26 Απρ 2019

Στην Κορωνησία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Δημοτικής Αναγέννησης για τον Πολιτισμό - VIDEO

- Τζένη Ταπραντζή: Νοιώθουμε τυχεροί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μια περιοχή που ευλογήθηκε από την φύση, μα τα τελευταία χρόνια βάλτωσε στη στασιμότητα
- Οι 3 Δέσμες Δράσεων για τον Πολιτισμό, οι θέσεις της παράταξης για τα αδέσποτα και τις χωροταξικές παρεμβάσεις


   Μετά τη Ροδαυγή, όπου, το Σάββατο 20 Απριλίου, η υποψήφια δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης", Τζένη Ταπραντζή, παρουσίασε το πρώτο κομμάτι του προγράμματος της παράταξης για τον Τουρισμό, Πρωτογενή τομέα και Αθλητισμό (δείτε ΕΔΩ), χθες, Μ. Πέμπτη το μεσημέρι, παρουσιάστηκε στην πανέμορφη Κορωνησία το δεύτερο μέρος του προγράμματος, που αφορά τον Πολιτισμό στο Δήμο μας.
   Στην εισαγωγική της ομιλία η Τζένη Ταπραντζή επεσήμανε:



   "αγαπητές φίλες και φίλοι,
   πιστοί στην δέσμευσή μας πως θα κάνουμε ότι περνάει απ' το χέρι μας για να αναδείξουμε όλη την επικράτεια του Δήμου μας, κάθε σπιθαμή του, είμαστε σήμερα εδώ, μετά την Ροδαυγή, για να παρουσιάσουμε το δεύτερο κομμάτι του προγράμματός μας.
   Νοιώθουμε περήφανοι, όπως έχουμε ξαναπεί, να θεωρούμε αυτό το πρόγραμμα πραγματικά αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς των επιτροπών μας, που, αφουγκραζόμενοι την ευρύτερη κοινωνία, και με την δική μου επιστασία, ως επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης" και ως υποψήφια Δήμαρχος, παρουσιάζουμε και σήμερα εδώ.
   Και δεν είναι τυχαίο, που και εδώ, στην άλλη ακριτιά του Δήμου μας, την Κορωνησία το συνεχίζουμε. Το 'χουμε ξαναπεί, πως νοιώθουμε τυχεροί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μια περιοχή, που ευλογήθηκε από την φύση μα τα τελευταία χρόνια βάλτωσε σε στασιμότητα.
   Η Κορωνησία είναι ένας τέτοιος τόπος, τόπος που γεμίζει με αναμνήσεις τα παιδικά μας χρόνια αλλά και τις συχνότατες γρήγορες αποδράσεις μας καιρό τώρα, έστω και για μια γρήγορη επαφή με τον παράδεισό της"

   Στη συνέχεια, η υποψήφια δήμαρχος έδωσε το λόγο στον πανεπιστημιακό Χάρη Σαρρή,, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της Δημοτικής Αναγέννησης με τις 3 Δέσμες Δράσεων για τον Πολιτισμό:

Πολιτισμός

Τι είναι, τελικά, ο Πολιτισμός;

Είναι άραγε ένα «κερασάκι στην τούρτα», μια «πολυτέλεια», σε αντιδιαστολή με τις «πραγματικές» βιοτικές ανάγκες;

Είναι ένα πεδίο επίδειξης αποκομμένο από την καθημερινότητα και την πραγματικότητα, μέσα από οποίο οι «έχοντες» και οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», επιβεβαιώνουν την «ανωτερότητά» τους (και επιβάλλουν υπόγεια την εξουσία τους...) έναντι των «κοινών θνητών»;

Μήπως, τελικά, ο Πολιτισμός είναι στην συνείδηση των περισσότερων κάτι το «θολό» που χρησιμοποιείται εντέχνως από κάποιους ως άλλοθι και ως εργαλείο;

Για εμάς, τη Δημοτική Αναγέννηση, Πολιτισμός είναι πάνω απ’ όλα το σύνολο των αξιών που μοιράζεται μια κοινωνία. Όχι μόνον τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά και οι πιο λεπτές αποχρώσεις της καθημερινότητας. Όλα όσα, με άλλα λόγια, δίνουν ποιότητα στη ζωή μας.

