9 Νοε 2018

Όλγα Γεροβασίλη: Η ελληνική κοινωνία διαθέτει οξυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά

- Με όλα τα μέσα της πολιτείας θα πολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις
- Για πρώτη φορά -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- αστυνομικοί και εκπρόσωποι των κοινοτήτων Ρομά συνεργάστηκαν συστηματικά


   «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει η πολιτεία, τις κοινωνικές διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό», τονίζει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, σε χαιρετισμό της στο συνέδριο με θέμα την ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη των Ρομά, το οποίο διεξήχθη σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
   Το συνέδριο αποτελεί -ουσιαστικά- την καταληκτική εκδήλωση ενός διετούς πρωτοποριακού προγράμματος με τίτλο «PROACTIVE: Πρόληψη των διακρίσεων κατά των Ρομά μέσω της παροχής εργαλείων κοινωνικής διαμεσολάβησης σε αστυνομικούς «πρώτης γραμμής»».
   Το έργο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), με αντικείμενο την κοινή εκπαίδευση αστυνομικών και Ρομά, που αποσκοπεί στη στενή συνεργασία για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τον προσδιορισμό των ειδικών αναγκών τους και κυρίως την αντιμετώπιση -από κοινού- των ιδιαίτερων προβλημάτων, με γνώμονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
   Για πρώτη φορά -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- αστυνομικοί και εκπρόσωποι των κοινοτήτων Ρομά συνεργάστηκαν συστηματικά, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας με κοινά συμφέροντα και κοινή στόχευση, και αυτό συνδέεται άρρηκτα με τον κοινωνικό χαρακτήρα της αποστολής των σύγχρονων Αρχών Προστασίας του Πολίτη.
   Η Όλγα Γεροβασίλη, στον χαιρετισμό της ανέφερε:

   Κυρίες και κύριοι,
   Το σημερινό συνέδριο, με θέμα Την ασφάλεια και την κοινωνική ένταξη των Ρομά, έρχεται να καταδείξει ότι η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει εξαιρετικά ευαισθητοποιημένα και σε επαγρύπνηση αντανακλαστικά.
   Στη χώρα μας, ένα μεγάλο τμήμα των Ρομά βιώνει συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τις ίδιες τις κοινότητες τους όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
   Η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο προσδιορισμός των ιδιαίτερων αναγκών τους και η ανταπόκριση στις ειδικές απαιτήσεις
   τους, με γνώμονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον προληπτικό ρόλο των Αρχών Προστασίας του Πολίτη. Ως εκ τούτου, με συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης των φορέων της Κυβέρνησης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέσω του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, έθεσε τις Υπηρεσίες του, για πρώτη φορά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στα ζητήματα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.
   Κυρίες και κύριοι,
   Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει η πολιτεία, τις κοινωνικές διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το Έργο PROACTIVE, είναι πλήρως εναρμονισμένο με την πολιτική της Κυβέρνησης και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια σχεδιασμού εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των αιτιών του κοινωνικού αποκλεισμού των Ελλήνων Ρομά και τη θεμελίωση των προϋποθέσεων ισότιμης πρόσβασής τους σε αγαθά και υπηρεσίες.
   Είναι επίσης πολύ σημαντικό και θέλω να το υπογραμμίσω πως το έργο PROACTIVE καθεαυτό, αποτελεί τεκμήριο ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία, παρά τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζει, διαθέτει οξυμένα δημοκρατικά αντανακλαστικά και αξιοσημείωτη ικανότητα ανάπλασης του κοινωνικού της ιστού. Τέλος οφείλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν και συμμετείχαν στη προσπάθεια αυτή. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια κάτω από κάθε ανάρτηση εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των αναγνωστών που τις δημοσιεύουν.
O "Τηλεβόας" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Επίσης, επειδή πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο.