12 Φεβ 2019

Γιάννενα: Ανεκμετάλλευτη αγροτική γη σε νέους για να καλλιεργήσουν αρωματικά-θεραπευτικά φυτά

Θα γίνει εκπαίδευση νέων ανέργων στην καλλιέργεια, την επεξεργασία του προϊόντος, στην τυποποίησή του, αλλά και στη διάθεσή του στις αγορές


   Νέες θέσεις εργασίας από την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου πλούτου των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων, που ανήκουν στον Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και γενικότερα, η ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής, είναι οι στόχοι του εγχειρήματος της δημοτική αρχής να συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη».
   Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας είναι η καλλιέργεια αρωματικών-θεραπευτικών φυτών. «Η Ήπειρος έχει εξαιρετικές συνθήκες για ποιοτικά προϊόντα, διαθέτει χιλιάδες αυτοφυή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γνωστά από την αρχαιότητα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος για τον πρωτογενή τομέα, Βασιλική Μέγα.
   Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται από την κ. Μέγα σημαντικό, γιατί, όπως αναφέρει, «η καλλιέργεια αρωματικών-θεραπευτικών φυτών, αλλά και άλλων δυναμικών καλλιεργειών, καθώς η επεξεργασία και η τυποποίηση των προϊόντων, αλλά και η διάθεσή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά, αξιοποιεί τη δημοτική αγροτική περιουσία και βάζει ένα λιθαράκι για την καταπολέμηση της ανεργίας σε έναν τόπο που καταγράφει υψηλά ποσοστά».
   Παράλληλα, η κ. Μέγα σημειώνει πως, έως σήμερα, παρά τις εξαιρετικές συνθήκες για ποιοτικά προϊόντα, δεν υπάρχει στην περιοχή οργανωμένη βάση τέτοιων φυτών, ούτε οι κατάλληλες υποδομές για την επεξεργασία και την τυποποίηση τους και τονίζει ότι «η συμβολή του Δήμου, μέσα από συνεργασίες, ανάλογες με το συγκεκριμένο δίκτυο, στοχεύει στην υποστήριξη όλων των σταδίων αυτής της παραγωγής».
   Στους επόμενους δύο μήνες έμπειροι επιστήμονες, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις διαθέσιμες εκτάσεις, τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα καλύτερα μοντέλα εφαρμογής. Επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση νέων ανέργων στην καλλιέργεια, την επεξεργασία του προϊόντος, στην τυποποίησή του, αλλά και στη διάθεσή του στις αγορές.
   Η συνεργασία με την «Εύξεινη Πόλη» αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών του Δήμου, που αφορούν κυρίως νέους αγρότες και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα.
   Η κ. Μέγα τονίζει πως ο Δήμος Ιωαννιτών θεωρεί τον πρωτογενή τομέα σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής και, ήδη, υλοποιεί σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση. «Δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους αγρότες, που αναζητούν εκτάσεις για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, να αξιοποιήσουν αγροτικά ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, μέσω της παραχώρησής τους και με ευνοϊκούς όρους».
   Να σημειωθεί πως η Ήπειρος, έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενδιαφέροντος Κινέζων ειδικών επιστημόνων σε βότανα, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί την περιοχή με ζητούμενο τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.