Αν ποιότητα στη ζωή μας δίνει η παραγωγή και διαχείριση των αγαθών, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη μέσα από τον τουρισμό, η κοινωνική μέριμνα, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, η εξυπηρέτηση του πολίτη, τότε ο Πολιτισμός ταυτίζεται με αυτό που θα έπρεπε να κάνει μια Δημοτική Αρχή!.. Αν, αντίθετα, μια Δημοτική Αρχή δεν διαπνέεται από αυτές τις αρχές, τότε οδηγούμαστε σε μια στείρα «διαχείριση» που χρησιμοποιεί τον Πολιτισμό ως άλλοθι για να εξυπηρετήσει αλλότριες επιδιώξεις, μακριά από αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο πολίτης. Τα παραδείγματα πολλά...

Δεν αρκεί ένα φεστιβάλ-υπερπαραγωγή, μια μεγάλη συναυλία, μια «τρανταχτή» παράσταση, τα οποία τελικά λειτουργούν ως πυροτεχνήματα. Δουλειά του Δήμου είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι κάθε λογής δράσεις να γίνονται αφορμή για να επικοινωνούν, να εκφράζονται, να εξελίσσονται και να ευημερούν οι πολίτες.

Υπηρετώντας το όραμα αυτό, οραματιζόμαστε και προτείνουμε τρεις δέσμες δράσεων για τον Πολιτισμό.

Οραματιζόμαστε τους δημότες συμμέτοχους και συνδημιουργούς για το χτίσιμο μιας άλλης Άρτας, παραγωγικής και γενναιόδωρης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Για την Άρτα της ζωής μας!

Πρώτη Δέσμη Δράσεων: Η γειτονιά και οι άνθρωποι

 Οραματιζόμαστε μια «από κάτω προς τα πάνω» λειτουργία των πολιτιστικών δράσεων και όχι μια «από πάνω προς τα κάτω» επιβολή τους, από μια κεντρική εξουσία για λόγους μικροπολιτικούς. Που σημαίνει ότι θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό μέσον προτάσεις δομημένες στην ανθρώπινη κλίμακα, οι οποίες θα προάγουν την κοινοτικότητα, την συλλογικότητα. Δεν είναι θέμα χρημάτων πάντα. Είναι θέμα κουλτούρας και οράματος... Τέτοιες ιδέες θα μπορούσαν –ενδεικτικά–  να είναι:

-         Θεματικές κατασκηνώσεις, στις οποίες θα συνδυάζεται η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά ζητήματα. Μέσα από τις δράσεις αυτές θα είναι δυνατόν να ενισχυθεί μια ήπια μορφή θεματικού τουρισμού, η οποία θα συμβάλλει αποφασιστικά στην εξωστρέφεια της Άρτας.
-         Τέχνες-εκπαίδευση-οργάνωση εκδηλώσεων: μικρής κλίμακας φεστιβάλ, σεμινάρια, διαδραστικά εργαστήρια κ.λπ. με σκοπό την διάχυση στην τοπική κοινωνία και την διάδραση με αυτήν. Ερευνητικές δράσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
-         Ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης Συλλόγων (Σύλλογος Αιμοδοτών, Σύλλογος Εθελοντών κ.λπ.) με εξασφάλιση στέγης και παροχές σε εξοπλισμό, εκπαίδευση κ.ά. Παράλληλα, συντονισμός της δράσης των Συλλόγων σε ένα δίκτυο δραστηριοτήτων, το οποίο, από τη μια, θα «συνομιλεί» με τα κάθε λογής πολιτιστικά δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα στην Άρτα και, από την άλλη, θα αποτελεί τον «πρεσβευτή» της Άρτας πέρα από τα όριά της (συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ, αδελφοποιήσεις, διαγωνισμοί, συνέδρια κ.λπ.).
-         Ανάπλαση δημόσιων χώρων με την συμμετοχή των πολιτών, σχολείων, συλλόγων κ.λπ. στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτιστικών δράσεων (π.χ. καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών από ομάδες εθελοντών με αντάλλαγμα την παροχή φιλοξενίας και οικοτουριστικών δράσεων).
-         Κυκλοφοριακό: Καμπάνια για μείωση αυτοκινήτων και αύξηση ποδηλάτων. Εκπόνηση κοινού σχεδίου δράσης με την Τροχαία και το ΚΤΕΛ, καθιέρωση κυκλικών λεωφορειακών γραμμών που θα καλύπτουν την αγορά της πόλης, επανεξέταση της μελέτης για το τραμ.
-         Καθιέρωση του Συμπαραστάτη του Δημότη.

