4 Νοε 2018

Ξεκινά «μπαράζ» νομοσχεδίων με θετικά μέτρα στη Βουλή

Την ερχόμενη εβδομάδα η καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες


   Ολοένα και πιο κοντά στο μηδέν τείνουν οι διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας, σε σχέση με τα “νούμερα” τόσο του 2018 όσο και του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι “ανοίγει” διάπλατα η πόρτα για την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει να φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια με σειρά θετικών και μόνο μέτρων.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή μόνο στους... αριθμούς, όπως και κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.
   Σε κάθε περίπτωση, όλα θα είναι έτοιμα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου.  
   Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Σε καθαρή βάση το κόστος για τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.
  Τα μόνιμα μέτρα του 2019
   Από εκεί και πέρα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
   Στη σειρά ακολουθούν ξεχωριστά νομοσχέδια, με τα οποία θα τεθούν σε τροχιά εφαρμογής μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
   Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι τα εξής:
   - Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη της τάξης του 20%.
   - Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
   - Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
   - Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών.
   - Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από τη 1.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα στο 25%
   - Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).
   - 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.
   - 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.