17 Δεκ 2018

Πώς αναλύονται οι αυξήσεις που θα δουν αυτές τις ημέρες 620.000 συνταξιούχοι με το νέο σύστημα υπολογισμού

Σημαντικές αυξήσεις για 400.000 συντάξεις γήρατος, 174.000 συντάξεις χηρείας και 44.000 συντάξεις αναπηρίας


   Τις σημαντικές αυξήσεις για 400.000 συντάξεις γήρατος, 174.000 συντάξεις χηρείας και 44.000 συντάξεις αναπηρίας, που είναι πολύ μεγαλύτερες όταν έχουν προηγηθεί αυξημένες εισφορές των δικαιούχων, ανέλυσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Προανήγγειλε παράλληλα νέο μοντέλο ρύθμισης οφειλών για όσους δεν έχουν καμία δραστηριότητα αλλά και παρεμβάσεις στο υφιστάμενο καθεστώς ρύθμισης οφειλών.
   Αναλυτικά οι μέσοι όροι των αυξήσεων ανά κατηγορία:  
   Από τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, που πιστώνονται αυτές τις ημέρες στους λογαριασμούς των δικαιούχων, «620.000 που ήδη χορηγούνται με το παλιό σύστημα θα έχουν αύξηση υπολογιζόμενες με το νέο», είπε ο κ. Πετρόπουλος, περιγράφοντας αναλυτικά τους μέσους όρους αυτών των αυξήσεων στις συντάξεις:
   - γήρατος: για 400.000 δικαιούχους αύξηση 15% ή 96 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως
   - χηρείας: για 174.000 δικαιούχους αύξηση 32% ή 111 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως
   - αναπηρίας: για 44.000 δικαιούχους αύξηση 16% ή 89 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαίως
   Υπάρχουν όμως συντάξεις με πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς έχουν δώσει πολύ μεγαλύτερες εισφορές. Το σύστημα είναι ανταποδοτικό για αυτούς που κατέβαλαν μεγάλες εισφορές, διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος.
   «Δεν θέλουμε σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που να χορηγεί σύνταξη 15.000 ευρώ το μήνα, δεν είναι αυτός ο σκοπός της σύνταξης ... δεν θέλουμε και η κατώτατη σύνταξη να μην καλύπτει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης ... πρέπει να είναι και δίκαιη με όρους ανταποδοτικότητας», σημείωσε.
   «Μας έλεγαν ότι φτιάξαμε σύστημα που φτωχαίνει αυτούς που δίνουν πολλά. Δεν αποδεικνύεται ... έχει αποδειχθεί ήδη πως όταν δίνεις πολλές εισφορές έχεις θεαματικά υψηλές συντάξεις ... ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται επικριτικά σχόλια για μεγάλες συντάξεις που παίρνουν οι νέοι, ότι αδικούνται οι παλιοί. Δεν μπορείς να τους βρεις ούτε στο κρύο ούτε στη ζέστη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.
  Ετοιμάζονται νέα μοντέλα ρύθμισης οφειλών
   Νωρίτερα, αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι «η δική μας πολιτική στόχευση στην ελάφρυνση των οφειλετών είναι διαρκής» και θύμισε ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 δημιουργήθηκε το 97% των οφειλετών, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Ειδικά για εκείνους τους οφειλέτες «που δεν έχουν καμία δραστηριότητα, έχουν "κλείσει" τα ΑΦΜ τους, δεν έχουν καμία δυνατότητα απασχόλησης, είναι μέτρα που θα δούμε το επόμενο διάστημα».
   Προειδοποίησε παράλληλα, καθώς υπάρχει σε λειτουργία ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, «να μην περιμένει κανείς πως, ενώ ταιριάζει η περίπτωσή του στα υπάρχοντα μοντέλα (σ.τ.σ. ρύθμισης), εάν βγει θα ωφεληθεί από άλλα ... κανείς δεν πρόκειται να μπει σε ευνοϊκότερη ρύθμιση, όταν καλύπτεται από την υπάρχουσα».
   Προανήγγειλε επίσης παρεμβάσεις στο υφιστάμενο καθεστώς ρύθμισης οφειλών, όσον αφορά τον τρόπο που λαμβάνουν υπόψιν οφειλές προς τα Ταμεία σε σχέση με άλλες προς τράπεζες και τα εμπόδια που αυτές βάζουν σε μία συνολική ρύθμιση. «Τέτοιου είδους ζητήματα βελτιώνονται ήδη στην πλατφόρμα ... ταυτοχρόνως γίνονται αυτά, ρυθμίζουμε νομοθετικά και προχωράμε τα μηχανογραφικά συστήματα για να εξυπηρετούν τις νομοθετικές διατάξεις ... επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων δουλεύουν όλες τις παραμέτρους».
   Ειδικά για την περίπτωση που οφειλές κυρίως προς τον ΟΑΕΕ αλλά και άλλα ταμεία εμποδίζουν την απόδοση σύνταξης, εάν δεν μειωθεί η οφειλή κάτω από τις 20.000 ευρώ και ρυθμιστεί το υπόλοιπο σε δόσεις, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι «ο λογαριασμός αυτός θα αποτυπωθεί με ακρίβεια όταν κάνουμε τις νέες μας ρυθμίσεις για οφειλές. Θα προσδιοριστεί άλλο ύψος οφειλής για πολλές περιπτώσεις και δεν θα έχουμε αυτό το πρόβλημα ... το κυριότερο θέμα είναι το ύψος της οφειλής, αν δεν μπορείς να το εξυπηρετήσεις, τι να τις κάνεις τις δόσεις; Και οι δόσεις πρέπει να είναι σχετικές με το πόσο καιρό αναμένει κανείς να παίρνει την σύνταξη, δεν μπορεί να είναι π.χ. για 80 χρόνια».
   Ξεμπλοκάρισμα επικουρικών συντάξεων
   Τέλος, για τις επικουρικές συντάξεις θύμισε ότι με διατάξεις τις τελευταίες εβδομάδες «όπου χορηγείται κύρια σύνταξη, εφόσον ταυτίζονται οι χρόνοι ασφάλισης θα χορηγείται και η επικουρική χωρίς έρευνα. Θα ξεμπλοκάρουν πάρα πολλές επικουρικές, θα δώσουμε πολύ γρήγορα πολλές επικουρικές. Ήδη τον Δεκέμβριο έχουν αυξηθεί, θα δώσουμε πολύ περισσότερες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όπως και εφάπαξ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.