Δεύτερη Δέσμη Δράσεων: Η πολιτιστική κληρονομιά και οι θεσμοί

Η Άρτα είναι μια περιοχή η οποία έχει κατοικηθεί από πάρα πολύ παλαιά. Μια βόλτα στην πόλη είναι αρκετή για να δει κανείς τα τείχη της αρχαίας Αμβρακίας, τις πάμπολλες βυζαντινές εκκλησίες, μνημεία της Οθωμανικής περιόδου, οικήματα διαφόρων αρχιτεκτονικών ρυθμών... Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικοί θεσμοί (βιβλιοθήκες, μουσεία, ιστορικοί σύλλογοι κ.ά.) οι οποίοι έχουν σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Όλα αυτά, τόσο τα μεγάλα και σπουδαία, όσο και τα μικρά, τα «ταπεινά», τα οποία ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη συλλογική μνήμη, συνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας.

Δυστυχώς μέχρι τώρα όλος αυτός ο πλούτος είναι ουσιαστικά διασκορπισμένος και αναξιοποίητος. Τα μνημεία, οι τόποι της ιστορικής μνήμης καθώς και οι θεσμοί αντιμετωπίζονται ως μονάδες ασύνδετες μεταξύ τους, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και αφήγημα, χωρίς πολλές φορές οι χώροι να είναι επισκέψιμοι και κυρίως χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον Αρτινό (πόσο μάλλον στον επισκέπτη...) να σχηματίσει μια εικόνα για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της περιοχής.

Υποχρέωση του Δήμου είναι να κινητοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση, ώστε τα κομμάτια αυτού του "παζλ" να ενωθούν μεταξύ τους, αναδεικνύοντας την πραγματική εικόνα της Άρτας.

-         Τα μεγάλα μνημεία θα πρέπει να ενταχθούν σε δίκτυα πολιτιστικών διαδρομών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογική υπηρεσία, διεύθυνση βυζαντινών αρχαιοτήτων κ.λπ.). Ο Δήμος θα πρέπει να υποστηρίξει τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου κάθε μνημείου, την προσβασιμότητα και την συγκοινωνία.
-         Είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθεί η ένταξη της Βυζαντινής Άρτας στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO). Ο Δήμος θα πρέπει να θέσει υπό την αιγίδα του την σύνταξη του σχετικού φακέλου, συντονίζοντας μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από ειδικούς επιστήμονες.
-         Θα πρέπει, επίσης, να υλοποιηθούν προγράμματα ψηφιακής μουσειολογίας αξιοποιώντας τα μέσα και τις ευκολίες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, με φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους καθώς και με ερευνητικούς φορείς και συλλόγους. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατές τόσο εικονικές ξεναγήσεις στα μνημεία, όσο και η υποστήριξη μιας «πολιτιστικής βόλτας» στην πόλη.
-         Τα «μικρά» μνημεία (τόποι ιστορικής μνήμης, πλατείες, οικήματα κ.λπ.) θα πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους στην κοινοτική ζωή, τόσο μέσα από την ένταξή τους στους «θεματικούς περιπάτους» όσο και με την διεξαγωγή εκδηλώσεων σε αυτά (συναυλίες, προβολές, σεμινάρια κ.λπ.), ώστε η ιστορική διάσταση να συνομιλήσει με την τρέχουσα πραγματικότητα.
-         Θα πρέπει η ιστορική διαδρομή, οι υποδομές και η δυναμική των θεσμών να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής πολιτικής της Άρτας. Θα πρέπει να γίνει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τους συλλόγους, το οποίο θα βοηθήσει ώστε να αναβαθμιστούν οι ιστορικές του υποδομές (Βιβλιοθήκη, Φιλαρμονική). Θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να καταστεί λειτουργική η Διώνη.
-         Θα πρέπει να συστηματοποιηθεί η συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου) για την από κοινού διενέργεια συνεδρίων, φεστιβάλ, ερευνητικών προγραμμάτων και εκδοτικών εγχειρημάτων.
-         Θα πρέπει να υποστηριχθεί η λειτουργία του Μουσικού Σχολείου βάζοντας το κτηριακό του πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα. Είναι ένα «στολίδι» για την Άρτα και είναι στο χέρι μας να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τα παιδιά μας.
-         Θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών κτηρίων καθώς και για την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών τόσο στην πόλη της Άρτας, όσο και στα χωριά, ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός.
-         Θα πρέπει να υποστηριχτεί η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης. Να αποκτήσει διευθυντή με τα ανάλογα τυπικά προσόντα και να καταστεί φορέας εξωστρέφειας για την Άρτα, μέσα από σύνθετες δράσεις και συνέργειες με αντίστοιχους χώρους στην Ήπειρο ή σε άλλες περιοχές.
-         Θα πρέπει να γίνει μια συνολική πρόταση για το Ξενία, και για δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού, συνεδριακού κέντρου και δημοτικής βιβλιοθήκης.
-         Τέλος, μέσα από μια συντονισμένη και στοχευμένη σειρά αδελφοποιήσεων με δήμους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, θα είναι δυνατόν να ενισχυθεί η πρόοδος και η ευημερία των δημοτών και η εξωστρέφεια της Άρτας μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και διδαγμάτων.

