11 Δεκ 2018

Σήμερα η ψήφιση της τροπολογίας: Ξεκλειδώνουν οι 3.257 προσλήψεις στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Μόνιμος ο θεσμός - στήριγμα στους ηλικιωμένους


   Σάρκα και οστά παίρνει η εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση για την πρόσληψη του προσωπικού στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, καθώς από μέρα σε μέρα αναμένεται η κατάθεση της τροπολογίας που θα ορίζει τους όρους για την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω του ΑΣΕΠ για 3.257 θέσεις μονίμων υπαλλήλων στους δήμους, όπου μέχρι στιγμής λειτουργεί το πρόγραμμα. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του νέου έτους.
   Οι υπηρετούντες με σύμβαση ορισμένου χρόνου στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν ενισχυμένη μοριοδότηση λόγω εμπειρίας, η οποία προσδιορίζεται στα 17 μόρια για συνολική εμπειρία έως 84 μηνών, δηλαδή 7 ετών, με την προϋπόθεση ότι παρείχαν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους μέχρι την έκδοση της παρούσας ρύθμισης σε ΦΕΚ. Για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και μικρούς δήμους, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το κριτήριο της εντοπιότητας, αφού, κατά τους συντάκτες της ρύθμισης, αυτοί ευεργετούνται από την ενισχυμένη μοριοδότηση λόγω εμπειρίας.
   Από την πλευρά τους, οι δήμοι που λειτουργούσαν από το 2011 το πρόγραμμα καλούνται να αναμορφώσουν τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και να δημιουργήσουν προσωποπαγείς θέσεις είτε στην κύρια δομή του δήμου είτε στα νομικά πρόσωπά τους, προκειμένου να υποδεχθούν τους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Οι αιρετοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, αλλά, όπως επισημαίνουν, οι εγκρίσεις των ΟΕΥ από τις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρέπει να γίνει γρήγορα και σίγουρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, καθώς λόγω των εκλογών της 26ης Μαΐου απαγορεύεται για δυο μήνες πριν η όποια τοποθέτηση ή μετακίνηση δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων.
   Παράλληλα, οι αιρετοί χαιρετίζουν την παράκαμψη των υπηρεσιακών συμβουλίων, αναγνωρίζοντας ότι θα προέκυπτε μεγαλύτερη καθυστέρηση εάν επρόκειτο τα νέα υπηρεσιακά συμβούλια που θα λειτουργήσουν από τον Φεβρουάριο να εγκρίνουν τους αναμορφωμένους ΟΕΥ μέχρι αυτοί να παραπεμφθούν στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για έλεγχο και έγκριση.
   Η αναμόρφωση των ΟΕΥ συνιστά προϋπόθεση για την προκήρυξη του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ, η οποία όταν γίνει θα αφορά 3.108 -αριθμός που αντιστοιχεί στους σημερινούς υπηρετούντες- συν 7% των θέσεων με κοινωνικά κριτήρια, άρα ο αριθμός των θέσεων ανεβαίνει στους 3.257.
   Για την μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την έκδοση οριστικών πινάκων, προβλέπεται ότι οι νυν υπηρετούντες θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους έως την 31.12.2019 με βάση την εν ισχύι παράταση των συμβάσεων εργασίας. Ενώ γι' αυτό το διάστημα δηλαδή μέχρι 1.1.2020 δεν θα καταλάβουν αυτές τις θέσεις όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, αλλά θα τοποθετηθούν όταν εκδοθούν οι οριστικοί.
   Στο σκέλος της δαπάνης μισθοδοσίας, αυτή από το 2020 θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με ειδική πίστωση στο υπουργείο Εσωτερικών, που θα αποδίδεται στους δήμους. Ενώ για το 2019 η μισθολογική δαπάνη θα καλύπτεται κατά 40 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, κατά 5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, κατά 14 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων»” και κατά 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών.
   “Με απόλυτη διαφάνεια ότι θα υπάρξει μοριοδότηση στο πλαίσιο του νόμου ώστε να αναγνωριστεί στον μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία”, εξήγησε(ρ/σ Στο Κόκκινο) η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ως συναρμόδια ασχολείται με το ζήτημα της προκήρυξης του διαγωνισμού. Σημείωσε, πάντως, ότι “η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει από το ΑΣΕΠ στις αρχές του νέου έτους” σχολίασε. Δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε: “Έχει μεγάλο πολιτικό συμβολισμό για τη χώρα το γεγονός ότι ψηφίζεται ο πρώτος προϋπολογισμός που δεν είναι κάτω από εποπτεία και επιτήρηση Μνημονίων, αλλά μέσα από την κανονική διαδικασία της Ευρωζώνης, εγκεκριμένος και με όλες τις πιστώσεις για ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πλαίσιο πολιτικής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.