7 Φεβ 2019

Ανακαλύφθηκαν μοναδικές, ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες στη γαρίδα, τη σαρδέλα και την κουτσομούρα του Αμβρακικού

Μελέτη για τα αλιεύματα του Αμβρακικού αποκάλυψε κρυμμένους διατροφικούς «θησαυρούς»


   Στα νερά του Αμβρακικού Κόλπου κρύβονται διατροφικοί «θησαυροί». Αυτό έδειξε μελέτη σχετικά με τα αλιεύματα του Αμβρακικού και συγκεκριμένα τη σαρδέλα, τη γαρίδα και την κουτσομούρα.
   Τα αποτελέσματα που αποκάλυψαν τον πρωτεϊνικό (και όχι μόνο) πλούτο των ιχθυηρών του Αμβρακικού βασίστηκαν σε αναλύσεις που διεξήγαγαν οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ δρες Θανάσης Αναγνωστόπουλος και Γιώργος Τσάγκαρης με χρήση της φασματομετρίας μάζας υψηλής ευκρίνειας.
   Σε ημερίδα που έλαβε χώρα στην Πρέβεζα, ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας του έργου, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Σκούφος ανέφερε ότι στη γαρίδα, τη σαρδέλα και την κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές, ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητες.
   Για πρώτη φορά διεθνώς αναλύθηκαν με χρήση της φασματομετρίας μάζας υψηλής ευκρίνειας δείγματα σαρδέλας, γαρίδας και κουτσομούρας από τον Αμβρακικό Κόλπο, τον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο, το Ιόνιο και το Θρακικό Πέλαγος.
   Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1.003 πρωτεΐνες εκ των οποίων οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και οι 56 εξ αυτών έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
   Μεταξύ των πρωτεϊνών βρέθηκαν κάποιες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία της όρασης, του καρδιακού μυός, του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος (αναστέλλοντας τη δράση ιών όπως της γρίπης) αλλά και με τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων.
   Για πρώτη φορά επίσης εντοπίστηκε στη σαρδέλα του Αμβρακικού η ορμόνη λεπτίνη που συνδέεται άμεσα με τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
   Οι 556 πρωτεΐνες που εκφράζονται αποκλειστικά στη σαρδέλα του Αμβρακικού μπορούν να αποτελέσουν στόχο για την ταυτοποίηση, την ιχνηλασιμότητα και τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου πληθυσμού σαρδέλας.
   Στη γαρίδα του Αμβρακικού απομονώθηκαν 347 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και οι 22 εξ αυτών διαθέτουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά.
   Μεταξύ των πολύτιμων πρωτεϊνών που εντοπίστηκαν ορισμένες σχετίζονται με την ανάπτυξη συστημάτων όπως το νευρικό σύστημα ενώ άλλες διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, αγγειοδιασταλτικές, νευροδιαβιβαστικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες.
   Επίσης η γαρίδα Αμβρακικού αποδείχθηκε ότι περιέχει ινσουλίνη (είναι η πρώτη τέτοια αναφορά παγκοσμίως) η οποία συνδέεται άμεσα με τον μεταβολισμό αλλά και πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
   Πλούσια σε πρωτεϊνικό περιεχόμενο αποδείχθηκε και η κουτσομούρα του Αμβρακικού στην οποία εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν 575 πρωτεΐνες αλλά και πολλά ω-3 λιπαρά οξέα (περισσότερα από τα άλλα δύο είδη).
   Δεν κατέστη δυνατή η διάκριση του πληθυσμού του Αμβρακικού από τους πληθυσμούς σε Καλλονή και Ιόνιο, ωστόσο τονίστηκε πως μεταξύ των πρωτεϊνών της κουτσομούρας Αμβρακικού υπάρχουν κάποιες που εμπλέκονται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ομαλή κυτταρική διαίρεση κατά την ανάπτυξη, στην ενεργοποίηση και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
   Εντοπίστηκαν επίσης πρωτεΐνες που διαθέτουν αντιβακτηριδιακή και αντι-ιική δράση καθώς και αντικαρκινική δράση σε ό,τι αφορά το γαστρεντερικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.