Έτσι, η Άρτα θα είναι δυνατόν να αποκτήσει την θέση που δικαιωματικά της ανήκει ως τόπος που προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής και πολιτισμό στους κατοίκους της, καθώς και ως πόλος έλξης επισκεπτών. Γιατί η Άρτα συνδυάζει τα απαράμιλλα πολιτιστικά της μνημεία με την κορυφαία γεωγραφική της θέση, η οποία συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα.

Τρίτη Δέσμη Δράσεων: Η ανάπτυξη

Τι, πραγματικά, σημαίνει «ανάπτυξη»; Σημαίνει το ίδιο για όλους; Επιδιώκουν όλοι την ίδια «ανάπτυξη»;

Πρόκειται για έναν από τους πιο ταλαιπωρημένους και παρεξηγημένους όρους του νεοελληνικού λεξιλογίου. Είναι προφανές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που κάθε φορά χρησιμοποιείται είναι αλληλένδετο με τις ευρύτερες πολιτικές επιλογές. Άλλου είδους «ανάπτυξη» είναι η επένδυση σε μια ρυπογόνο επιχείρηση, η οποία φέρνει κέρδη σε λίγους και ζημία στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον, και άλλου είδους η επένδυση σε ήπιες μορφές τουρισμού, μέσα από την οποία εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ενίσχυση πολλών, μικρής κλίμακας, επιχειρήσεων.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον Πολιτισμό. Από τη μια, τα «έργα βιτρίνας», τα αστραφτερά ονόματα, οι φαντασμαγορικές παραγωγές, τα οποία λειτουργούν σαν «φούσκα»: Δίνουν την ψευδαίσθηση ότι σε έναν Δήμο γίνονται σπουδαία πράγματα, αλλά όταν ξεφουσκώσουν δεν αφήνουν τίποτα ουσιαστικό πίσω τους... Το μόνο που αφήνουν είναι μια «κουλτούρα φούσκας»: μια τεράστια σπατάλη δημοτικών πόρων προς όφελος λίγων επιτήδειων και ένα κοινό εθισμένο στις φούσκες, το οποίο θεωρεί αυτές ως Πολιτισμό.

Εμείς, ως Δημοτική Αναγέννηση, βρισκόμαστε στον αντίποδα αυτής της λογικής. Η ανάπτυξη που πιστεύουμε και υποστηρίζουμε αφορά τους πολλούς, την κοινωνία της Άρτας. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη αν δεν ακολουθηθεί μια «από κάτω προς τα πάνω» δημιουργία υποδομών και θεσμών, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει πολίτες με αυτοπεποίθηση. Πολίτες που θα χαίρονται την Άρτα και θα επιδιώκουν, με τη σειρά τους, να προσφέρουν σε αυτήν για να την παραδώσουν καλύτερη απ’ ό,τι την παρέλαβαν.

