικογενειακό μας τάφο, στην αγκαλιά της αρτινής γης.

Εσείς μόνο δεν το αντιληφθήκατε αυτό και ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την στάση.

Σε αντίθεση με σας και τους συνεργάτες σας, το αντιλήφθηκε σύσσωμη η κοινωνία της Άρτας και απευθύνθηκαν σε σας ζητώντας το δίκιο. Δικηγόροι, συνάδελφοι και φίλοι της αδελφής μου, στενοί σας συνεργάτες, εκπρόσωποι Συλλόγων και Επιστημονικών Φορέων, πολιτικοί εκπρόσωποι της πόλης και του Νομού.

Για τους δικούς σας λόγους, επιλέξατε να μην αφουγκραστείτε την επιθυμία των ανθρώπων, για να γίνει κάτι που σε όλους έμοιαζε σαν το αυτονόητο.

Σχήμα οξύμωρο να μην αντιλαμβάνεται ο πρώτος πολίτης τις βουλές της πόλης του σε τόσο βαθιά ηθικά ζητήματα.

Κύριε Δήμαρχε,
Δεν σεβαστήκατε εσείς και οι στενοί σας συνεργάτες, μια οικογένεια που βίωνε μια συγκλονιστική τραγωδία, παρά με εμπαίζατε επί τέσσερις ώρες στο χώρο του παλαιού Κοιμητηρίου, αφήνοντάς με να αναμένω άραγε τι;;;

Η έλλειψη σεβασμού στους νεκρούς αποτελεί μεγάλη ύβρι, όπως και ο εμπαιγμός ανθρώπων που βιώνουν τραγικές καταστάσεις.

Το γεγονός ότι κανείς από σας δεν απαντούσε στα συνεχή τηλεφωνήματά μας και ουδείς ασχολήθηκε για να υποδείξει το χώρο ταφής, με υποχρεώνουν να απευθυνθώ σε εσάς δημόσια.

Κύριε Δήμαρχε,
Οι ανθρώπινες τραγωδίες δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και αδυνατώ να σκεφθώ ότι θα υπήρχε έστω και ένας πολίτης της Άρτας, που θα σας εγκαλούσε για το λόγο αυτό.

Η ανθρωπιά αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας πολιτισμένης, αναπτυγμένης και δίκαιης κοινωνίας.

Δυστυχώς εσείς και οι συνεργάτες σας δεν την επιδείξατε και εκφράζω τη βαθιά μου λύπη.

Άρτα 14-5-2019
Λεωνίδας Μπασδέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.