16 Μαΐ 2019

Βουλή: Ψηφίστηκαν 120 δόσεις, 13η σύνταξη και μείωση ΦΠA - VIDEO

- Αλέξης Τσίπρας: Νέα θετικά μέτρα στο τέλος του χρόνου
- Προς ΝΔ: «Και την επόμενη τετραετία θα ψηφίζετε τα μέτρα μας»


   Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις και οι τροπολογίες για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια.
   Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».
   Τις τροπολογίες για τον ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».
   Τις θετικές συνέπειες του νομοσχεδίου σε νοικοκυριά και οικονομία ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αποκαθιστούν τις αδικίες που γέννησε η κρίση και τα μνημόνια από τον Αύγουστο του 2018 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου λόγω της θετικής πορείας της Οικονομίας.
   Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και τους είπε: «σας εύχομαι και την επόμενη τετραετία να είστε σε αυτά τα έδρανα, ώστε, παρά τις διαφωνίες σας, να ψηφίζετε θετικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας»
   Η οικονομία υπεραποδίδει με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στο τέλος του χρόνου θα υπάρξουν δυνατότητες για νέα θετικά μέτρα προέβλεψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για την 13η σύνταξη, την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και την ενέργεια, και τις 120 δόσεις για οφειλές στο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με όσα λέει ο Κ. Μητσοτάκης «έχει φοβηθεί το μάτι των πολλών».

  «Και την επόμενη τετραετία θα ψηφίζετε τα μέτρα μας»
   Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και τους είπε: «σας εύχομαι και την επόμενη τετραετία να είστε σε αυτά τα έδρανα ώστε παρά τις διαφωνίες σας να ψηφίζετε θετικά μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνίας».
   «Μου αρκεί που έρχεστε και τα ψηφίζατε ένα προς ένα παρά το ότι δεν τα πιστεύετε. Μου αρκεί, διότι, με τα όσα έχει αρχίσει να λέει ο Κ. Μητσοτάκης, έχει αρχίσει να σας φοβάται το μάτι των πολλών. Ξέρω ότι διαφωνείτε. Ότι θα θέλατε ο δημοσιονομικός χώρος να καλυφθεί από φοροελαφρύνσεις στον μεγάλο πλούτο και από δωράκια στην οικονομική ολιγαρχία. Όμως, δυστυχώς για σας, όσο είμαστε εμείς εδώ θα κατευθύνεται στους πολλούς, στους αδύναμους» τόνισε ο πρωθυπουργός.
   «Υπάρχει μία παγωμάρα, μία αμηχανία, μία ισχνή συμμετοχή από την πλευρά της ΝΔ και μία επιχειρηματολογία και μία στάση που, πέρα από αμήχαν,η είναι και αντιφατική. Την μία μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό και την άλλη ότι δεν δίνουμε πολλές παροχές και λαϊκισμό. Την μία δεν εγγυάστε για την μονιμότητα της 13ης σύνταξης και την άλλη την ψηφίζετε στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι δεν είναι παραπάνω», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε δεικτικά: «πάλι καλά που δεν είναι ίδια η αντίδραση της ΝΔ με αυτή του 2016 όταν δώσαμε την εφάπαξ παροχή. Τότε λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο την πορεία της χώρας τα δημόσια οικονομικά της και ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση. Τότε έσπευσε ο Σόιμπλε να κάνει την δουλειά σας αφού του στρώσατε το χαλί. Τώρα ανέλαβε να το κάνει ο Βέμπερ».



  Θα αυξηθεί και η 13η σύνταξη 
   Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όλα είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Το επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό κυρίως σε όσους μιλούν για προεκλογικές παροχές. Η κατάσταση της οικονομίας μας δίνει την δυνατότητα να τα εντάξουμε στον μακροχρόνιο προγραμματισμό μας».
   Μάλιστα προχώρησε σε μία εκτίμηση με μεγάλο ενδιαφέρον: «είναι μέτρα με φιλολαϊκό χαρακτήρα που θα έχουν σημαντική και θετική επίπτωση στην οικονομία. Καταγράφω την πρόβλεψη ότι τα μέτρα μετά την εξάμηνη εφαρμογή τους θα επιφέρουν ακόμη θετικότερες ειδήσεις για την οικονομία, τον δημοσιονομικό χώρο και ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητα για νέα θετικά μέτρα στο τέλος του χρόνου» τόνισε.
   Ακόμη ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην 13η σύνταξη, διαβεβαίωσε πως «όσο βελτιώνεται η κατάσταση της οικονομίας τόσο θα μας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσό».
   Επίσης τόνισε ότι «από Δευτέρα κιόλας το καλάθι των νοικοκυριών ελαφρύνεται σημαντικά, καθώς όλα τα τρόφιμα θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ».
   «Η σημερινή ψήφιση των θετικών μέτρων είναι μία ιστορική στιγμή καθώς κορυφώνεται μία θετική πορεία από τον Αύγουστο και μετά και την έξοδο από τα μνημόνια», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «μετά από 8 χρόνια θυσιών έχει ξημερώσει μία νέα εποχή που δίνει προοπτική δικαίωσης για τον λαό. Η κυβέρνηση εργάσθηκε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και κυρίως με σεβασμό απέναντι σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που επλήγη από την κρίση. Αυτός ήταν ο στόχος μας να φτάσουμε με την κοινωνία όρθια ώστε από τούδε και στο εξής να προχωρήσουμε σταδιακά στην ελάφρυνση των βαρών».
   «Χάρις στην υπεραπόδοση της οικονομίας και την δυνατότητα που έχουμε να σχεδιάζουμε με ασφάλεια την οικονομική πορεία, έχοντας πιάσει τους στόχους, μπορούμε να ψηφίσουμε θετικά μέτρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και θύμισε τα θετικά μέτρα που υλοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2018 και μετά: συλλογικές διαπραγματεύσεις, αύξηση 11% του κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους, κοινωνικό μέρισμα για τρίτη συνεχή χρονιά, υλοποίηση των μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, μείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως για την λαϊκή κατοικία, ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, 4.500 προσλήψεις για την ειδική αγωγή και προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.