Η ανάπτυξη αυτή βασίζεται σε μικρές, αλλά και μεγαλύτερες, στοχευμένες δράσεις, οι οποίες όμως διαπνέονται από μια κοινή στρατηγική και ένα κοινό όραμα σχετικά με το σε ποιους απευθύνονται και τι επιδιώκουν. Σημειώνουμε εδώ κάποιες από αυτές τις δράσεις

-         Οργάνωση «πακέτων υπηρεσιών» για αρχαιολογικό και θρησκευτικό τουρισμό, τα οποία θα απευθύνονται σε επαγγελματίες (π.χ.: οργανωμένη επίσκεψη σε βυζαντινές εκκλησίες, σε συνδυασμό με εκδρομές, περιήγηση σε μονοπάτια, ειδικές ξεναγήσεις και σεμιναριακές δράσεις σε συνεργασία με θεσμούς κ.ά.)
-         Οργάνωση υποδοχής ακαδημαϊκών επισκεπτών (π.χ.: συνέδρια, σε συνδυασμό με επισκέψεις σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες κ.λπ.).
-         Νέο πλαίσιο σχέσης με το Πανεπιστήμιο, ώστε να μην αποτελεί έναν απομονωμένο κόσμο, αλλά οι δράσεις του να συνομιλούν και να διαχέονται στην τοπική κοινωνία.
-         Καταγραφή των δημοτικών χώρων που μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα. Χαρτογράφηση μονοπατιών σε συνεργασία με μαθητές/φοιτητές, ημι-οργανωμένος αθλητισμός (π.χ. mountain bike στον λόγο Περάνθης, χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας (Γεφύρι, παραποτάμιο πάρκο, Αμβρακικός κ.λπ.).
-         Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ηπείρου
-         Ενίσχυση των θεατρικών ομάδων, επιδίωξη δημιουργίας ΔΗΠΕΘΕ.
Προβολή αγροδιατροφικών προϊόντων και ενθάρρυνση της τυποποίησής τους. Ετήσια fora, ετήσιο δημοτικό «εύγε» στην καλύτερη επιχείρηση.


   Στη συνέχεια, η Τζένη Ταπραντζή έκλεισε την εκδήλωση, αναφερόμενη στις θέσεις της παράταξης για τα αδέσποτα και τις χωροταξικές παρεμβάσεις, δίνοντας ραντεβού για την εκδήλωση παρουσίασης του τρίτου μέρους του προγράμματος, που θα παρουσιαστεί στην πόλη της Άρτας, μετά το Πάσχα.:

Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα

Πιστεύουμε ότι το κριτήριο για να κρίνει κανείς τον πολιτισμό μιας κοινωνίας είναι το πώς φέρεται απέναντι στους πιο αδύναμους, καθώς και το πώς φέρεται απέναντι στα ζώα. Θεωρούμε ότι, σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, η μέριμνα γι’ αυτά θα πρέπει να είναι καθημερινή υπόθεση και όχι μόνον κάτι που αφορά μια ημέρα το χρόνο. Αυτό προϋποθέτει ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών με σκοπό την ανθρώπινη διαχείριση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής, θα προχωρήσουμε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες: 

-         Σύσταση πενταμελούς επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους, μέλη φιλοζωικών σωματείων, από έναν κτηνίατρο και από έναν εκπαιδευτή.
-         Καταγραφή των αδέσποτων σε όλο το Δήμο – δημιουργία μητρώου αδέσποτων ζώων.
-         Σύσταση Δημοτικού Κτηνιατρείου για να αναλάβει την στείρωση, την ηλεκτρονική σήμανση και τον εμβολιασμό όλων των αδέσποτων.
-         Κατασκευή ξύλινων καταλυμάτων, απόλυτα εναρμονισμένων με το περιβάλλον.
-         Τοποθέτηση ταϊστρών και ποτιστρών σε διάφορα σημεία στην πόλη, σε πάρκα, καθώς και σε διάφορα σημεία του Δήμου. Συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές για να γεμίζονται οι ταΐστρες και οι ποτίστρες με τροφή και νερό.
-         Ενημέρωση των πολιτών για τα αδέσποτα μέσα από ημερίδες, ανοιχτές συγκεντρώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία καθώς και μέσα από το διαδίκτυο.
-         Ομαδικές δράσεις, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδεύονται από ειδικούς (κτηνίατρους, εκπαιδευτές) γύρω από τους κανόνες υγιεινής και στους κανόνες συνύπαρξης με τα αδέσποτα ζώα.

