23 Ιαν 2019

Όλγα Γεροβασίλη: Θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στη νέα προσπάθεια που κάνουμε μέσα από μία διευρυμένη και ισχυρή παράταξη

- Στην παρουσίαση της περιφερειακής παράταξης "Κοινό των Ηπειρωτών", με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα
- «Εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις, καταστατικές συνεργασίες και πλατιά προοδευτικά μέτωπα»


   Ανοιχτή εκδήλωση στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, στην οποία παρουσιάστηκε το όνομα της παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Ηπείρου Γιώργο Ζάψα.
   Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση της παράταξης του υποψήφιου περιφερειάρχη, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν παρούσα και απηύθυνε χαιρετισμό η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, που στις εκλογές του 2014 ήταν υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ».
   Συγκεκριμένα, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε στην ομιλία της:

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Καλώς σας ξαναβρίσκω.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι μαζί σας σήμερα.
Με πολλούς από σας γνωριζόμαστε απ΄ τον ωραίο και δυνατό αγώνα που δώσαμε στις προηγούμενες εκλογές για την Περιφέρεια.
Με άλλους ήμασταν στην ίδια πλευρά τότε,
με άλλους, όπως με τον φίλο Γιώργο Ζάψα, σε διαφορετική.
Θεωρώ πως είναι απαραίτητο και κρίσιμο να διευκρινίσουμε σήμερα κάτι σχετικά μ’ αυτό.
Το 2014, πολλοί απ’ όσους βρισκόμαστε σήμερα σ’ αυτήν την αίθουσα δίναμε την εκλογική μάχη για την Περιφέρεια Ηπείρου μέσα από διαφορετικές ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ.
Διεκδικούσαμε την εφαρμογή δύο διαφορετικών αυτοδιοικητικών προγραμμάτων, ως αντίπαλοι.
Πεισμένοι, ο καθένας απ’ την πλευρά του, πως το σχέδιο, η πρόταση της παράταξής του, είναι καλύτερη, χρησιμότερη, αποτελεσματικότερη για τους συμπολίτες μας.
Η αντιπαλότητά μας, όμως, άρχιζε και τελείωνε εκεί.
Κι αυτό επειδή πάντοτε, τόσο με τον Γιώργο, όσο και με τους ανθρώπους της Συμμαχίας Ηπειρωτών, στεκόμασταν στην ίδια πλευρά όσον αφορά το μέτωπο της δημοκρατίας απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται.
Και φυσικά, στην ίδια πλευρά του μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις συντηρητικές απόψεις και πρακτικές.
Τα 5 περίπου χρόνια, δε, που έχουν περάσει απ’ τις περασμένες περιφερειακές εκλογές ήταν ένας πολύ πυκνός πολιτικός χρόνος.
Με ανατροπές κι αναδιατάξεις, τόσο για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, όσο και για τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Που αποτυπώνει πλέον μια ανησυχητική άνοδο ακροδεξιών αντιλήψεων.
Γεγονός που σήμερα αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία. Καθιστά αναγκαία την υπεράσπιση, τη στήριξη και την εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις, καταστατικές συνεργασίες και πλατιά προοδευτικά μέτωπα.
Έτσι, σήμερα, βρίσκομαι εδώ για να συνεισφέρω απ’ την πλευρά μου με όλες μου τις δυνάμεις στη νέα προσπάθεια που κάνουμε -και σ΄αυτήν την κατεύθυνση- μέσα από μία διευρυμένη και ισχυρή παράταξη. Με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, τον οποίον κι ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση.
Που συνέπεσε να γίνει μία μέρα μετά τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, για τα οποία θα αναφερθώ για λίγο. Μιας και γνώμη μου είναι πως πρέπει να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του προβληματισμού μας, της ιδεολογικής δουλειάς και του δημόσιου λόγου της παράταξής μας.
Επειδή ο πολιτικός κόσμος, είτε αυτός υπηρετεί την αυτοδιοίκηση, είτε την κεντρική πολιτική πρέπει να δώσει όλες του τις δυνάμεις, όλη του την ενέργεια σε καθημερινά μέτωπα κατά του διχασμού, κόντρα στην ακροδεξιά, την μισαλλοδοξία και τον φασισμό.
Ιδεολογικό και πρακτικό.
Χθες στην Αθήνα, με αφορμή το συλλαλητήριο, ακροδεξιά στοιχεία βρήκαν χώρο δράσης.
Κι αυτός δεν ήταν άλλος απ’ το διχαστικό υπόστρωμα μιας συνειδητής παραπληροφόρησης για ρητά διατυπωμένα ζητήματα, που, μάλιστα, αφορούν κρίσιμα εθνικά θέματα.
Η παράταξη της ΝΔ, αν και ήταν εκ των κύριων εμπνευστών και υποστηρικτών της λεγόμενης εθνικής γραμμής, δηλαδή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων,
παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών πήγε τα πράγματα ακόμη παραπέρα απ’ αυτό μέσα απ’ τις αλλαγές του Συντάγματος της γειτονικής μας χώρας,
δεν διστάζει να παραπληροφορεί δημόσια τους συμπολίτες μας για την εθνότητα και τη γλώσσα των γειτόνων μας.
Ακόμη και μετά τη σαφέστατη, εκ μέρους τους, ρηματική διακοίνωση, που δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για προθέσεις και σκέψεις αλυτρωτισμού και διεκδικήσεων.
Η Συμφωνία των Πρεσπών επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα με τρόπο που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον, δημιουργεί συνθήκες εξωστρέφειας, ενισχύει την ασφάλεια στα Βαλκάνια, προωθεί τη συνανάπτυξη, τις εμπορικές και τις πολιτιστικές ανταλλαγές και ενδυναμώνει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στην περιοχή.
Και ταυτόχρονα, μια για πάντα, κλείνει το δρόμο στην αναγνώριση του γειτονικού μας κράτους ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Και -για να μην ξεχνάμε-,
μέχρι τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας,
όταν αυτήν την ευθύνη -και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια την είχαν οι ίδιοι πολιτικοί που σήμερα φορούν, δήθεν, τη στολή του Μακεδονομάχου-
με αυτήν την ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει αναγνωριστεί το γειτονικό μας κράτος από 140 κράτη παγκοσμίως.
Σε όλη την υπόθεση του λεγόμενου Μακεδονικού, αντί σοβαρής και υπεύθυνης στάσης, όπως απαιτεί η ιστορικότητα της συμφωνίας και ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπουμε μια απαράδεκτη μικροπολιτική εκμετάλλευση από την πλευρά, κυρίως, της         Νέας Δημοκρατίας.
Που δεν βρήκε ούτε μία λέξη να πει για να καταδικάσει τα χθεσινά επεισόδια.
Διαβάζοντας εντελώς λάθος τη συγκυρία η ηγετική ομάδα της ΝΔ εκτιμά πως οι ακροδεξιές εθνικιστικές κορώνες στελεχών της, το «χάιδεμα αυτιών» και το «κλείσιμο ματιού» προς τα δεξιά της θα της επιφέρει πολιτικά κέρδη.
Είναι εντελώς λάθος και -το χειρότερο- είναι και επικίνδυνη αυτή η προσέγγιση.
Το μοναδικό που πετυχαίνει κανείς με τέτοιες πολιτικές επιλογές είναι να δώσει χώρο και κέρδη στην ακροδεξιά.
Κι αυτό αποδείχθηκε και χθες.
Ένα συλλαλητήριο, το οποίο στηρίχθηκε και στο οποίο συμμετείχαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέρους του ΚΙΝΑΛ,
στο οποίο συμμετείχαν και συμπολίτες μας, που, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, τάσσονται ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών,
τελικά καπελώθηκε απ’ τους ακροδεξιούς ΧΑτες, που νομιμοποιήθηκαν μέσα απ’ τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση και βρήκαν έτσι ευκαιρία και χώρο να υλοποιήσουν τη δική τους αντιδημοκρατική ατζέντα.
Με χθεσινό τους στόχο την είσοδο στην Ελληνική Βουλή. Ώστε να καταφέρουν συμβολικό χτύπημα στη Δημοκρατία, το πολίτευμα που «πουλάει την Μακεδονία» όπως πολύ στοχευμένα προπαγανδίζουν καιρό τώρα.
Στην προσπάθειά τους αυτή προκάλεσαν μεγάλες υλικές καταστροφές στον εξωτερικό χώρο του ελληνικού κοινοβουλίου, τραυματισμούς αστυνομικών που εμπόδισαν με επιτυχία το οργανωμένο σχέδιο εισόδου τους στην ελληνική Βουλή, και στοχευμένη βία κατά συγκεκριμένων φωτορεπόρτερς, που κάλυπταν επαγγελματικά το χθεσινό συλλαλητήριο και ήταν στοχευμένοι απ’  την ομάδα των ακροδεξιών.
Φίλες και φίλοι,
Είμαστε πλέον σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, η οικονομία ανατάσσεται και για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια έχει ψηφισθεί ένας Προϋπολογισμός που υλοποιεί τα πρώτα θετικά μέτρα,
μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας.
Παράλληλα η Κυβέρνησή μας έχει προχωρήσει σε σημαντικές θεσμικές αλλαγές που συνιστούν προοδευτική και δημοκρατική τομή.
Η σημερινή μας συμπόρευση είναι ένα ποιοτικό άλμα που ξεκινάει απ’ την θεσμοθετημένη απ’ την Κυβέρνηση καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Μια πάγια θέση της Αριστεράς, για καθαρή αντιστοίχιση της ψήφου με την εκπροσώπηση, χωρίς εκλογικά τεχνάσματα που αλλοιώνουν τις πολιτικές προτιμήσεις των συμπολιτών μας, γίνεται πραγματικότητα.
Ο  Κλεισθένης εισήγαγε την απλή αναλογική, ανοίγοντας έτσι την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κοινωνία, δημιουργώντας το πλαίσιο για συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις.
Που σήμερα, όπως σας είπα και προηγουμένως, είναι τόσο απαραίτητες όσο ποτέ. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου κενό περιεχομένου, αλλά αναγκαιότητα κι ευθύνη όσων έχουν πολιτικό λόγο και ρόλο.
Και η παράταξή μας θα έχει κι απ’ τα δυο.
Και είμαι βέβαιη ότι και ο λόγος και ο ρόλος της μέχρι τον Μάιο, πολύ περισσότερο μετά, θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί.
Εχέγγυο γι’ αυτό είναι ο επικεφαλής μας και όλοι εσείς, οι άνθρωποι της παράταξης.
Καλή δουλειά, καλό αγώνα, καλή μας επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.