Γιατί θεωρούμε ότι τα αδέσποτα ζώα είναι “συγκάτοικοί” μας στον Δήμο, αναπόσπαστα μέλη του αστικού και του αγροτικού περιβάλλοντος. Αξίζουν από εμάς τους ανθρώπους την προσοχή και τη βοήθειά μας. Είναι δείγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού!

  

και για τις

Χωροταξικές παρεμβάσεις

 Οι χωροταξικές παρεμβάσεις συνδέονται κυρίως σε έργα μεγάλης κλίμακας και μακράς πνοής. Οι παρεμβάσεις αυτές απαιτούν όραμα, σχεδιασμό, αίσθηση του μέτρου, συντονισμό, συνεργασία με όμορους Δήμους, καθώς και με την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση. Επίσης απαιτούν εγρήγορση, εργατικότητα και αγώνα για την διασφάλιση πόρων από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια. Είναι ένα «ομαδικό σπορ» και τα αποτελέσματά τους συχνά αργούν να φανούν. Είναι, ωστόσο, το βαρόμετρο για την αποτελεσματικότητα μιας Δημοτικής Αρχής.

Μετά την δρομολόγηση του οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου, έργο το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2015 και δημοπρατήθηκε το 2016, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την επέκταση του σχεδίου πόλεως της Άρτας με επίκεντρο τον Άραχθο: με επέκταση του Σχεδίου στην περιοχή ανάμεσα στον Περιφερειακό και στο ποτάμι, με υλοποίηση της επέκτασης στην πέραν του Τριγώνου περιοχή, καθώς και από το ποτάμι μέχρι τις Εργατικές Κατοικίες και την Ελεούσα. Στο πλαίσιο αυτό, με δύο νέες γεφυρώσεις, θα μπορέσει να συνδεθεί η Άρτα με την Γραμμενίτσα και την Βλαχέρνα, καθώς και με τις Κεραμάτες. Είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, επίσης, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης της Άρτας είναι το κυκλοφοριακό. Επιβάλλεται να γίνει μια συνολική μελέτη σε συνεργασία με την Τροχαία και τα ΚΤΕΛ, η οποία θα προτείνει λύσεις με βάση τις τρέχουσες ανάγκες και την εμπειρία των συμμετεχόντων, ώστε να αποσυμφορηθεί το οδικό δίκτυο και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Επιβάλλεται η δημιουργία ενός δικτύου χώρων στάθμευσης περιμετρικά (όπως για παράδειγμα στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου) και η σύνδεση των χώρων αυτών με δωρεάν δρομολόγια λεωφορείων του Δήμου τα οποία ήδη υπάρχουν και θα μπορούσαν να κάνουν κυκλικές διαδρομές. Παράλληλα, είναι επιβεβλημένο να γίνει καμπάνια για την διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου, η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να χωροθετηθεί ένα αμαξοστάσιο του Δήμου στο οποίο θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα μια πρώτου  βαθμού συντήρηση και επισκευή των δημοτικών οχημάτων και μηχανημάτων, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομία και τον έλεγχο των σχετικών δαπανών.
Εξαιρετικής σημασίας, τέλος, είναι η φροντίδα και ο σεβασμός των δημόσιων χώρων από όλους, καθώς και η καλλιέργεια της κουλτούρας του δημόσιου χώρου μέσα από αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Είναι ο κατεξοχήν τομέας όπου, με μικρό κόστος, μπορούν να επιτευχθούν πολλαπλάσια αποτελέσματα. Τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να είναι η διαμόρφωση χώρων αναψυχής και βόλτας στη λίμνη, βόλτες με βάρκες, αθλητικές δράσεις στον Λόφο Περάνθης, παιδικές χαρές, πίστες για skateboard και bmx κ.ά.

αγαπητές φίλοι και φίλες,
εδώ τελειώνουμε με τις 2 πρώτες παρουσιάσεις του προγράμματός μας.
το τελευταίο κομμάτι του θα το παρουσιάσουμε στην έδρα του Δήμου μας, στην πόλη της Άρτας μαζί με τους υποψηφίους μας.
και 'μέρες που είναι,
 καλό Πάσχα σε όλους, με την ψυχή μας έτοιμη, μαζί με την Ανάσταση να ανεβεί ένα σκαλί πιο πάνω...
και μην ξεχνιόμαστε...
στην Άρτα της ζωής μας...όλοι εκεί! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.